Isnin, Disember 23, 2013

Cuti hujung tahun 2013???

Assalamualaikum..

Tahun 2013 sudah hampir ke penghujungnya.

Ramai yang sibuk update gambar percutian masing2..saya?hmm..biasa2 saja..sekadar berulang alik ke rumah ibu dan bapa utk memenuhi tanggaunjawab sbg anak..bukan selalu boleh meluangkan masa yang lama di kampung halaman. Yer tak?

Berada di kampung sibuk dengan rutin sbg anak, ibu dan isteri..sedar2 hari berlalu dengan pantasnya..tgk2 minggu depan dah buka sekolah..Minda dan fizikal umpama belum bersedia pula..

Ok rileks..tarik nafas..hembus..apa2pun, hidup mesti diteruskan..kan?kan?

Kesian pulak dak kecik ni nak kena tinggal..sepanjang cuti ni berkepit celah ketiak je dia..huhu..sob..sob..


 Tak lama lagi, Razin pun akan melangkah ke Pasti..Pasti cemerlang..Pasti kan gemilang..gemilang..hehe...

Wassalam..



Rabu, Disember 11, 2013

Cantik toi tarikh hari ni..11/12/13 (^_^)

Assalamualaikum

Apa khabar semua? Alhamdulillah sehari selepas naik iklan rumah utk disewa tu, nampaknya rumah kesayanagan cikgu telah menemui penyewa yang sesuai..Semoga bakal penyewa akan jaga rumah ni dengan baik..Amin..

Cantik kan tarikh hari ni..Mesti ramai yang memilih utk mengabdikan kenangan terindah pada tarikh ni.Antaranya yang femes skrg ni Cik Ta dengan pasangan diala Zain. Semoga berkekalan perkahwina mereka sehingga ke akhir hayat. Sama-samalah kita doakan.

Oklah, sempena cuti-cuti sekolah ni, bawalah keluarga dan anak2 pergi bercuti yer..klu xmampu, lakukan akiviti yang menggembirakan bersama-sama anak2..(ni tahap takdak idea nak tulis ni..hehe)

Jom layan kata-kata di bawah:


Wassalam

Ahad, Disember 08, 2013

Rumah Untuk Disewa!!! - Dah disewakan yer

Assalamualaikum..

Lama tak update blog ni ntah masih ada pengunjung ke tak?huhu..

Nampak tak tajuk kat atas tu?

Maka dengan ini secara rasminya cikgu mengumumkan kesudian untuk menyewakan rumah di Ambangan Heights, Sungai Petani..huhu..sebabnya? Keputusan pertukaran anda ke negeri Kedah TIDAK DILULUSKAN..harap maklum..huwaaaa!!

Bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat, sewa rumah di Perak pon dah naik RM50..bil letrik bakal naik 15%, pengurangan subsidi dll, maka sudi2kanlah menyewa rumah cikgu ni yer..

Ni serba sedikit rupa rumahku syurgaku yang ingin disewakan..


Sedikit info tentang rumah:

Akustik,
lot tepi,
4 bilik tidur + 1 stor,
3 bilik air(2 dalam bilik, 1 di luar),
1 ruang tamu,
1 ruang makan
dan 1 dapur

Okey, tu je kot utk kali ni..ada apa2 nak tanya pasal rumah boleh kontek nombor tel di atas ye...

Wassalam.

Jumaat, November 15, 2013

Hari Terakhir Sekolah- 15/11/2013

Assalamualaikum

Hari yang ditunggu-tunggu tiba akhirnya!yesss!

Hari ni dapat hadiah lagi..jgn jeles!

Ada dua acara utama:

1.Anugerah inovasi Unit HEM


                                                                       Alhamdulillah...


2. Majlis persaraan salah seorang guru..

- gambar tak disertakan-

Ok,tu je la update hari ni..yang pasti..MERDEKA!!!!!



Wassalam

Isnin, November 11, 2013

Rindunya kat blog nie!!!!!

Assalamualaikum..

Dengan berbaki lagi 4 hari nak sekolah,kaki tangan semua pon kena bergerak pantas menyiapkan tugas-tugasan sebelumm boleh berehat dan bercuti panjang..fuh!!!!Letih baq hang!!

Yang pastinya cuti kali ni dah kena potong tinggai separuh sebab terlebih baik hati mengawas SPM plak tahun ni..hahahahahaha..gelak dengan penuh gumbira..

Ok,ni nak eksyen sket dengan hangpa..sapa berminat kontek2 na..klu nak gedik2 kut len,maafla i tak layan..hihi




Wassalam

Isnin, Oktober 28, 2013

CAmPak?

Assalamualaikum..

Maaf lama x update blog..sibuk dgn macam2 dugaan yang dtg tiba2..

Bermula ahad dua minggu sudah, razin menunjukkan tanda2 macam nak demam..Adik mula merengek2 manja dan memerapkan diri..

Isnin - sy ke sekolah seperti biasa dan pulang lewat ptg sbb menguruskan jualan kelab usahawan muda sempena hari kokurikulum..Hampir pukul 6 ptg baru ambik depa dua dari rumah pengasuh. Masa amik tu, badan adik panas sgt,si pengasuh dia siap pakaikan stoking..saya dah mula rasa tak sedap hati,cepat2 tanggalkan stoking dan masukkan adik dlm keta..tgk2 adik muntah..panas kena badan saya. Terus saya kuaqkan dari keta dan bukak baju adik,pasang ekon keta kuat2 dan bawak balik depa dua ke rumah..Susah hati sepanjang jalan hanya Allah yang tau.

Sampai saja ke rumah terus mandikan adik dan pakaikan pampers saja..Dah sedia juga menjerlum kepala si abang..Abah depa balik masa maghrib macam besa. Dan malam tu bermulalah sesi tidoq tak lena saya dan suami.

Selasa - saya dan suami ambik cuti jaga depa dua..Badan dah mula naik bijik2 macam ruam penuh badan, muka sampai kaki. Bawak depa dua ke klinik Azhar. Badan masih panas.

Rabu - Pergi juga ke sekolah untuk selesaikan tugasan Kelab sempena Hari Kokurikulum..deal dgn supplier air dan makanan..Hati memang dok ingat kat anak ja..Petang tu abah depa amik mc sbb dia pon dah rasa nak demam..Dema depa dua masih tak kebah..Ruam masih penuh badan.




Khamis - Saya ke sekolah. Hari ni hari anugerah kokurikulum. Walaupun kelab usahawan muda dapat anugerah tapi sy tak hepi sbb risaukan anak2. Dua beradik masih demam. Saya dan suami buat keputusan tarik diri drp ikut lawatan..Razin masih belum sembuh..adik badan dah kurang demam tapi bijik masih ada..panas sekali sekala. razin pula tgh malam akan bagun meracau2.Ayat rukyah mmg snetiasa berkumandang dlmm rumah.






Jumaat - Minta izin balik awai kul 11.30 pg bawak depa dua ke klinik sekali lagi. Kali ni klinik cina - Ong dan Sieh di Langkap. Keja2 kat sekolah dh dapat setel pg tadi.alhamdulillah..Pas makan ubat klinik ni badan razin baru rasa biasa..dah tak panas..tapi tgh malam tu dia meracau lagi..dan suhu badan naik balik.

Sabtu - saya dan suami dok diam2 di rumah melayan dua beradik..Adik dah tak demam..Biji pon dh hilang dr badan tap abagnya masih demam. Biji dah tiada..Malam,dia meracau lagi..Kami dah susah hati. rasa ni bukan dema biasa tapi mungkin ada 'gangguan'.

Ahad - Depa dua beradik dah aktif tapi razin badan masih panas. Syukurlah depa dua dah boleh makan ubat. Razin lalu je makan..Adik cuma mahu menyusu. Syukur sya BF adik sepenuhnya. Maka, adik aktif macam biasa. Dah pakaikan baju..Kli tak, asyik berbolen2 je depa dua. Malam td nak tidoq, hubby teringat perfume kasturi emas yang Gold tu sesuai sbg pendidning, dia macakan 3 qul dan calit2 kat razin dan rafif..alhamdulillah malam tadi kami aman dari rengekan razin mahupun rafif..syukur

Dan pagi ini, sya ke sekolah seperti biasa. Gigih menyiapkan segala tugasan sbelum sekolah mula bercuti panjang.

Rabu dan Khamis minggu ni saya akan hadiri meyuarat pengawas SPM. Alhamdulillah dpt bertugas satu sekolah dgn suami.

Kesimpulannya, kalau anak demam mmg hati ibu dan ayah sangat tak tenteram. Teringat pada mak dan ayah di kampung. Pernah dengar suatu hadis tapi tak pasti bunyinya macamana tapi yang saya ingat, kasihnya Allah kepada hambaNya melebihi kasihnya ibu kepada anaknya...Masya Allah..Allahuakbar!

Wallahua'lam





Jumaat, Oktober 18, 2013

Terkenang dulu2..

Assalamualaikum

Semalam masa nak tidoq tiba2 teringat kat kampung.Ditebak dengan kerinduan yang bersangatan..
Walau baru balik ja tapi suasana kat kampung la ni rasa x macam dulu lagi.
Dulu kalau balik kampung macam ada aroma yang lain..mungkin bau pokok2 dan rumah2 kayu zaman dulu.
La ni kalau balik lain sangat dah...

Rumah pak su saya dulu rumah kayu. Rumah tinggi orang kata. Dapoq, bilik, pelenggaq semua kat bahagian ataih..Kalau nak berak ke kencing ka semua kat bawah. Jamban kat luaq pon buat dengan kayu gak..Kalau orang goyang dari luaq mmg macammm nak reban.(tau dak..reban ni maksudnya runtuh)

Teringat sangat...Hmm..nantila kita sembang len..banyak nak dikarang tapi masa sangat tak mengizinkan..Kalau tak tulis kat sini,lama2 lupa dah apa nak cerita.

Btw, rasa rindu pulak dengan 'theme' blog anak kedah yang lama..yang baru ni nampak skema sangat..nak menulis pun dah termati kutu..huhuhu..



p/s : jenuhcari gambaq yang seakan2 rumah pak su saya tapi tak jumpa pulak..hmm..mmg nostalgia yang susah dikenang..ruginya tak ada gambar kenangan dulu..huhuhu


Jumaat, Oktober 11, 2013

Salam Aidiladha!!

Assalamualaikum..

Malam ni, insya Allah akan memulakan perjalanan pulang ke kampung halaman..Doakan kami sekeluarga selamat tiba di kampung tercinta ye..

Maka, buat beberapa hari ni, blog cikgu akan lengang sikit..tapi janganla segan silu datang melawat ye..


Sehingga bertemu lagi..

Wassalam..(^_^)

Rabu, Oktober 09, 2013

Happy birthday my sweet little pumpkin!!!

Sedar tak sedar adik dh setahun..
Mama doakan adik jadi anak yang soleh dan berjaya dunia dan akhirat

 Adik dah berjaya jalan sebelum usia setahun..pecah rekod abg..
 Mama sayang anak-anak mama..
Tenkiu abah belikan kek untuk adik,abang dan mama

p/s: Sedih sebab gambar2 adik masa lahir habis hilang ntah ke mana..handset lama rosak..huhuhuhuhu

Selasa, Oktober 08, 2013

Blog Anak Kedah Berwajah Baru!!!(^_^)

Assalamualaikum..

Amacam rupa blog cikgu yang baru ni?ok tak?hehe...

Ni credit kepada suami tercinta yang bersusah payah tlg menambah baik blog ni..Sekarang cikgu berjinak2 dengan bisnes secara kecil2an..

Sesapa yang berminat nak order tu,jangan malu2 atau segan add cikgu di fb ye..klu nak order juga, boleh tinggalkan komen di ruangan komen..

Sesapa yang ada masalah lelah, asma, jerawat muka, bolehla cuba nigellan ni ye..

Jangan terkejut jika selepas ni...anda akan

✔ Boleh Bernafas dengan LANCAR
✔ Deria BAU anda PULIH seperti sediakala
✔ GATAL di muka dan hidung akan HILANG
✔ Hingus dan Lendir akan HILANG & DIKELUARKAN
✔ Tisu-tisu muka yang rosak akibat Jerawat akan DIBAIKPULIH
✔ BAU BUSUK dalam mulut & hidung akibat Resdung akan DIHILANGKAN & DIKELUARKAN.

Bagaimana caranya??
~Cuma titiskan Nigellan ke dalam air dan minum sebelum tidur.
~Sapu nigellan di muka, sebelum tidur..
Mudahkan???



Jom dapatkan dari cikgu sekarang!!! Berbaloi2 baq hang!

Jumaat, Oktober 04, 2013

Kasturi Emas...

Assalamualaikum....





Wangian Kasturi santapan rohani & Sunnah Rasulullah.

Sabda Nabi SAW: “Sebaik-baik wangian adalah minyak kasturi” (Hadis Riwayat Muslim)

Berdasarkan kajian yang dibuat oleh ilmuwan Islam terutamanya Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah R.A. dan ahli-ahli perubatan Islam, maka kasturi didapati mempunyai banyak khasiat.Paling ketara ia memberi kekuatan kepada rohani.

Haruman merupakan santapan rohani,manakala kasturi adalah sewangi-wangi dan sebaik-baik haruman.Mencium kasturi menenangkan roh.Justeru,janganlah kita menzalimi roh dengan membiarkannya menghidu sesuatu yang busuk.

Perbezaan:

1)kasturi putih bau bunga2an utk ketenangan, terapi perubatan dan pendinding




2) kasturi kijang utk rasa segar, bersemangat,kurangkan stress, & pendinding




3) al jannah ekstrak bungaan, bau yg kuat tetapi lembut utk rasa tenang & nyaman




Boleh dapatkan drp saya..sebotol 4ml = rm 35.00 kalau nak pos pon boleh tapi kena tambah rm6.00


Berminat jangan malu2 kontek cikgu ye..

Wassalam..

Khamis, Oktober 03, 2013

...clueless..

 Tangkapan pertama kurang berjaya



 Yang ni 'clear' sikit


Ada-ada ja hampa dua ni..

layan...

(^_^)

Selasa, Oktober 01, 2013

Isnin, September 30, 2013

Rileks jap..

 Tarik2 rambut sket buang angin..



 Picit2 sket bagi hilang lenguh2..


 Lenguh lagi? Urut guna siku lak..


Tonggeng2 sket bagi kuar angin ye..

Layan............

(^_^)


Rabu, September 25, 2013

Cuba Teka!!


PERGI KE KEDAI MEMBELI NANGKA
SEDAP DIGULAI DI DALAM KAWAH
KALAU TUAN PUAN BIJAK LAKSANA
APA NAMA BUAH DI BAWAH?


Selasa, September 24, 2013

MakaRoni Bakar Mabeles!!

Assalamualaikum

Masih rasa kagum dengan diri sendiri kerana berjaya jugak buat makaroni bakaq after almost 30 years hidup di muka bumi Allah ni..hahaha..kagum2..(poyo je lebih)

Jom layan


Mabeles kan rupa dia?Sila abaikan bekas yang tak seberapa itu..hihi

Bahan-bahan:
 Makaroni 250g(direbus dan ditos airnya)
Bawang putih 3 ulas
Serbuk kari (optional) 3 sudu (cikgu letak satu je,takmau pedas)
Sardin 1 tin (klu xsuka,boleh ganti ayam or daging etc2)
Susu segar / susu cair 1/2 tin
Keju cheddar 5 keping (cikgu letak 2 je..baki pizza hari tu..uhuhu)
Telur 5 biji (cikgu guna 3 je)
Serbuk keju secukupnya (cikgu guna serbuk cheezycheese segera)
Minyak utk menumis (cikgu guna buttercup)
Sedikit lada putih dan garam
Serbuk paprika/oregano pun boleh masuk kalau ada (optional)

Cara-caranya:
1.  Tumis bwg putih dgn minyak
2. Masukkan serbuk kari dan masak sekejap (letak air sket takut hangus)
3. Masukkan sardin yang dilenyek
4. Masukkan susu cair
5. Masukkan makaroni dan masak sampai dia sebati(pastikan dia tak berair)
6. Taburkan serbuk keju, serbuk paprika,oregano dan sebatikan
7. Sediakan loyang besi (oles butter/minyak sket supaya tak melekat)
8. Tuang separuh makaroni tadi dan tekan bagi rapat
9. Taburkan keju cheddar
10. Tuang baki makaroni
11. Pukul telur dengan sedikit lada putih dan garam
12. Tuang telur tadi ke atas makaroni
13. Bakar pada suhu 140-150 darjah celsius selama 30-40 minit

SELAMAT MENCUBA!! 


p/s: Sedap sangat sampai Rafif pun tersenyum riang dan kekenyangan..hihi (^_^)

Waalahua'lam



Khamis, September 19, 2013

Vaksin?Nak cucuk ke tak? Sila baca sampai habis!!!

Assalamualaikum..

Cikgu selalu juga dengar ibu bapa mengeluh ttg hal ni..Walaupun cikgu guru sains tapi ada banyak benda yang cikgu sendiri pun tak tahu..so,kita kenalah bertanya kepada orang yang lebih arif, betoi tak?

Ok, kat bawah ni cikgu kongsi info yang cikgu dapat dari seorang kawan dlm fb..baca sampai habis tau!

Ni dilema seorang ibu:

Beraya di rumah saudara-mara, dan seperti biasa soalan cepu cemas anak dah berapa bulan?, berat berapa kg?, minum susu badan ke campur susu formula?, dan yg paling best soalan bila baby nak kena cucuk lagi? Hihi, soalan lain semua saya boleh jawab tapi yg last tu pasti ramai terkejut bila di beritahu saya memilih untuk tidak suntik vaksin anak saya. Respond pertama yg akan kedengaran adalah kenapa tak cucuk?, bahaya la tak cucuk!!?, dan yang pasti mesti nak tahu sebab apa tak cucuk vaksin, tak sayang anak ke??..
Hehe, maaf la sebab sy tak sempat nak buat list reason sy memilih untuk tidak vaksin anak, lepas ni insyaAllah sy akan printkan siap2 sebab musabab mengapa sy tidak ambil vaksin untuk penjelasan ye..
1). Sebab utama sy tidak ambil vaksin adalah kerana tiada satu pun vaksin yg di sahkan HALAL di Malaysia buat setakat ini. ramai di antara kita makan mcD/Kfc pun intai logo halal jakim, takkan nak suntik anak sendiri buat buta je mata tu. Namun, jika ada sila berikan nama dan pengeluar vaksin tersebut, then sure i will think again about that..
2). Alhamdulillah setakat ini anak sy telah di kurniakan vaksin yang paling baik pernah ada di atas muka bumi ini iaitu vaksin SUSU IBU. Thats mean my baby fully breastfeeding. So, sy amat percaya dan yakin bahawa susu ibu adalah imunisasi terbaik untuk setiap bayi mengikut apa yang disarankan di dalam al-Quran surah al-Baqarah ayat 233. Semoga Allah s.w.t sentiasa melindungi anak2 kita daripada sebarang penyakit merbahaya pada masa kini mahupun pada masa akan datang, sesungguhnya Dia lah yg Maha Melindungi lagi Maha Mengetahui.
3). Kandungan vaksin. Sy rasa antara sepuluh ribu ibubapa yg menghantar anak untuk di suntik mungkin hanya seorang terfikir untuk melihat, membaca dan memahami akan kandungan didalam vaksin. Sebagai contoh, sy berikan isi kandungan,Vaksin Polio content ; 2phenoxyethanol, formaldehyde, neomycin, streptomycin, polymyxin B, monkey kidney cells, Eagle MEM modified medium, calf serum protein.Ok wait2, cuba baca sekali lagi, "monkey kidney cells, Eagle MEM modified medium, calf serum protein"? apekejadah tu? answer? senang sahaja jawapannya hanya ada 2, first, bagi ibubapa yg terlalu banyak makan fastfood terutama mcD,kfc,pizzahut,burgerking,etc. pasti akan memberikan jawapan ah lantaklah janji anak aku sihat!! sihat?betul ke anak anda sihat??Jawapan kedua pula, monkey kidney cells adalah sel-sel buah pinggang monyet, Eagle MEM modified medium adalah M.E.M burung helang yang separuh diubahsuai, calf serum protein adalah serum protein anak lembu. Hurm, cuba fikir sejenak, apakah tujuan memasukkan sel-sel buah pinggang monyet, M.E.M burung helang yang separuh diubahsuai, serum protein anak lembu ke dalam tubuh badan bayi kita? Apa tujuannya? Adakah anda memerlukan pHD untuk memikirkannya? Apa pula hukum memasukkan sel-sel buah pinggang monyet, mem burung helang yg diubahsuai, serum protien anak lembu yg saya pasti tidak di 'sembelih' mengikut cara Islam tetapkan?? Setakat ini jika anda mulai merasa ragu-ragu mengenai kandungan vaksin Polio ini saya cabar anda ke mana2 klinik/hospital dan dapatkan label kandungan vaksin tersebut. Baca dengan mata kepala anda sendiri baru anda perlu percaya. Di dalam Islam sendiri menyarankan apabila anda mendapat sesuatu berita itu kaji dan selidik dahulu KESAHIHANNYA, baru buat keputusan dan terpulanglah kepada anda untuk menentukannya. Mungkin saya perlu selitkan sekali kandungan Vaksin Campak a.k.a M.M.R (Measles, Mumps & Rubella) ;content vitamins, amino acids, fetal bovine serum, sucrose, sodium phosphate, glutamate, recombinant human albumin, chick embryo cell culture, WI-38 human diploid lung fibroblasts, neomycin, sorbitol, hydrolyzed gelatin. Ok please read again, ' recombinant human albumin, chick embryo cell culture, WI-38 human diploid lung fibroblasts '. Apakah??, recombinant human albumin adalah campuran albumin(sel darah) manusia, chick embryo cell culture adalah sel emrio kultur ayam, WI-38 human diploid lung fibroblasts adalah WI-38 diploid fibroblas paru-paru manusia yg mana code WI-38 sy pun tidak tahu kod apa dan sy sendiri tertanya2 dari mana datangnya diploid paru-paru manusia yg di masukkan ke dalam berjuta-juta vaksin MMR di seluruh dunia?.(adakah paru-paru ini di dapatkan melalui bedah siasat kematian?)

Wallah'ualam...


Ini jawapan orang lebih arif:

ini ulasan dari dr sy @hairin anisa tajuddin (peadiatrician)
 


Assalam everybody....
Sebelum kita pergi secara detail tentang pembuatan vaksin, mari kita

lihat hukum vaksinasi dlam Islam spt dlm muzakarah tahun 1989 :

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama

Islam Malaysia Kali Ke-24 yang bersidang pada 5-6 Jun 1989 telah

membincangkan Pandangan Islam Terhadap Imunisasi Campak, Tibi, Batuk

Kokol, Dipteria, Tetanus Dan Polio. Muzakarah telah memutuskan seperti

berikut:

Program imunisasi campak, tibi, batuk kokol, dipteria, tetanus dan

polio adalah harus di segi syarak kerana berdasarkan kaedah درء المفاسد مقدم على جلب

المصالح" menolak kerosakan adalah didahulukan daripada mencari

kemaslahatan " dalam perundangan Islam.

Vaksin-vaksin yang digunakan dalam imunisasi bagi penyakit-penyakit

tersebut hendaklah diambil daripada bahan yang suci, sekiranya vaksin

daripada bahan suci tidak diperolehi atau sukar diperolehi, maka

penggunaan vaksin yang sedia ada adalah diharuskan.

Keterangan/Hujah:

Imunisasi adalah satu-satunya cara pencegahan yang dapat dilakukan

bagi mengelakkan penyakit seperti campak, tibi, batuk kokol, dipteria,

tetanus atau polio. Mengikut kaedah fiqhiah iaitu درء المفاسد مقدم على جلب المصالح

“menolak kerosakan adalah didahulukan daripada mencari kemaslahatan”,

maka program imunisasi bagi mengelak bahaya penyakit-penyakit yang

berkenaan adalah sampai kepada peringkat hajat. Maka program tersebut

adalah harus, kerana sesuatu kerosakan akan cepat berkembang dan

bahayanya adalah lebih besar. Oleh hal yang demikian penggunaan vaksin

dalam imunisasi itu adalah harus dari segi syarak.

Keharusan ini juga adalah berdasarkan Firman Allah s.w.t. dalam surah

Al- Baqarah, ayat 195 :

ولاتلقوابأيدكم الى التهلكة

"Dan janganlah kamu sengaja mencampakan diri kamu kedalam bahaya

kebinasaan".

Maka sebelum kita memutuskn sesuatu itu haram & tidak boleh, kita

perlu ada ilmu yg mendalam & dalil yg cukup.
Saya ingin bertanya, adakah semua yg tanpa logo halal itu...Haram???
Ada beberapa produk yg diluar kuasa jakim utk mmberikan logo halal spt

ubat2an. Adakah anda pernah lihat logo halal pd antibiotik?? Berbeza

dgn supplement @ produk makanan & kosmetik yg perlu mndapat logo

halal. Sedangkan semua vaksin yg diperkenalkan di malaysia telah

mendapat hukum penggunaannya drpd mereka yg arif, & bukan orang2 biasa

spt kita utk MENSAHIHKAN hukum. Tentang semua vaksin yg ada skrg telah

lama di bawa ke Muzakarah oleh para alim ulama kita. Hanya vaksin yg

menggunakan unsur khinzir shj yg disahkan haram & tidak diberikan di

Malaysia.

Ok sekarang kita pergi kpd sejarah pembuatan vaksin....
Pada abad sblm 19 iaitu 1700-1800, kadar kematian terutama bayi &

kanak2 berumur 5 tahun amat tinggi kerana serangan kuman2 spt batuk

kering,batuk kokol, lumpuh polio & sbgainya. Kita perlu percaya setiap

musibah, adalah ujian Allah swt kpd hambaNya. Tetapi Allah swt Maha

Penyayang krn Dia mengurniakan akal yg cerdik kpd para saintis utk

mengkaji cara utk mengurangkn kadar kematian tersebut. Contohnya

saintis Islam yg bernama Ibnu Nafis yg menemui vaksin cholera pd tahun

1830an...maka bioteknologi perubatan berkembang untuk mencari

penyelesaian & penemuan vaksin satu persatu e.g BCG ditemui pada

1927...

Sebelum anda melatah tanpa ilmu, saya akan berkongsi ilmu tntg cara

vaksin bertindak melalui 2 jenis
1) Vaksin yg menggunakan particle/sebahagian protein dari kuman & ia

dimasukkan ke dlm tubuh kita.
Apabila tubuh kita mengenal bhgn tersebut, tubuh menghasilkn antibodi

yg spesifik utk kuman tersebut.
Jika kuman sebenar datang menyerang, antibodi yg telah terhasil kan

melawan kuman yg menyerang.
2) vaksin yg menggunakan virus hidup yg telah dilemahkn...macam ular

yg dah hilang bisa. Virus hidup ini dimasukkan ke badan kita & tubuh

kita akan menghasilkn antibodi yg juga specifik kpd virus ini.
Contohnya, mumps rubella, measles...tapi, sbb kuman ni dah lemah,

antibodi yg dihasilkn oleh tubuh akan membunuhnya.
Tubuh kita ada memory cell yg akan menyimpan data tentang kuman yg

kita telah terdedah secara natural @ vaksinasi. Tapi, bila kuman

menyerang secara natural, hakikatnya lebih sakit & boleh bawa kematian

kpd bayi @ kanak2 yg belum kuat sistem imunisasi tubuhnya. Apabila

telah diberikan vaksin, memory cell akan menyuruh semua askar tubuh

kita menghasilkn antibodi & membunuh kuman yg menyerang.
Justeru, vaksinasi adalah langkah pencegahan terbaik sblm ramai kanak2

dijangkiti. Malah, kuman zaman sekarang banyak yg sudah kebal

antibiotic.

Saya percaya sangat dengan penyusuan ibu sangat baik untuk bayi. Sebab

itu saya berjuang dlm penyusuan ibu. Namun, bukan semua antibodi yg

specific utk semua kuman di dunia ada dalam susu ibu. Yang banyak dlm

susu ibu adalah IgA yg menghalang perlekatan kuman & toksin terutama

dlm usus bayi. Namun, antibodi yg specific spt IgM & IgG hanya

sedikit. Kandungannya amat bergantung kpd kandungan antibodi specific

dlm tubuh ibu. Jika ibu tiada antibodi e.g pertusis & bayi pula

dijangkiti pertusis....bayi akan mengalami simptom yg boleh mmbawa

maut!! Kita orang dewasa punya askar yg kuat utk melawan

kuman...tetapi bayi tidak kuat!! Malah, vaksin yg kita dapat sms kecil

bukannya mmberi perlindungan sepanjang hayat..antibodi yg terhasil

dulu sudah berkurangan dlm tubuh kita. Justeru, para ibu janganlah

ingat kita ada semua antibodi dr vaksin yg kita pernah dapat. Kita

orang dewasa bolehlah mengamalkan semua mknn sunnah spt madu,

kurma...tpi bayi kecil belum boleh diberikan mknn tersebut. Mereka

perlu dibantu dgn pemberian vaksin juga utk mencegah.

Sekiranya anda khuatir tentang proses pembuatannya, maka anda kena

belajar dulu untuk jadi saintis, baru anda boleh mengatakan

keburukannya.
Anda tidak faham apa maksud rekombinan sbb itu anda melatah.
Ok, rekombinan adalah teknik yg menggunakan unsur asal spt mengambil

serum @ darah manusia utk mendapatkan DNA, & melakukan pengubahsuaian

spt memotong, menyambung rngkaian DNA tersebut & menghasilkan

rekombinan serum albumin. Pengklonan berlaku utk menghasilkn produk yg

banyk & bukannya saintis menggunakan serum manusia yg sebenar!! Ok,

ttg monkey kidney cell : mereka yg cerdik pandai telah menghasilkan

kultur sel dari yg sel yg sebenar dari monkey. Sel asal dikembang

biakkan utk jadi banyak dlm makmal & digunakan pula utk membiakkan

virus. Para saintis tidaklah kejam samgat nak bunuh beribu ribu monyet

just utk produce vaksin. Mereka mengambil cell asal tu pun bukan

dengan membunuh monyet tersebut. Dan yang saintis ambil, bukan sel

monyet tuh untuk masuk dlm tubuh manusi. Mereka ambil particle

bacteria @ virus yg telah dibiakkan itu je...mcam kita tanam sayur,

kita bukan makan tanahnya kan... Kita ambil sayurnya aje....

Then, Eagle MEM modified medium tuh pulak bukannya ambil cell dari

helang!!! Klu tak tau...bertanya dulu yer!! Itu adalah larutan medium

yg digunakan utk mengkultur sel secara sintetik!! Eagle tuh adalah

sempena nama saintis yg menemui kaedah tersebut iaitu Harry Eagle.

Hmm...tuh laa, cepat sangat buat spekulasi!!

Serum protein anak lembu...bukan perlu membunuh anak lembu utk

dapatkan darahnya. Macam kita diambil darah, adakah doktor bunuh kita

dulu? Hehe...lawak betul pemikiran anda yg benci sgt dgn vaksin nih.

Dah tak perlu pikir pasal sembelih @ tidak!!

Ok, human lung fibroblast tuh, mereka saintis nak buat kajian perlu

mengikut protokol & etika perubatan. Mereka bukan semberono ambil tisu

paru2 manusia then bagi kat baby!! Mereka ambil tisu fibroblast dr

paru paru2 janin yg telah keguguran. Itupun mereka ambil setelah

mendapat keizinan dari ibu bapa yg tidak mahu menanam fetus yg lebih

kurang 10-16 minggu. Tisu paru2 tersebut di kultur & dibiakkan dgn

banyak...untuk menjadi medium pembiakan bacteria @ virus. Mereka bukan

mengambil beribu ribu janin utk ambil fibroblast tuh. Kalian ni ingat

senang ke nak ambil tisu fibroblast dr janin yg kecil mcm tuh.?? Sbb

itu mereka guna teknik kultur!! Ada faham?? Dan macam monkey kidney

cell tuh juga, bukan mereka ambil lung fibroblast tuh masuk dlm

vaksin! Mereka ambil virusnya aje.

Then, dlam insert kertas dlm vaccine tersebut amat tulus memberitahu

professional perubatan ttg apa medium & bahan kimia yg digunakan dlm

proses pembuatan vaksin. Mereka yg bukan ahli perubatan tidsk layak &

sepatutnya membaca apa yg tertuilis sbb bila anda membacanya, semua

akan jadi melatah macam kes nih lah

Pernah tak anda tengok mee segera & mknn segera yg anda makan dgn

tulusnya menceritakan cara pemprosesan & apa sebenarnya bahan kimia yg

digunakan?? Tak da kan?? Mereka sbnrnya menggunkan bahan kima yg juga

merbahaya pada manusia spt saccharin, cyclamate (dlm proses minuman

segera), nitrosamin (proses buat keju, korney, ham) dll yg semua

toksik. Tapi, klu mereka bgtau, pasti semua manusia dah tak beli

produk makanan dr kilang. So, fikir fikirkanlah, sebenarnya apa yg

anda mkan termasuk sayur yg anda beli kat pasar tuh pun semua

mengandungi bhn kimia berbahaya. Tapi tubuh kita pandai, & insya Allah

mampu utk menyahbuangkn toksik tersebut dgn amalan pemakanan

Rasulullah saw.
Berblik kpd vaksin, memang bahan kimia tersebut ada digunakan utk

pembuatannya. Klu tak da bahan kimia dalam dunia nih, tak taulah kita

semua nih jadi macam zaman neopolitan lagi kot...semua guna sumber

bahan asli...hehe
Formaldehyde bukan dimasukkan dlm vaksin tetapi digunskan dlm proses

mengkulturkan sel supaya sentiasa segar utk pembiakan virus. Klu saya

cerita panjang ttg bahan kimia yg lain, alamatnya saya tak makan &

mandi berhari2 sbb ceritanya terlalu panjang. So, dipendekkan disini,

tiada bahan kimia, tiadalah sebarang prouk dari kilang di muka bumi

ini ok...Wassalam

admin mntak maaf jika keterangan terlalu panjang..tp luangkan la masa

untuk membaca info yg sgt berguna ini...

via @kelab ibu sayang anak...


So, nak cucuk ke tak?Terpulang.. Cikgu pilih cucukla sebagai langkah pencegahan...Kan mencegah lebih baik dari merawat?

Wallahua'lam

 

Selasa, September 17, 2013

PTPTN OH PTPTN..

Assalamualaikum..

Berapa ramai lagi yang masih ada hutang PTPTN? Sila angkat tangan!! Saya!Saya!

Uhuhuhu..sekarang tgh ada diskaun untuk bayaran balik..20 peratus untuk bayaran langsam..ada sapa2 nak tlg bayarkan tak?


Masa amik..suka je..


Untungler kalau gini..

Tak perlulah sampai macam ni..

atau macam ni..


kan bagus kalau macam ni...


Tapi klu fikir2kan balik..benda apa yang 'free' zaman sekarang ni?

Masuk toilet pun dah berbayar..

Apa2 pun, dah namanya hutang..Wajib dibayar..Cuma masih mengharap hutang itu akan ada org tolong bayar..hehehe..Jangan marah2..senyum(^_^)

Wallahua'lam