Ahad, Disember 31, 2017

DIY pemulihan asma menggunakan BAWANG PUTIH

Assalamualaikum

Sambil-sambil tulis azam tahun baru tu, cikgu nak kongsi satu lagi tips DIY pemulihan asma. Kali ni kita cuba bawang putih pula.



Nak cara lagi mudah? Sapuan Minyak Herba Asmak membantu melegakan masalah pernafasan dan mengurangkan simptom asma dan lelah.

Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah untuk dapatkan minyak ini.

psst..hari ni hari akhir promosi daftar agen asmak dengan modal rm1++ tau. Hubungi cikgu segera!

Sabtu, Disember 30, 2017

DIY pemulihan asma menggunakan LEMON

Assalamualaikum

Semalam cikgu dah tunjuk cara pemulihan asma guna madu. Hari ni kita DIY cara guna lemon pula.



Nak cara mudah?
Jom minum Jus Asmak Gold. Kaya dengan khasiat lemon dan herba terpilih.
Hanya sesudu pagi, sesudu malam mampu melegakan masalah pernafasan anda.

Hubungi 0135819100 cikgu Basariah

Jumaat, Disember 29, 2017

DIY pemulihan dari asma menggunakan MADU

Assalamualaikum

Anda ada asma? Jom cuba rawatan sendiri menggunakan bahan yang boleh didapati di rumah.




Sukar dapatkan madu asli?
Madu asli Asmak kan ada.. Sebotol 300ml cuma rm39.
Hubungi 0135819100 cikgu basariah








Khamis, Disember 28, 2017

BERITA PANAS!!! ๐Ÿ›€๐Ÿ›€๐Ÿ›€

TAWARAN JADI AGEN ASMAK DENGAN MODAL SERENDAH RM100+ DATANG LAGI TAHUN INI 

Wah,offer ni datang lagi selepas setahun lamanya.

Sesuai untuk siapa? 

✔Anda yang kekurangan modal
✔Nak cuba-cuba dulu
✔Dah jual macam-macam tapi belum ada hasil
✔Pelajar,surirumah,pekerja swasta,kakitangan kerajaan yang nak income sampingan seperti income kerja tetap
✔Bekas mangsa program scam
✔Anda yang anti bisnes MLM terutamanya yang tidak patuh syariah

Kenapa mesti menyertai kami?  

We are different!  

๐Ÿ‘‰ Produk viral,mudah jual
๐Ÿ‘‰ Produk evergreen yang sentiasa diperlukan
๐Ÿ‘‰ Mempunyai permintaan tinggi seluruh Malaysia dan luar negara 
๐Ÿ‘‰ Peluang sama rata kepada semua pengedar  - Konsep man jadda wa jadda 
๐Ÿ‘‰ Konsep sharing di kalangan leader dan seluruh team 
๐Ÿ‘‰ Syarikat MHAMSB sedang pesat berkembang dan mendapat perhatian ramai pihak dan dalam proses ke pasaran global
๐Ÿ‘‰Pengedar bukan sekadar diajar berniaga semata,tetapi diajar ilmu PREMIUM pengurusan masa,disiplin,kewangan dan ilmu bisnes yang sukar diperolehi di luar. 
๐Ÿ‘‰Teknik marketing yang berbeza 
๐Ÿ‘‰Kami telah menyusun roadmap pengedar untuk 5 tahun
๐Ÿ‘‰Syarikat mempunyai misi,visi dan halatuju yang jelas 

Ketahui 15 Keistimewaan Pengedar pada 2018 nanti,majoritinya kami dah pun laksanakan tahun ini (bukan omong kosong)  

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

Keistimewaan pengedar Asmak by MHAMSB 2018 

1. Peluang untuk menambah ilmu pemasaran,jualan dan pembangunan diri berterusan secara online dan offline

2. Kelas bisnes dan personal coaching dengan leader dan CEO secara PERCUMA sepanjang tahun secara online dan offline. 

3. Hadiah sempena hari lahir dan ulangtahun perkahwinan.* 

4. Hadiah bayi baru lahir 

5. Bantuan pemasaran dan penjenamaan berterusan pelbagai medium.

6. Reward kepada pengedar dengan jualan tertinggi dan insentif untuk pengedar yang konsisten restock.

7. Berpeluang menyertai program terpilih secara PERCUMA. 

8. Support group di FB dan Whatsapp 

9. Bantuan kecemasan 

10. Peluang untuk menjadi leader dengan ilmu-ilmu premium yang sukar didapati dan jika ada kosnya sangat tinggi.

11. Program "customer loyalty" dan pelbagai program untuk meningkatkan jualan pengedar. 

12. TEMPLATE MAGIC yang direka khas untuk meningkatkan pendapatan dan hanya ada di MHAMSB 

13. Peluang menyertai pelbagai contest dalaman yang dibuat hanya untuk pengedar 

14. Ebook bisnes PERCUMA dan panduan pengurusan kewangan.

15. Penghargaan secara berkala bagi pengedar yang upgrade. 

Dan banyak lagi sebenarnya yang anda akan dapat jika berada dalam team Asmak.

Dare to be different? 

Cepat-cepat komen,PM atau whatsapps saya 
0135819100
0135819100
0135819100
 sekarang 

Tawaran ini sah sehingga 31.12.2017 sahaja. ๐Ÿ˜Š




Rabu, Disember 27, 2017

CARA MUDAH MENGHAFAL AL QURAN

Assalamualaikum

๐ŸŒŸTHE SIMPLE WAY TO MEMORIZE THE QUR’AAN

✏Originally written by Sheikh Abdul Muhsin Al Qasim, Imaam and Preacher of Masjid Nabawi in Medina, Saudi Arabia.

edited:
ummhasna.blogspot.com

ุงู„ุญู…ุฏ ู„ู„ู‡ ูˆุงู„ุตู„ุงุฉ ูˆุงู„ุณู„ุงู… ุนู„ู‰ ู†ุจูŠู†ุง ู…ุญู…ุฏ ، ูˆุนู„ู‰ ุขู„ู‡ ูˆุตุญุจู‡ ุฃุฌู…ุนูŠู†

The following is one method to memorize the Qur’aan, which is particularly different  from other methods, in terms of strengthening one's memory, and the short time it takes to memorize.

We will explain this method by taking an example from a page from Surah Al-Jumu’ah (The Congregational Friday).

1. Read the 1st verse 20 times.

ูŠُุณَุจِّุญُ ู„ِู„َّู‡ِ ู…َุง ูِูŠ ุงู„ุณَّู…َุงูˆَุงุชِ ูˆَู…َุง ูِูŠ ุงู„ْุฃَุฑْุถِ ุงู„ْู…َู„ِูƒِ ุงู„ْู‚ُุฏُّูˆุณِ ุงู„ْุนَุฒِูŠุฒِ ุงู„ْุญَูƒِูŠู…ِ

2. Read the 2nd verse 20 times.

ู‡ُูˆَ ุงู„َّุฐِูŠ ุจَุนَุซَ ูِูŠ ุงู„ْุฃُู…ِّูŠِّูŠู†َ ุฑَุณُูˆู„ًุง ู…ِู†ْู‡ُู…ْ ูŠَุชْู„ُูˆ ุนَู„َูŠْู‡ِู…ْ ุขَูŠَุงุชِู‡ِ ูˆَูŠُุฒَูƒِّูŠู‡ِู…ْ ูˆَูŠُุนَู„ِّู…ُู‡ُู…ُ ุงู„ْูƒِุชَุงุจَ ูˆَุงู„ْุญِูƒْู…َุฉَ ูˆَุฅِู†ْ ูƒَุงู†ُูˆุง ู…ِู†ْ ู‚َุจْู„ُ ู„َูِูŠ ุถَู„َุงู„ٍ ู…ُุจِูŠู†ٍ

3. Read the 3rd verse 20 times.

ูˆَุขَุฎَุฑِูŠู†َ ู…ِู†ْู‡ُู…ْ ู„َู…َّุง ูŠَู„ْุญَู‚ُูˆุง ุจِู‡ِู…ْ ูˆَู‡ُูˆَ ุงู„ْุนَุฒِูŠุฒُ ุงู„ْุญَูƒِูŠู…ُ

4. Read the 4th verse 20 times.

ุฐَู„ِูƒَ ูَุถْู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ูŠُุคْุชِูŠู‡ِ ู…َู†ْ ูŠَุดَุงุกُ ูˆَุงู„ู„َّู‡ُ ุฐُูˆ ุงู„ْูَุถْู„ِ ุงู„ْุนَุธِูŠู…ِ

5. Read all of the four verses from the beginning until the end 20 times, in order to strengthen the correlation between those verses.

6. Read the 5th verse 20 times.

ู…َุซَู„ُ ุงู„َّุฐِูŠู†َ ุญُู…ِّู„ُูˆุง ุงู„ุชَّูˆْุฑَุงุฉَ ุซُู…َّ ู„َู…ْ ูŠَุญْู…ِู„ُูˆู‡َุง ูƒَู…َุซَู„ِ ุงู„ْุญِู…َุงุฑِ ูŠَุญْู…ِู„ُ ุฃَุณْูَุงุฑًุง ุจِุฆْุณَ ู…َุซَู„ُ ุงู„ْู‚َูˆْู…ِ ุงู„َّุฐِูŠู†َ ูƒَุฐَّุจُูˆุง ุจِุขَูŠَุงุชِ ุงู„ู„َّู‡ِ ูˆَุงู„ู„َّู‡ُ ู„َุง ูŠَู‡ْุฏِูŠ ุงู„ْู‚َูˆْู…َ ุงู„ุธَّุงู„ِู…ِูŠู†َ

7. Read the 6th verse 20 times.

ู‚ُู„ْ ูŠَุง ุฃَูŠُّู‡َุง ุงู„َّุฐِูŠู†َ ู‡َุงุฏُูˆุง ุฅِู†ْ ุฒَุนَู…ْุชُู…ْ ุฃَู†َّูƒُู…ْ ุฃَูˆْู„ِูŠَุงุกُ ู„ِู„َّู‡ِ ู…ِู†ْ ุฏُูˆู†ِ ุงู„ู†َّุงุณِ ูَุชَู…َู†َّูˆُุง ุงู„ْู…َูˆْุชَ ุฅِู†ْ ูƒُู†ْุชُู…ْ ุตَุงุฏِู‚ِูŠู†َ

8. Read the 7th verse 20 times.

ูˆَู„َุง ูŠَุชَู…َู†َّูˆْู†َู‡ُ ุฃَุจَุฏًุง ุจِู…َุง ู‚َุฏَّู…َุชْ ุฃَูŠْุฏِูŠู‡ِู…ْ ูˆَุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„ِูŠู…ٌ ุจِุงู„ุธَّุงู„ِู…ِูŠู†َ

9. Read the 8th verse 20 times.

ู‚ُู„ْ ุฅِู†َّ ุงู„ْู…َูˆْุชَ ุงู„َّุฐِูŠ ุชَูِุฑُّูˆู†َ ู…ِู†ْู‡ُ ูَุฅِู†َّู‡ُ ู…ُู„َุงู‚ِูŠูƒُู…ْ ุซُู…َّ ุชُุฑَุฏُّูˆู†َ ุฅِู„َู‰ ุนَุงู„ِู…ِ ุงู„ْุบَูŠْุจِ ูˆَุงู„ุดَّู‡َุงุฏَุฉِ ูَูŠُู†َุจِّุฆُูƒُู…ْ ุจِู…َุง ูƒُู†ْุชُู…ْ ุชَุนْู…َู„ُูˆู†َ

10. Read the 5th until the 8th verse 20 times to strengthen the correlation between the verses.

11. Read the 1st verse until the 8th 20 times to strengthen the memorization of this page.

✅Use this method to memorize every page of the Qur’aan.
❎Do not try to memorize more then one-eighth length of juz (parts) each day, so as to make it easier to retain it in your memory.


✳How to combine between additing to the memorized portion and repetition of the previous memory?

๐ŸšซDo not try to memorize the Qur’aan without the process of repeating the memorized verses. This is because if you keep adding to your memorization (pages after pages until you’ve completed them all), it will be hard for you to recall what you have memorized at the beginning.

๐Ÿ‘Œ *Hence, the BEST way to add to the memorization is by combining the addition and recalling process.* 

Divide the Qur’aan into 3 parts, i.e. each consists of 10 juz. If you memorize 1 page every day, recall the previous 4 pages (every single day), until you’ve completed memorizing 10 juz. If you have done so, stop memorizing for a month to recall the memorizations by repeating 8 pages every day.

After a month of recalling, start to add to your memorization, one or two pages every day, depending on your ability to memorize, together with recalling 8 pages a day, every day, until you’ve completed 20 juz.

After that, stop adding the memory for 2 months, to recall the 20 juz you’ve memorized. It is supposed to be done by repeating 8 pages every day.

After 2 months, start to memorize one or two more pages, together with repetition of 8 pages every day until you’ve finished the whole Qur’aan.

If you’ve completed memorizing the whole Qur’aan, repeat the first 10 juz for a month, by repeating half a juz every day.

Then repeat the second 10 juz following the same method as the first ten, together with repetition of 8 pages from the first 10 juz every single day.

After that, repeat the last 10 juz for a month, with the similar method as the previous juz, together with repetition of 8 pages from the first 10 juz and 8 pages from the second 10 juz every day


✳How to recall/repeat the whole Qur’aan if I have completed the recalling system as mentioned above?

Start by recalling the Qur’aan by reciting 2 juz every day. Repeat it 3 times every day. Thus, you will be able to finish the whole Qur’aan every 2 weeks. By practicing this method for a full year, inshaa’Allaah, you will have a strong and perfect memorization.

✳What should we do after one has completed the memorization of the Qur’aan in a year?

๐Ÿ’ซAfter a full year, strengthen the memorization of the Qur’aan and repeat it.

๐Ÿ’ซUse the Qur’aan as your daily remembrance until the end of your life, just as the Messenger of Allaah ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆ ุณู„ู… used to use it as his daily remembrance. He used to divided the Qur’aan into 7 parts, thus he could complete his recitation every 7 days.

๐ŸŒพAus Ibn Hudaifa ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡  said: I asked the Companions of Allaah’s Messenger ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆ ุณู„ู… about how they divide the Qur’aan (for daily remembrance). They said: 3 Surahs, 5 Surahs, 7 Surahs, 9 Surahs, 11 Surahs, and from Surah Qaf until the end. (Narrated by Ahmad).

-- Which means that they divided the recitation of the Qur’aan as follows:

– The first day: Reciting Surah ‘Al Fatihah’ until the end of Surah ‘An- Nisaa.’”

– The second day: Reciting Surah 'Al-Ma'ida' until the end of Surah 'At-Tawbah.'

– Third day: Reciting Surah ‘Yunus’ until the end of Surah -An-Nahl.'

– The fourth day: Reciting Surah 'Al-Isra’ until the end of Surah Al- Furqan.'

– The fifth day: Reciting Surah 'Ash- Shuara' until the end of Surah Yaasin.'

– The sixth day: Reciting Surah 'As-Saaffat' until the end of Surah 'Al- Hujurat.'

– The seventh day: Reciting Surah 'Qaf' until the end of soorah 'An- Naas.'

This remembrance of Allaah’s Messenger ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆ ุณู„ู… was abbreviated by the scholars with  the  saying: 

                            ูู…ูŠ ุจุดูˆู‚
              (Famii Bisyauqi)

-- where each alphabet of these words represents the initial Surah from the several Surahs to be read each day.

✳ How to differentiate  between the verses that resemble one another in the Qur’aan?

The best way to differentiate two verses that look alike is:

*By referring to the mushaf of Qur’aan at the time you find it;
*Paying attention to the difference between them;
*Mark that difference so that you can remember it,
*Then, when you recall the recitation, pay attention to the differences you have marked before, several times, until you can steadily memorize the resemblance and the difference between those verses.

✳Principles and Confinements in Memorizing the Qur’aan

๐Ÿ”ธIt is a must for you to memorize the Qur’aan with the help of a (religious teacher) or a Sheikh, to correct your recitation.

๐Ÿ”ธTry to Memorize 2 pages every day, (i.e. memorize 1 page after Fajr prayer, and the other page after Asr or Maghrib prayer).

By following this method, you will be able to memorize the whole Qur’aan firmly within a year.

If you try to add more than that, your memory will be weak due to the numerous verses to recall.

๐Ÿ”ธTry to memorize from Surah An-Naas until Surah Al-Baqarah, since it will be easier that way. But after you’ve finished memorizing the whole Qur’aan, start the repetition from soorah Al-Baqarah until Surah An-Naas.

๐Ÿ”ธMemorize the whole Qur’aan by using one version of Mushaf at a time, to help you to:

*Strengthen your memory;
*To increase your speed in remembering the postion of the verses and the initial and the last part of every page of the Qur’aan.

๐Ÿ’ซEvery one who memorizes the Qur’aan during the first 2 years, usually loose their memory easily. This phase is termed as the 'Collecting Phase' - (Marhalah Tajmi’).

๐Ÿ’ซDo not be sad for the loss of memory or the mistakes you make, since it is a difficult and full of test-phase. Also beware of Shaitan, since he will size this opportunity to tempt you to stop memorizing the Qur’aan.

๐Ÿ’ซNeglect that worry and temptation, and keep memorizing the Qur’aan, since it is a worthy treasure not all people can have.

Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah untuk dapatkan set istimewa ini

Selasa, Disember 26, 2017

Bimbangnya nak masuk tahun baru 2018

Assalamualaikum

BIMBANG

Semakin menghampiri 2018 ni,ada beberapa jenis kebimbangan

1. Ibu bapa anak tahun 1 atau baru nak masuk prasekolah:
- bimbang anak-anak tak dapat sesuaikan diri dengan sekolah atau pra
- bimbang anak tak reti makan di kantin
- bimbang anak tak jumpa van atau bas untuk pulang dari sekolah
- bimbang anak terkencing atau terberak dalam kelas

2. Ibu bapa pelajar 15 dan 17 tahun:
- bimbang anak nak hadapi peperiksaan besar
- bimbang anak masih main-main tak sedar nak periksa
- bimbang anak bercinta

3. Ibu bapa anak ramai:
- bimbang duit tak cukup beli baju dan keperluan sekolah anak

4. Pasangan baru berkahwin:
- bimbang cara nak sesuaikan diri dengan keluarga mentua
- bimbang orang tanya bila nak dapat anak

5. Pasangan dah lama berkahwin tiada anak:
- bimbang orang tanya pasal anak
- bimbang tak dapat lagi anak walau dah usaha macam-macam cara

6. Orang bujang:
- bimbang orang tanya bila nak kahwin
- bimbang setahun lagi berlalu tanpa pasangan

7. Guru
- bimbang kelas yang bakal diajar tahun ini
- bimbang sistem baru yang mungkin tetiba muncul lagi
- bimbang jawatan yang bakal diterima tahun baru

Banyak betul kebimbangan wujud. Ni baru sikit. Kalau ada lagi sila tambah.

Pening kepala dan dada rasa penat semacam?



Jom sapu Minyak Herba Asmak. Sangat berkesan menghilangkan rasa mual,loya,pening dan sesak nafas anda.

Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah


Isnin, Disember 25, 2017

Tanda LELAH

Assalamualaikum.

Anda ada simptom ni? Cepat ikhtiar. Usah biar sakit berlanjutan ye.









Minyak Herba Asmak yang digandingkan dengan Jus Asmak Gold dipercayai sangat bagus merawat lelah,penat,batuk dan seumpamanya.

Dapatkan produk ini dari pengedar sah MHAMSB atau hubungi 013589100 (cikgu basariah)

Pengedar diperlukan di seluruh Malaysia. Hubungi kami segera ๐Ÿ˜

Ahad, Disember 24, 2017

Bolehkah anak kecil bertindak ganas?

Assalamualaikum

Sebuah catatan perubatan yang sangat membantu saya memahami tingkah laku anak-anak.

Jemput baca dan semoga bermanfaat buat anda semua.

⛔ MASALAH TINGKAH LAKU ⛔

1. Pukul
2. Gigit
3. Tendang
4. Hantuk kepala
5. Baring di lantai

Diatas ini adalah contoh masalah tingkah laku yang biasa muncul sekitar umur anak 18 hingga 3 tahun.

FAHAMI FISIOLOGI ANAK

Masalah tingkahlaku memang normal bagi anak berumur 18 bulan hingga 3 tahun kerana fasa ini mereka dah ada kehendak sendiri walaupun kehendak tersebut susah nak ditunaikan dan kadangkala "merepek" seperti nak makan cicah sambal, tarik mak ayah ke pintu untuk keluar rumah di tengah malam, nak minum air panas menggelegak dan sebagainya. ๐Ÿคฃ

Sebelum ini anak cuma tahu menangis atau ketawa sahaja. Perasaan gembira, kelakar, bahagia dan geli di geletek semua diluahkan dengan cara senyum dan ketawa. Emosi yang tak "best" pula seperti lapar, haus, bosan, cemburu, sakit perut, marah atau panas diluahkan dengan cara menangis. ๐Ÿ˜ข

Mereka belum "pandai" marah lagi semasa bayi disebabkan bahasa yang terhad. Sebenarnya "pandai" marah juga adalah salah satu perkembangan emosi bagi anak ya, jangan risau. ๐Ÿ™‚

Disebabkan keterujaan dengan emosi baru iaitu marah, mereka jadi pelik dan cuba berlatih meluahkan perasaan marah seterusnya memerhati respon mak ayah. Macam "orang yang baru dapat kaki", sentiasa nak berlatih. Pantang ada "point" sikit, ada sahaja yang nak dimarahnya, sikit-sikit nak baring di lantai, sikit-sikit nak mengamuk baling barang, semua benda tak kena dan menangis tak tentu pasal.

Anak yang dulunya comel, "behave" dan penyayang, tiba-tiba jadi pemarah apabila masuk umur 18 bulan. Mereka mengalami "mood swing" kerana mereka baru sedar yang banyak cara sebenarnya nak luahkan perasaan bukannya dengan cara menangis dan ketawa. Sebab itu mereka akan cuba pelbagai cara asalkan mereka dapat apa yang dikehendaki. ๐Ÿ˜“

☡ CARA MENANGANI ☡

Ada banyak cara sebenarnya nak atasi masalah tingkahlaku sebab setiap mak ayah ada caranya tersendiri untuk mendidik anak. Dibawah ini adalah tips mengatasi masalah tingkahlaku daripada saya:

1. AUTONOMI ๐Ÿ’ช

Mak ayah perlu faham keadaan anak, cuba bayangkan kita di tempat anak di mana situasi kita di negara asing yang perlukan bantuan tetapi semua orang tak faham apa kita cakap. Puas kita menjerit dan buat pelbagai "body sign", orang lain masih buat muka "blur" dan kadang-kadang buat tak endah. Mesti rasa nak tumbuk dinding kan?

Sama juga seperti anak, mak ayah yang tidak memahami kehendak anak akan menyebabkan anak cenderung mengalami masalah tingkahlaku. Kena faham, anak umur 18 hingga 3 tahun adalah fasa autonomi vs malu/sangsi dalam perkembangan emosi dan sosial. Satu sahaja yang mereka mahukan semasa fasa ini, iaitu autonomi.

Kebebasan untuk bermain sendiri, makan sendiri, pakai baju dan seluar sendiri, pilih baju sendiri, pakai kasut sendiri, makan lauk yang mereka mahu sahaja dan sebagainya. Masa ini anak dah ada makanan kegemaran, warna kegemaran, patung kegemaran dan watak kegemaran mereka. Perlu faham situasi mereka, baru boleh bertindak dengan betul.

Jangan sesekali menghukum sebelum menyiasat kerana ia akan menyebabkan anak menjadi malu/sangsi tak ada keyakinan diri kelak. ๐Ÿ˜ฅ

2. MINDSET ๐ŸŒ

Walau cuba pelbagai cara, mindset mak ayah masih tak ke jalan yang benar memang semuanya tak akan jadi. Mak ayah perlu tegas yang "NO MEANS NO" semasa menangani tingkahlaku yang tidak diingini.

Contoh situasi:

A) Anak mengamuk tak mahu kemas mainan walaupun sudah pandai kemas, semakin disuruh semakin mengamuk baling mainan. ๐Ÿ˜ก

Kalau sekali mak ayah layankan amukan anak, disuakan handphone, dipeluk, dibuatnya muka kesian malah siap cakap "sorry" dengan anak. Maka, maksudnya mak ayah dah di "manipulate' dengan anak. Lain kali bila berdepan dengan situasi sama, anak akan buat "trick"  sama dan benda ini akan berulang sampai anak jadi "kebal" tak kemas mainan.

Ditambah lagi bila ada "penyelamat dunia", lagilah anak bertambah "kebal" tak kemas mainan. Mereka akan letak mindset yang "aku tak salah, mama papa yang salah". Bila anak dah mindset sebegitu dari umur 18 bulan, cuba bayangkan betapa "kebal"nya anak bila dah umur 5 tahun kelak. ๐Ÿค”

B ) Anak baring di lantai atau pukul apabila tak dapat apa yang dia nak.

Abaikan dia, jangan dipujuk, jangan dipandang atau dialihkan perhatian kerana anak akan belajar dan mindset yang "kalau nak sesuatu, baring di lantai/pukul". Maka, situasi ini akan berulang dan berulang lagi. Apabila anak dah reda dan bangun, beritahu yang perbuatannya salah. Mulakan seawal anak "belajar" cara sebegini bagi membendung masalah tingkahlaku yang semakin serius.

Untuk mengatasi masalah tingkahlaku anak, mak ayah perlu mindset "Kita tak salah, anak yang salah" dan "kita yang bentuk dia, bukan dia bentuk kita". Jika betul anak buat salah, tak perlu buat muka kesian atau sedih dan tak perlu cakap "sorry" sebaliknya ajar anak minta maaf. Kalau belum pandai sebut "sorry", ajar anak salam dan cium tangan setiap kali buat salah. ๐Ÿ˜Š

Saya selalu berjumpa kes masalah tingkahlaku dimana mak ayah yang "takut" anak, takut anak nangis, takut anak sedih, takut anak marah, takut anak mengamuk dan sebagainya. Tolong buang perasaan "takut" kepada anak jika mahu menangani masalah tingkahlaku. Jadilah pemimpin anak, bukan dipimpin anak. ๐Ÿ’ช

3. PERKATAAN KERAMAT ๐Ÿ†

Nak marah anak pun ada caranya. Kalau anak yang umur 2 tahun cukup sekadar guna 1 perkataan keramat seperti "NO" sambil reaksi muka berkerut dan suara yang tinggi sedikit tetapi bukan menjerit atau menengking. ๐Ÿšซ

Perkataan keramat ini juga perlu dihadkan penggunaannya, hanya gunakan semasa terdesak sahaja demi memastikan keberkesanan perkataan ini. Kalau setakat anak minum air tumpah sikit ataupun makan tumpah sikit kita dah marah tinggi suara sebut perkataan keramat, lama kelamaan teknik ini dah tak berkesan. ๐Ÿ˜…

Anak bawah 3 tahun ini bila kita membebel panjang laju-laju pun mereka tak faham, makin membebel makin mereka "mute" suara kita sebab malas nak dengar. Maka, ckap bahasa mudah dan jelas sudah mencukupi.  ๐Ÿ“ข

4. "CRY IT OUT" ๐Ÿ˜ญ

Biarkan mereka menangis bila berdepan dengan keadaan di atas sebab menangis adalah cara untuk anak luahkan perasaan. Mereka perlu belajar terima yang tak semua yang kita nak kita akan dapat. Ia dipanggil "frustration tolerance" iaitu ketahanan anak untuk terima kekalahan. "Frustration tolerance" sangat penting dalam perkembangan emosi dan sosial anak contohnya semasa bermain, hubungan sosial dan sebagainya.

Biarkan anak rasa "frust" sekarang supaya mereka dapat hadapi "frust" di masa akan datang tetapi janganlah pula berlebih-lebihan. Risau pula saya, takut ada mak ayah gunakan alasan ini untuk membuli anak. ๐Ÿ˜…

Dalam ketegasan kita, perlu juga ada kelembutan. Penerimaan "frust" anak juga ada tahapnya, kalau anak umur 18 bulan beri 10 minit "frust" dah mencukupi selepas itu peluklah anak sambil nasihat jangan lakukan perbuatan itu lagi. ๐Ÿ™‚

5. ALIHKAN PERHATIAN ๐Ÿฆ

Sebenarnya teknik ini memang selalunya berkesan, cuma kadangkala anak akan lupa tentang kesalahan yang dilakukan dan cenderung melakukannya lagi. Terutamanya jika alihkan perhatian dengan gadget. Anak tak "feel" rasa bersalah yang telah dilakukan. Tak ada minta maaf mak ayah dah tarik perhatian dia ke arah tempat lain. ๐Ÿคฅ

6. PUJUK ๐ŸŽ

Kalau anak menangis sebab benda kecil, boleh dipertimbangkan kaedah pujuk. Pujuk dengan cara peluk seluruh badan anak sambil usap-usap kepala anak.

Tapi kalau dah sampai tahap masalah tingkahlaku mencederakan orang lain dan diri sendiri, TAK PERLU PERTIMBANGKAN kaedah memujuk kerana ini maksudnya masalah tingkahlaku anak dah semakin 'tebal". ๐Ÿ˜ต

Pujuk bila anak dah reda dari tangisan dan minta anak minta maaf. Salam dan cium tangan sebagai tanda mereka terima kesalahan yang dibuat. Masa ini adalah masa yang paling sesuai untuk mak ayah buat "sosial story" tentang perbuatan baik dan tak baik.

7. "BUSY BAG" ๐Ÿคน

Normal anak bawah 3 tahun memang suka bermain, bila tak dapat main memang mereka akan meragam dan mengundang masalah tingkahlaku yang tidak diingini. Maka, sangat penting untuk mak ayah kenalpasti punca anak meragam. Kalau sebab nak bermain, memanjat tapi tak dapat seeloknya mak ayah bawa bekal mainan kemana-mana. Boleh google atau cari di pinterest untuk idea busy bag. ๐Ÿ˜

Kesimpulannya, pokok pangkal untuk mengatasi masalah tingkahlaku adalah mindset mak ayah untuk menjadi pendidik anak dan bukannya "dididik" oleh anak. Tanamkan niat untuk membesarkan anak yang mendengar kata bukannya dengan niat menghambakan anak kepada mak ayah tetapi belajar menghambakan diri kepada Tuhan juga. ❤

Terima kasih, semoga bermanfaat. ๐Ÿ˜Š

*Anak yang mempunyai masalah tingkahlaku yang serius selalunya mempunyai masalah sensori sama juga dengan kes anak terlewat percakapan. Kalau nak tahu lebih lanjut tentang ini memerlukan penilaian sensori dan tingkahlaku daripada occupational therapist bertauliah ๐Ÿ“‘

Dialu-alukan untuk LIKE, SHARE dan FOLLOW page Maryam Jamadi untuk mengetahui isu parenting berdasarkan perspektif occupational therapist.

Maryam Jamadi
Occupational Therapist
Beyond Home Therapy

Hadiahi anak kesayangan anda dengan set Asmak Baby Care. Dirumus khas dengan bahan semulajadi yang lembut dan sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak yang sensitif.
Hubungi 0135819100 Cikgu  Basariah untuk keterangan lanjut

Sabtu, Disember 23, 2017

Cara penggunaan Minyak Herba Asmak Untuk kes Batuk Berlanjutan

Assalamualaikum

Soalan ini sering disoal apabila kami para penjual minyak herba Asmak memberi cara pakai seperti gambar di bawah ni ๐Ÿ‘‡


Kenapa perlu di panaskan minyak herba asmak ni? Bukan sapu macam itu saja ke?

๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†

Terima kasih yang bertanya.Itu tandanya anda sangat peka dengan produk yang anda guna.

Macam ni, tips ni diberitahu sendiri oleh pembuat minyak herba asmak.Kata beliau ni cara terbaik untuk bagi kesan double triple power dari yang biasa.

Ada yang sapu gitu jer dah cepat lega batuk selsema nya.Ada pengguna yang nak kesan cepat lepas sapu minyak.Jadi,kami ajar cara suamkan minyak sebelum sapuan dimulakan.

Jangan lepas panaskan terus sapu.melecur lah kulit dik non.Tunggu suam,baru sapu.Minyak cepat meresap dan lihat lah hasilnya selepas beberapa kali buat.

Kalau yang batuk ambil masa 2 minggu baru lega,baru kurang kahak,baru kurang selsema.Insyaallah cara ni akan bagi kesan sedikit cepat dari sapuan biasa tapi dengan SYARAT...

1.Sapu kerap

2.Rajin buat tepukan (ni akan diajar jika pelanggan minta)

3.Jaga pemakanan termasuk ibu terutamanya bagi yang menyusu anak ( hindari gluten,gula,jajan,makanan minuman segera,makanan atau minuman bertin,makanan proses)

4.Persekitaran( debu,asap rokok,baju berbau rokok,orang serumah yang batuk dan selesema,aircond,kebersihan rumah dan kawasan rumah).

Jaga atas ni,insyaallah Allah bagi sembuh. Ikhtiar pun kena selari dengan fitrah iaitu jaga perut.

Ingat,punca segala penyakit adalah dari perut.
Ni bukan kami kata ya.Rasulullah yang kata.
๐Ÿ˜Š

BERMINAT MENDAPATKAN MINYAK HERBA ASMAK?
HUBUNGI 0135819100 CIKGU BASARIAH

Sekarang ada YES tau. Hubungi cikgu segera untuk dapatkan harga diskaun ๐Ÿ˜˜


Jumaat, Disember 22, 2017

Kelebihan surah al kahfi

Assalamualaikum

Persoalannya, apa yang hebat sangat dengan surah al-Kahfi ni sampai boleh lindungi kita dari Dajjal? Takkan baca je dah boleh terhindar?

Pernah terfikir camni?

Surah al-Kahfi mengandungi EMPAT kisah utama:

1) Pemuda gua (al-kahf)
2) Pemilik kebun dan rakannya
3) Nabi Musa & Khidir AS
4) Zulqarnain

Ramai tahu ni tapi tak dapat nak relate dengan dajjal.

Betul tak?

So here we go ๐Ÿ™Œ๐Ÿป

Setiap satu kisah ini mewakili satu fitnah (ujian) yang dahsyat:

Pemuda gua - Fitnah aqidah/iman
Pemilik kebun - Fitnah harta
Nabi Musa & Khidir - Fitnah ilmu
Zulqarnain - Fitnah kekuasaan

Guess what? 4 fitnah ni juga yang Dajjal akan bawa di akhir zaman nanti! ๐Ÿ˜ฑ

Dah mula nampak perkaitan surah al kahfi dengan dajjal?

Di sinilah relevannya  baca surah al-Kahfi boleh menghindarkan diri dari fitnah Dajjal. Sebab surah ni bukan hanya brcerita, tapi bagi solusinya juga!

Bagaimana?

Fitnah aqidah - bersahabat dengan orang soleh. Para pemuda al-Kahfi saling membimbing satu sama lain. Mereka juga banyak mengingat akhirat

Fitnah harta - mengingatkan diri bahawa dunia tak kekal dan banyak mengingati mati/akhirat

Fitnah ilmu - kena tawadhu'/rendah diri. Walaupun Nabi Musa AS seorang rasul yang mulia, baginda tidak sombong untuk menuntut ilmu dari Khidir

Fitnah kekuasaan - Kena tawadhu' dan ikhlaskan diri, sebagaimana Zulqarnain seringkali mengingatkan dirinya bahawa kekuasaannya ialah dari Allah

Tapi ada yang lagi mind blowing ๐Ÿ™Œ๐Ÿป๐Ÿ™Œ๐Ÿป๐Ÿ™Œ๐Ÿป

Di sebalik 4 kisah dan pengajaran ni, surah al-Kahfi mengandungi tema utama yang lebih dahsyat lagi.

Tema utama surah ini ialah DAKWAH! ๐Ÿ˜ฑ

Tak percaya? Hehe.

Bukankah para pemuda al-Kahfi berdakwah kepada sang penguasa yang zalim?

Bukankah si sahabat pemilik kebun menasihatinya agar bersyukur dan kembali kepada Allah? Bukankah itu dakwah?

Bukankah Nabi Khidir membimbing Nabi Musa, seorang murabbi mengajar anak muridnya selayaknya? Bukankah itu juga dakwah?

Dan bukankah Zulqarnain berdakwah kepada rakyat jelatanya, sepanjang pengembaraannya? ✨

Rupa-rupanya untuk selamat dari fitnah Dajjal, kita perlu berdakwah. And it makes complete sense!

Dengan berdakwahlah, kita dapat menjaga diri kita dan orang ramai dari fitnah-fitnah ini.

Aslih nafsak, wad'u ghairak! ๐ŸŒน

Orait kita beralih ke fitnah dajjal.

Ada 4.

Fitnah iman, harta, ilmu dan kuasa.

Bagaimana?

Fitnah Iman :
Nanti Dajjal keluar, dia akan mengaku dia Tuhan. Dia tunjuk syurga neraka, hidupkan org mati apa semua.

Fitnah Harta :
Dia akan keluarkan semua khazanah muka bumi, untuk tarik manusia jadi pengikut dia.

Fitnah Ilmu :
Dia akan tunjuk benda-benda yang manusia tak pernah tahu. Dia akan buat benda yang selama ni manusia ingat mustahil.

Fitnah Kuasa :
Dan dia akan jadi makhluk yang paling berkuasa dan bermaharajalela di muka bumi (sebelum Nabi Isa turun membunuhnya).

So dah nampak tak macam mana surah al-Kahfi boleh jaga dan lindungi kita dari fitnah Dajjal? It makes sense right?

Jadi lepas ni, bila baca al-Kahfi, janganlah baca macam tu je. Baca, cuba faham maksud dan paling penting, cuba untuk amalkan!

Sebab semua fitnah Dajjal tu in a way dah ada pon zaman sekarang ni. Cuma taklah dalam skala dahsyat macam fitnah Dajjal.

Kalaulah baca dan amalkan al-Kahfi boleh lindungi kita dari bapak segala fitnah (Dajjal), dah tentu ia boleh lindungi kita dari fitnah fitnah lain!

Maka marilah kita istiqamah dan beriltizam membaca surah al-Kahfi setiap hari Jumaat, dan membaca al-Quran setiap hari. Moga ada barakahnya!

Hanya Allah maha mengetahui setiap sesuatu
Kejadian

*SURAH AL KAHFI*

Orang yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, bawah kakinya akan bercahaya sehingga ke kolong langit. (Mafhum hadith)

Orang yang membaca/mengamalkan surah al-Kahfi juga akan terhindar dari fitnah Dajjal. (Mafhum hadith)

Sumber : Kuliah Ustaz Nouman Ali Khan dan buku Khowatir Qur'aniyah tulisan Syaikh Amr Khalid



Mencari penawar untul batuk berkahak,lelah dan semput?
Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah


Khamis, Disember 21, 2017

Bedak Asmak Terbaik Untuk Kulit Cantik Semulajadi

Assalamualaikum

Tahukah anda apakah itu Bedak asmak?

✨Bedak Asmak diperbuat dari tanah liat putih yang berkualiti tinggi dan terbaik di dunia dan ditambah dengan air bertapis (tanpa klorin).

Info Tambahan tentang produk

✔Selain merawat ruam,ia juga sesuai untuk semua jenis penyakit kulit seperti psoriasis, ekzema, gatal-gatal,kudis buta, kayap, demam campak dan lain-lain yang berkaitan dengan penyakit kulit

�Nak tahu kelebihan Bedak Asmak ni?

๐Ÿ’˜Bedak ini dihasilkan daripada 100% tanah liat yang mengandungi mineral semulajadi.

๐Ÿ’œIa mengandungi mineral semulajadi yang bertindak menyerap segala kotoran dan toksik yang terdapat pada kulit.

๐Ÿ’šCepat meresap dalam kulit. Kulit terasa sejuk dan lembut .

๐Ÿ’™Bebas Paraben dan juga bahan-bahan kimia berbahaya.

๐Ÿ’šSelamatlah anak-anak anda terutama yang masih bayi, sebab kandungannya dari 100% bahan semulajadi seperti tanah liat putih dan air galian yang telah ditapis secara khusus.

๐ŸŒน100% semulajadi serta sunnah nabi S.A.W. Ini kerana ia salah satu cara Nabi SAW mengubati penyakit kulit seperti yang terdapat di dalam Hadith Sohih di atas yang membuktikan Nabi SAW menggunakan tanah liat mengubati penyakit kulit dan lain-lain penyakit.






Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah untuk mendapatkan produk istimewa ini. Agen dan pengedar diperlukan di seluruh negara. Hubungi segera!


Rabu, Disember 20, 2017

Shampoo terbest di pasaran

Assalamualaikum

PRODUK: SHAMPOO BUNGA RAYA PLUS

NO KKM: NOT 170602990 K

RAMUAN: BUNGA RAYA, COCONUT OIL,BABASSU OIL,TEA TREE OIL,JOJOBA OIL,ACEROLA

KHASIAT:
1. MENYEGARKAN RAMBUT
2. MERAWAT MASALAH RAMBUT ( KEGUGURAN DAN KELEMUMUR)
3. MELEBATKAN RAMBUT
4. MENGHITAMKAN RAMBUT
5. MELEMBUTKAN RAMBUT
6. MENYIHATKAN KULIT KEPALA
7. MELEMBAPKAN RAMBUT
8. MEWANGIKAN RAMBUT
9. MERAWAT RAMBUT BERCABANG

SESUAI UNTUK SIAPA?
SEMUA PERINGKAT UMUR

HARGA:  RM 39 (SEM)
                RM 44 (SS)

ISIPADU: 500 ML

Hubungi 0135819100 cikgu Basariah untuk dapatkan shampoo terbest ni tau! ๐Ÿ˜Ž


Selasa, Disember 19, 2017

Kisah sebutir nasi

Assalamualaikum

SEBUTIR NASI YANG JATUH

Dalam perjalanan mencari ilmu, Tuan Guru Habib Lutfi bin Yahya bertemu Kiyai Tua. Habib yang masih muda waktu itu kehairanan menyaksikan akhlak Kiyai. Waktu ada butiran nasi yang terjatuh lalu dipungut dan dikembalikan ke pinggan untuk dimakan kembali.

“Kenapa harus dikutip? Kan hanya nasi sebutir,” tanya Habib muda menduga.

“Jangan sekadar lihat ianya sebutir nasi. Adakah kamu boleh mencipta sebutir ni seorang diri sehingga jadi nasi?”*

Habib muda terdiam. Kiyai Tua melanjutkan bicara.

“Ketahuilah. Waktu kita makan nasi, Allah dah menyatukan peranan ramai manusia. Nasi Bin Beras Bin Padi. Mula dari mencangkul, menggaru, buat bendang, menanam benih, memupuk, menjaga huma sampai membanting padi ada jasa banyak orang. Kemudian dari tanaman padi jadi beras dan jadi nasi. Terlalu ramai hamba Allah terlibat sampai jadi nasi.”

“Jadi kalau ada sebutir nasi sekalipun jatuh, ambillah. Jangan sebab masih banyak dalam pinggan, kita biarkan yang sebutir. Itu salah satu bentuk takabbur, dan Allah tak suka manusia yang takabur. Kalau tak kotor dan tak bawa mudarat pada kesihatan kita, ambil dan satukan dengan nasi lainnya, sebagai tanda syukur kita”.

Habib muda mengangguk.

“Sebab itulah sebelum makan, kita diajarkan doa: Allahumma bariklana (Ya Allah berkatilah kami). Bukan Allahumma barikli (Ya Allah berkatilah aku), walaupun waktu itu kita makan sendirian.

“Lana” itu maknanya untuk semuanya:
*Mulai petani, pedagang, pengangkut, pemasak sampai penyaji semuanya termaktub dalam doa tu. Jadi doa tu merupakan ucapan syukur kita serta mendoakan semua orang yang ada peranan dalam kehadiran nasi yang kita makan.”

“Dan kenapa dalam doa makan ada ayat: Waqina ‘adzaban nar (Jagalah kami dari azab neraka). Apa hubungan, makan dengan neraka pula?”

“Saya tak tahu,” jawab Habib muda.

“Begini. Kita makan ini hanya wasilah. Yang bagi kita 'rasa kenyang' adalah Allah. Kalau kita makan dan anggap yang bagi kenyang adalah makanan yang kita makan, maka takut itu akan menjatuhkan kita dalam kemusyrikan. Syirik! Dosa terbesar!”

“Astaghfirullahal‘adhim.” Habib muda, tak menyangka langsung makna doa makan sedalam itu.

• Catatan oleh Tuan Guru Maulana Habib Lutfi Bin Yahya, Pekalongan, Jawa Tengah, Indonesia

(Dipetik daripada facebook Ustaz Iqbal Zain)

Jom sertai MHAMSB. Banyak keistimewaan menanti para pengedar setia. Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah untuk maklumat lanjut

Isnin, Disember 18, 2017

Khasiat akar sekecut

Assalamualaikum


๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚ RAHSIA HERBA SEKECUT ๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚
.
Pernahkah anda dengar tentang akar sekecut?

Cikgu sendiri baru pertama kali dengar nama herba ni apabila membaca kandungan bahan herba dalam Asmak Herbs. Tak banyak info dapat digoogle tentang herba ini namun daripada pembacaan cikgu dapati herba ini sangat bermanafaat TERUTAMANYA untuk KESIHATAN WANITA YANG TELAH BERKAHWIN..Jom kita baca apa khasiat Herba sekecut ini untuk kesihatan wanita..
.
RAHIM
-mengecilkan rahim selepas bersalin
.
ANGIN BERLEBIHAN
-membuang angin dan toksid di dalam badan menjadikan badan lebih ringan dan bertenaga.
.
KEPUTIHAN
-membunuh bakteria penyebab keputihan, menjadikan faraj lebih bersih dan wangi.
.
KEMUTAN
-mengembalikan kemutan seperti anak dara kepada wanita selepas bersalin

Patutlah apabila makan Asmak Herbs ni rasa lawas sangat sistem pencernaan. Mudah nak kentut dan badan rasa lebih segar.

INGIN MENCUBA ASMAK HERBS KAPSUL PENAWAR RESDUNG?

HUBUNGI 0135819100 CIKGU BASARIAH


Ahad, Disember 17, 2017

Info tentang KEPUTIHAN yang wajib wanita tahu

Assalamualaikum.

Saya berterimakasih kepada Yasmin Khaula (Pensyarah Syariah USIM) dan Ustaz Ahmad Faidzal Abdul Latif (kelulusan Syariah University Al-Azhar), kerana mengesahkan fiqah wanita berkenaan keputihan wanita.

Saya faham kenapa pendapat ulama-ulama berbeza tentang keputihan wanita. Jika kita tidak pasti daripada mana asal datangnya, itu lah yang menyebabkan perbezaan pendapat.

Saya sampaikan hanya yang jelas dahulu. Yang mana belum jelas boleh rujuk kepada expert ugama.

PERTAMA:
Segala yang mengalir di dalam tubuh bila keluar di luar badan dinamakan najis seperti darah, kencing, muntah, tahi.

KEDUA:
Jika keputihan, cecair atau lendir itu yang berasal daripada luar faraj dan rahim (iaitu bahagian kemaluan di luar yang boleh dibasuh), maka ianya bukan najis dan tidak membatalkan wuduk.

KETIGA:
Jika keputihan cecair atau lendir datangnya daripada dalam faraj atau rahim tetapi belum lagi keluar daripada dalam faraj, ia bukan lah najis, sehingga ia keluar daripada pintu faraj. Tidak ada dalam Islam yang menyuruh kita meruang.

KEEMPAT:
Bila keputihan keluar daripada faraj, ia membatalkan wudu. Cuci kemaluan dan ambil wudu semula.

KELIMA:
Jika semasa solat, keluarnya cecair, dan kita tidak pasti sama ada cecair itu asalnya datang dari luar atau dari dalam faraj, tidak batal wudu.

KEENAM:
Jika semasa solat, keluarnya cecair yang datang dari faraj, dan kita tidak sengaja sebab ini adalah di luar kawalan wanita, ramai ustaz ustazah berpendapat solat kita tidak batal, tetapi cuci dan ambil wudu semula dan pakai pad/panty liner apabila masuk waktu untuk solat yang kemudian, seperti juga kencing yang tidak lawas.

-----------------------------------------------

Sekarang saya nak tunjuk pula anatomi wanita yang ramai ustaz ustazah tidak tahu, tetapi ini sebenarnya menyokong pendapat ulama . Sila lihat gambar.

Sekarang saya sampaikan pendapat dari ilmu sains kesihatan wanita yang juga tidak bercanggah dengan pendapat ustaz dan Ustazah.

Memang tidak ada kelenjar di dalam faraj yang membuat cecair atau lendir kelembapan faraj.

Semua lendir yang bukannya berpenyakit dan bukannya darah (bukan haid, wiladah, nifas dan istihadah) datang dari 3 tempat dan semua wanita yang subur dan sihat mengalaminya:

1) Kelenjar Bartholin's Gland.

Tempatnya di luar faraj dan luar rahim. Ia mengeluarkan lendir dari di pintunya di sebelah permukaan luar dinding faraj. Ia membasahkan permukaan luar Qubul dan dinding faraj. Tidak ada bau dan adakala nya lendir ini keputihan sedikit dan adakala seakan-akan kekuningan sedikit terutamanya jika sudah dibiarkan kering berkerak di seluar dalam, dan ia boleh menjadi lebih melekit jika wanita tak minum air dengan secukupnya (dehydration)

Ini lah dinamakan Ruthubah Al-Faraj atau Rutubatul Farj. Hukumnya BUKAN NAJIS, seperti peluh di badan kita. Tidak membatalkan wudu.

Tanpa lendir ini wanita tidak akan selesa membuat hubungan kelamin. Kelenjar Bartholin's ini  mengeluarkan lebih lagi lendir semasa hubungan kelamin.

Ini lah dinamakan MAZI. Hukumnya juga BUKAN NAJIS tetapi sebab ia keluar dalam keadaan shahwat, ia membatalkan wudu, dan kena mandi hadas, walaupun ia datangnya dari kelenjar yang sama yang membuat Ruthubah Al-Faraj.

Tugas kelenjar Batholin's juga menjaga kelembapan faraj sentiasa, melindungi kulit faraj daripada serangan bakteria dan juga air kencing yang datang dari saluran urethra. Jika faraj kering, wanita tidak akan rasa selesa apabila terkena air kencing. Sewaktu selesai kencing kelenjar ini akan mengeluarkan lendir keputihan yang melindungi dinding faraj.

Ini lah yang dinamakan WADI iaitu lendir keputihan yang didapati keluar selepas kencing. Ia juga BUKAN NAJIS, tetapi memang pun selepas kencing, kita cuci kemaluan dan ambil wudu semula.

2)Kelenjar Skene's Gland itu sekarang dikenali dengan nama baru, iaitu Prostate Wanita. Ia menjadi bengkak dalam shahwat dan mengeluarkan air MANI pada masa persetubuhan, juga di luar pintu faraj. Ia BUKAN NAJIS, tapi sebab keluar dalam shahwat, membatalkan wudu dan kena mandi hadas.

3)Cervical mucus.
Ini adalah lendir atau keputihan yang datang dari pangkal rahim bagi wanita yang subur di antara haid. Ia juga dikeluarkan semasa mengandung dengan tujuan melindungi wanita daripada kemasukan kuman, dan menetapkan pH yang seimbang di dalam faraj. Bila ia keluar daripada faraj, walaupun ianya BUKAN PENYAKIT, ia digelar NAJIS dan membatalkan wudu. Tak perlu mandi hadas sebab bukan dalam shahwat, tetapi sebab ia NAJIS kena bersihkan seluar dalam atau tukar panty liner.

Saya sertakan Fatwa Majlis Jordan.

Jika ada keraguan, atau perlukan kepastian mengenai penyakit, sila buat temujanji dengan doktor untuk pemeriksaan. Bukan makan jamu atau Maajun yang tidak berdaftar.

Prof Dr Imelda,
Pusat Perubatan Universiti Malaya,
Kuala Lumpur.

Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah untuk maklumat lanjut

Sabtu, Disember 16, 2017

Sabun mandi untuk pesakit ekzema dan psoriasis

Assalamualaikum

BungaRaya BodyWash with Sakura



Sabun Mandian Natural ni diperkayakan dengan Ektrak Bunga Raya, Sakura,Goji dan Daun bunga Rose

Berfungsi sebagai :
๐ŸŒธSabun antiseptic
๐ŸŒธSabun antibacteria
๐ŸŒธMelembapkan kulit
๐ŸŒธMencerahkan kulit
.
Bagus untuk semua jenis kulit terutamanya kulit sensitif
.
.
Mampu MILIK.
Buatan Muslim
Hanya RM39 sebotol 500ml
.
.
Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah untuk dapatkan sebotol hari ini.


Jumaat, Disember 15, 2017

Perkara WAJIB tahu tentang SELESEMA

Assalamualaikum







Khamis, Disember 14, 2017

Kenali PSORIASIS

Assalamualaikum

Jom kenali penyakit psoriasis. Jemput baca ye.




Produk MHAMSB yang disarankan untuk pesakit psoriasis ialah minyak herba asmak, bedak asmak dan bunga raya bodywash.

Ingin mencuba produk Asmak untuk rawatan psoriasis murah dan selamat?

Hubungi 0135819100 cikgu Basariah

Rabu, Disember 13, 2017

Khasiat tongkat ali

Assalamualaikum


Tongkat ali atau juga dikenali sebagai pasak bumi,Penawar pahit, bedara pahit, bedara putih, bedara merah, hempedu pahit adalah sejenis tanaman saka yang terdapat di hutan Malaysia ,Indonesia dan beberapa kawasan di Thailand, Vietnam dan Laos.

Nama botaninya ialah Eurycoma longifolia daripada keluarga Simaraubaceae. Tongkat ali juga dikenali sebagai penawar pahit, bedara pahit, bedara putih, bedara merah, hempedu pahit, payung ali, tongkat baginda, muntah bumi, petala bumi, akar jangat semang, tongkat rasul, setunjang bumi dan sebagainya.

Tongkat ali merupakan sejenis tumbuhan yang dikatakan mempunyai kemampuan bagi membantu kaum lelaki yang menghadapi masalah syahwat.

Dalam keadaan semulajadinya di hutan, ia tumbuh dengan kadar yang perlahan, boleh mencapai ketinggian sehingga 10 ~15 m dengan garis pusat batang berukuran 20 cm.

Biasanya, daunnya rimbun pada hujung batang. Kebanyakan pokok ini tidak bercabang. Jikapun bercabang, ia terlalu sedikit, sekadar satu atau dua cabang sahaja. Bunganya tersusun padat pada tangkai yang bercabang keluar dari pangkal daun.Daunnya berbentuk bujur (2–3 cm lebar, 8–10 cm panjang) tersusun secara berpasangan pada satu tangkai (panjang hingga 100 cm). Terdapat 20–30 pasang anak daun bagi setiap tangkai daun. Tangkai daun tersusun secara “spiral”, sama ada mengikut pusingan jam atau melawan pusingan pada paksi batang.

Khasiat

Tongkat ali terkenal kerana mempunyai kesan afrodisiak (penggalak seks).

Secara tradisi, tongkat ali digunakan untuk merawat beberapa jenis penyakit dan meningkatkan kesihatan termasuk pening kepala, kurap, disentri, bengkak, antitumor, antiradang dan antioksida.

Eurikomanone, eurikomalaktone dan eurikomanol (quassinoids) yang banyak terdapat dalam akarnya merupakan kandungan kimia penting industri.

 Penyelidikan menunjukkan bahawa bahan kimia (fitokimia) yang terdapat dalam tongkat ali boleh meningkatkan paras testosteron iaitu hormon yang diperlukan untuk fungsi seksual lelaki.

Dalam amalan perubatan secara tradisional hanya bahagian akar pokok tongkat ali sahaja yang digunakan.

Akar yang dicabut akan dipotong nipis kemudian dikeringkan beberapa hari sebelum digunakan.

Mengikut amalan tradisional, akar tongkat ali yang telah cukup kering direbus dengan tiga cawan air sehingga menjadi satu cawan. Cara ini adalah amalan biasa yang digunakan oleh pengamal perubatan tradisional untuk mendapatkan pati herba. Air rebusan tongkat ali ini diminum dua kali sehari, sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam.

2 kompaun akarnya menunjukkan potensi sebagai anti-malaria.

1 daripada 6 kuasinode yang diambil daripada daunnya dikenalpasti mempunyai kompaun perencatan pengaktifan virus Epstein-Barr yang menggalakkan tumor.

Daripada 65 kompaun akar Tongkat Ali, 8 menunjukkan ketoksikan kuat terhadap kanser paru-paru manakala 7 menunjukkan ketoksikan kuat terhadap kanser

Bagi peminum air rebusannya pula, terdapat penurunan gula dalam darah bagi kes kandungan gula tinggi (hyperglycaemic) dan tiada kesan signifikan terhadap kadar gula yang normal (normoglycaemic).

Ekstrak daun dan batang menunjukkan keaktifan pada kedua-dua bakteria Gram-positive dan Gram-negative kecuali 2 jenis bakteria Gram-negative; namun ekstrak akar tidak menunjukkan apa-apa aktiviti anti-bakteria.

Daripada kajian yang dijalankan, terdapat peningkatan aktiviti seksual tikus dewasa, motivasi seksual tikus pembiak yang telah pencen dan berahi pada tikus tua dan tikus pembiak yang telah pencen

Kajian juga menunjukkan peningkatan yang signifikan pada jumlah spermatocytes dan spermatids, kadar penghasilan spermatozoa dan jumlah sel Leydigserta indeks kesuburan dan keproduktifan pada tikus jantan.

TAHUKAN ANDA, TONGKAT ALI JUGA MERUPAKAN SALAH SATU HERBA YANG DIMASUKKAN DALAM ASMAK HERBS, KAPSUL PENAWAR RESDUNG? SEBAB ITULAH,SELAIN MENGUBATI RESDUNG, KAMI MENERIMA BANYAK MAKLUMBALAS POSITIF PENINGKATAN KESIHATAN TUBUH BADAN SELEPAS MENGAMALKAN ASMAK HERBS SECARA KONSISTEN.

BERMINAT MENDAPATKAN ASMAK HERBS?

HUBUNGI 0135819100 CIKGU BASARIAH

Selasa, Disember 12, 2017

5 TIPS JAGA SILATURRAHIM

Assalamualaikum

Jaga hubungan silaturrahim penghubung manusia dengan rezeki

Bila sebut tentang silaturrahim, apa yang anda faham? Dalam kata lainnya, silaturrahim ni adalah kita menjaga hubungan sesama manusia tanpa mengira darjat, pangkat dan rupa.

Terdapat satu Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Abu Hurairah, “Sesiapa yang ingin rezekinya dilapangkan dan usianya dipanjangkan, maka peliharalah hubungan silaturrahim”. Berdasarkan Hadis tersebut, jelas lagi nyata bagi mereka yang menjalinkan hubungan yang baik, Allah akan menjaga mereka. Dari segi peningkatan umur, ibadat, rezeki, ajal dan sebagainya.

Seorang usahawan lagi banyak hubungan yang perlu dijaga sebenarnya. Betul tak? Anda perlu menjaga hubungan dengan kedua ibu bapa, adik beradik, ahli keluarga, pekerja syarikat, business partner, stokis, ajen, customer dan ramai lagi lah. Tak tersenarai pula nanti sebab terlalu banyak hubungan yang perlu dijaga.

Jadi, macam mana anda menjaga hubungan silaturrahim ini? Kita faham, bila dah jadi usahawan dan bos ni, banyak benda yang perlu kita buat. Kadang-kadang boleh sampai terlupa untuk menjaga hubungan silaturrahim ni. Kami kongsi tips sikit untuk anda yang sibuk ni dan dalam masa yang sama anda tak abaikan tanggungjawab menjaga hubungan silaturrahim ni.

1# Hargai waktu rehat

Macam mana nak hargai masa rehat ni? Tak susah pun. Dalam tempoh 5 hari bekerja, pasti ada waktu rehat dalam satu jam setengah ke 2 jam kan? Ambil la masa ni untuk bergaul dengan rakan-rakan di pejabat. Pergi lunch sama-sama, berborak cerita benda-benda yang luar dari pejabat. Aktifkan rehat anda dengan perkara-perkara yang bermanfaat dengan office-mate anda.

2# Hargai masa di rumah

Ini penting. Kami tahu anda usahawan, ada banyak benda yang anda nak fikir dan nak buat. Kadang-kadang sampai masa kerja tu tak cukup untuk siapkan. Terlalu dedikasinya seorang usahawan sehingga bawa balik kerja office ke rumah. Hmmm, jangan macam tu. Bila nak pulang ke rumah, kosongkan fikiran dengan kerja-kerja di syarikat. Ingat momen-momen indah di rumah bersama anak-anak dan pasangan. Mereka di rumah sentiasa menunggu kepulangan anda dengan gembira sekali. Kalau boleh, silent kan saja telefon bimbit tu. Luangkan masa bersama keluarga itu satu nikmat.

3# Hujung minggu yang terbaik

Banyak benda boleh dibuat pada hujung minggu ni. Salah satunya, cuba ambil peluang cuti hujung minggu ini dengan pulang ke kampung bertemu ibu bapa atau menziarahi sanak saudara yang terdekat kalau itu saja yang mampu. Bukan apa, untuk merapatkan lagi hubungan yang dah ada ni. Kalau yang jauh tu, cuba dekat-dekatkan dengan telefon mereka atau apa sahaja.

4# Buah tangan

Kalau dah pergi ziarah rumah sanak saudara tu, jangan lenggang sahaja. Bawa sekali setangkai pisang ke, sebuku roti ke, sebekas nasi goreng ke. Sebagai tanda ziarah tu. Bila bawa buah tangan, nampak la kemesraan yang terjalin tu. Tak seronok ke bagi hadiah kat orang? Seronok tau. Cuba anda buat dan jadikan habit. Asal pergi rumah orang, mesti bawa buah tangan. Anda akan rasai kelainan itu lama kelamaan.

5# Ringan tangan

Orang selalu cakap ringan tulang kan? Tapi ini ringan tangan. Maksudnya, selalu la bersedekah kepada mereka yang memerlukan. Atau ada rezeki lebih sikit, bagi makan kepada mereka yang memerlukan. Tidak semestinya menjalinkan hubungan silaturrahim ni dengan orang yang kita kenal saja. Dengan yang tak kenal pun, boleh juga. Lama-lama boleh jadi kenal. Dan, perkara yang pasti sekali anda akan didoakan oleh mereka supaya dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan disayangi oleh semua. Seperti hadis di atas. Itu la buktinya.

Banyak lagi perkara-perkara yang anda boleh lakukan untuk jalinkan hubungan silaturrahim ni. Satu perkara yang anda perlu tahu, banyak hikmah disebalik menjaga silaturrahim ini. Jangan terkejut bila bisnes dah berjaya nanti. Dan jika anda putuskan hubungan silaturrahim ini, tidak ada syurga lagi buatmu berdasarkan Hadis Nabi Muhammad SAW. Jangan lupa tau!

Kredit kepada penulis asal tidak dapat dikesan. Sila maklum jika tahu.

Promosi pengambilan agen dengan pakej hebat dibuka dalam tempoh terhad. Daftar segera dengan hubungi 0135819100 Cikgu Basariah
Berbaloi-baloi!


Isnin, Disember 11, 2017

Misi sehari 4000 langkah

Assalamualaikum

Badan dah semakin berisi ni cepat je rasa nak mengah. Sempena cuti sekolah ni, cikgu join group kelas diet dan antara tugasannya:
1. makan nasi segenggam je setiap kali waktu makan
2. jangan ambil minuman manis
3. jalan 4000 langkah sehari.

Jadi, cikgu cuba sahut cabaran ni. Setiap hari ajak anak-anak dan anak menakan jalan kat bendang untuk cukupkan 4000 langkah. 

















peserta misi jalan 4000 langkah

kunyah asmak queen dulu untuk bekalkan tenaga dan cergaskan badan

Berminat mencuba Asmak queen untuk kesihatan dalaman wanita dan memberi kecergasan badan?

Hubungi 0135819100 Cikgu Basariah