Sabtu, Mac 31, 2018

Gadis dan bunga

Assalamualaikum

GADIS DAN BUNGA, OH DAN SHAMPOO!

Berlenggang dia berjalan
Si gadis desa yang manja
Jelingan yang manja
Menuju dia ke kota
Di tangannya penuh bunga
Di hati penuh cinta
Berbagai macam bunga dibawa
Untuk dijual di gerai mama

Bawak bunga apa tu?
Ada bunga raya tak?
Kita nak bunga raya yang dah siap jadi shampoo, ada?
Lagi syiok dapat kurangkan masalah rambut kita yang ada macam-macam hal ni. Rambut gatal laaa kelemumur laa gugur laa.

Pastu pastu kalau rambut ikal mayang macam puteri gunung ledang tu. (ikal mayang ek rambutnya?), atau rambut kinting-kinting macam megi asam laksa tu kalau boleh tanak tersekat-sekat sampai naik terdongak kepala kita. Alahhh macam iklan kat tv tu, tanak tersekat di skala 8 ke 18 ntah. Bhahaha.

Mana nak cari shampoo gini? Eh adalah, #ShampooBungaRaya tu? Shampoo πŸ’― semulajadi u ollsss tanpa bahan kimia.  Manjakan je rambut tu kat rumah, pun dah boleh dapat rambut cantik & sihat. Hiaslah sikit rumah sambil pasang lagu ala-ala kat bali kalo nak feeling-feeling macam pegi spa tak gitu? Hiks.

Kredit: Zuraidah (fb: Zue Incik Din)

Khasiat bunga raya dalam sebotol shampoo yang sangat best!

Kandungan shampoo bunga raya plus asmak

Usah pening kepala. Beli je shampoo best ni dari cikgu. Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

KENAPA KENA AMIK VAKSIN? Baca kisah benar ibu ini

Assalamualaikum

Baca tau kisah ni. Semoga beroleh manfaat.

RAYQA DAN PERTUSSIS

Saya bukan jenis yg suka komplen tapi perkara ni sgt penting utk sy share dan tlg lah share pd yg lain supaya u all tak perlu lalui kesakitan dan kesedihan yg kami lalui.

29/03/18 Today Rayqa is still in icu, our 3rd nite in Ampang  Putri..Tak pernah terbayang terkena pd anak sendiri. Sedia maklum penyakit ni mortality rate nya especially to infant agak tinggi.

Bermula batuk2 kecil, mild fever n flu.. masa tu mmg ingat normal lah sbb cuaca pon tak berapa elok. After few days batuk makin kerap.. dah mula risau n bwk jumpa paeds di Demc, kebetulan utk ambil inj 2 bulan die  Dtap..disebabkan baby kurang sihat jadi kne postpone..doctor kata lung semua clear cuma phelgm je dan tekak merah.. we end up with pain killer shj..

After that frequency batuk makin kerap..3 hari lepas, time tu saya dah nak masuk tidur..tetiba rayqa batuk2 dan terhenti bernafas few second..seperti batuk yg tak lepas..muka bibir jadi biru..panik.saya terus terbalik kan badan die ke bwh dah tepuk blkg die..Alhamdulillah die batuk dan sedar balik..kami terus rush ke emergency Ampang Putri..risau nye Tuhan je yg tau..

Doctor terus attend Rayqa dan order few test incl  influenza, blood test, nasal swab dan xray immediately...kami disuruh admit terus..start on single antibiotic and nebulizer..malam tu berlaku lagi beberapa episod batuk dan stop breathing, muka mulut jadi biru..semalam tak tidur..

The next morning, doctor check and continue treatment yg sama..doctor bgtau lung ada few white patches dan juga kemungkinan pertussis or whooping cough atau batuk kokol..sample dari hidung diambil utk culture..result akan keluar in 3 days..as a pharmacist, saya dah cuak..vaccine tak sempat  ambil lagi..simtom batuk tu mmg dah mcm whooping cough..saya insist paeds tu utk start treat as whooping cough..so doctor add zithromax dan start rayqa on oxygen n monitor her SPO2 continuously..malam tu mmg trauma bagi saya..Rayqa batuk setiap jam dan setiap kali jgk die stop breathing dan jd biru for few second..Ya Allah, Tuhan je tau kerisauan saya pd masa tu..tak lelap walau sesaat sbb takut die jd biru..

Thats it..i demand aggressive treatment sbb nampak condition Rayqa worsen..I asked to change to another Paeds, the aggressive one...the moment he checked Rayqa, right away he stat treatment for pertussis and also target other viral infections..terus die order masuk ICU..start on multiple antibiotic, dexa, neb 4 hrly, ventolin n pulmicort, chest physio n suction twice daily, singulair..kesian Rayqa terpaksa makan mcm2 ubat..

Yg paling sedih bila IV line die rosak dan terpaksa buat yg baru..dah la tangan die halus, dehydrated dan bilik icu yg sgt sejuk lg menyukarkan utk set IV line die..lepas cubaan ke 5 baru dapat..meraung2 Rayqa sbb sakit..elok habis masuk ubat pertama, tetiba line dah tak jalan..Ya Allah sekali lagi Rayqa kene cucuk sana sini lebih 8 kali..akhirnya dpt vein di kaki die..sampai lembik die menangis dgn mata pandang saya seperti minta tolong..selepas tu terpaksa hadapi suction yg menyakitkn pulak..sekali lagi meraung2...mmg sedih sangat tgk baby sekecil tu terpaksa hadapi kesakitan yg macam2..

Malam tu Rayqa nampak better..kurang episod batuk jadi biru...die dpt tidur lebih baik..feeding pon better..Lega sikit rasanya..tapi still saya yak berani nak tidur dan continue monitor die sebelah saya.

Pagi ni Paeds cek Rayqa dan bgtau dah boleh transfer masuk wad biasa..she looks much much better..Doakan Rayqa cepat sihat ya..

Now as a Pharmacist, tolong lah faham kenapa kene ambil vaccine..Pertussis, sepatutnya Malaysia dah free dr penyakit ni..tp disebabkan wujudnye golongan Anti Vaccine ni, penyakit2 spt ni menular semula..kita kehilangan herd immunity yg pernah ada dulu..

Bygkan jika semua org vaccinated, andai ada sorg pesakit dr luar negara dgn penyakit itu masuk ke Malaysia, disebabkan semua org ada immunity terhadap penyakit tu jadi risk utk dpt sakit tu sgt2 rendah..jadi penyakit tu akan berhenti disitu dan hilang..

Bila dah mula ada org yg tolak vaccine, jd dlm society kita ada yg akan contract penyakit ni dgn mudah sebab tiada immunity pd bacteria tu..end up sakit teruk and hospitalized...dr mula die contract sehingga die sihat semula die menyebarankn penyakit tu pd org disekeliling..andai kata ada yg tidak ambil vaccine jgk maka die pon contracted dan meneruskan penyebaran penyakit itu..hilang herd immunity yg ada

Bayi2 , warga tua, ibu mengandung dan mereka2 yg suppressed immunity sgt berisiko mendapat penyakit2 ni. Disebabkan golongan Antivac yg pentingkan diri sendiri, mereka yg tak bersalah menjadi mangsa..

For pregnant moms out there, i strongly suggest u all shud get Tdap Vaccinatio during each pregnancy between 27 and 36 weeks' gestation, regardless of when u had the last shot. Saya terkilan sbb tak teringat dan 3 o&g  yg saya consult utk check up sepanjang mengandung tak sebut lgsg tentang vaccine ni..Last ambil masa anak pertama.

Pengambilan Tdap vaccine before or during pregnancy, bantu baby dpt antibodies dari ibu that will offer her some protection as a newborn, when she's still too young to be vaccinated herself. Ask yr Doctor about this vaccination.

Expecting mummies out there, pls get this vaccination to protect your baby..all the contagious disease is now back in our community..i dont want any other baby go thru what Rayqa had..She s a strong girl..please pray for her fast recovery.

29/3/18
Mama Rayqa, ICU Ampang Putri

copy n paste.
Terima kasih ibu Rayqa. Semoga lebih ramai beroleh manfaat dari penulisan ini.


Musim batuk dan selesema sekarang ni. Dapatkan Minyak Herba Asmak dan Jus Asmak Gold untuk membantun memberi keselesaan buat anda sekeluarga.
Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Mac 29, 2018

Aduh, sakitnya!

Assalamualaikum

Sakitnya tu di sini, di dalam hatiku 🎀🎼🎡🎢
Cik kak, janganlah sakit-sakit.
Meh kunyah jamu perisa coklat ni. .
.
.
.
.
.
Mana Satu Lagi Penting, Penjagaan Luaran Ataupun Dalaman?
Sebenarnya dalaman ni lagi penting sebab bila dalaman kita baik luaran pun akan jadi baik juga.

Sesibuk mana sekalipun anda ingatlah penjagaan dalaman tu sangat penting.

Jangan suatu hari nanti terjadi perkara yang tak diingini.
Asmak Queen jamu rahsia keanggunan wanita. Hanya kemam-kemam je jimat masa tak perlu buat air rebusan herba dah sebab kandungannya diperbuat daripada;

Kacip Fatimah
Serapat
Ubi Putih
Betik Hijau
Kunyit
Dong Quai
Vitamin A
Dan perasa coklat

Dirumus khas untuk wanita yang ingin menjaga kesihatan dalaman wanita dan tampil sihat serta bertenaga. Ia dapat membantu menyelesaikan masalah utama yang dihadapi wanita seperti kitaran haid, keputihan, payudara serta bahagian intim wanita, sesuai untuk wanita berusia 18 tahun keatas. (***tidak sesuai untuk wanita yang hamil, mempunyai penyakit fibroid, cyst serta wanita yang mempunyai masalah rahim).

Pastikan anda mendapat nasihat doktor terlebih dahulu.

Kredit:Zuraidah (SA02621)
Superagen MHAMSB

Hadiahi insan istimewa hidup anda dengan produk Asmak

Produk Asmak adalah produk yang selamat. Asmak Queen pula satu-satunya jamu kunyah berperisa coklat lazat di Malaysia


Untuk order atau sebarang pertanyaan whatsapp cikgu okay?

0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Mac 28, 2018

KISAH SANG MHA

Assalamualaikum

Khas Untuk Minyak Herba Asmak Sahaja😊

Alternatif yang disukai para ibu ibu dan para bapa rekomen pada isteri untuk kegunaan pada anak anaknya.

Terlihat lalu memandang akhirnya terus dibeli untuk memiliki. Desas desus alkisah Sang Minyak Herba Asmak diseluruh pelusuk ceruk. Sosek sosek bergosip tentang Sang Minyak Asmak. Yang mengumpat pun tak kurang hebatnya.

Bayangkan Sang Minyak Herba Asmak ni dah bertiga pula. Ada tinggi, rendah dan montel pulak tu.

Tapi ketiganya sama pekerjaannya. Membantu dan melegakan penggunanya. Sang Minyak Herba Asmak ni selalu diperkatakan. Menjadi buruan pun yea jugak, 'WANTED'.

Bila rombongan Sang Minyak Herba Asmak sampai, berduyun duyunlah penduduk setiap pelusuk ceruk berebut beratur untuk berjumpa dan 'akad' untuk memilikinya.

Sang Minyak Herba Asmak ni tak pernah sombong atau gah dan tak pernah memilih atau pilih kasih siapa yang patut memilikinya.

Setiap yang mendapat manfaat dari Sang Minyak Herba Asmak akan terus bersahabat dengannya.

Begitulah keramahan Sang Minyak Herba Asmak. Berlagu riang untuk sentiasa menceriakan sahabat penggunanya.

Semoga Sang Minyak Herba Asmak terus berbakti teguh.

Kredit: Dahlia Lyash Ali

Penyelamat di saat sakit kepala, migrain dll. Minyak terbaik wajib dimiliki semua!


Jomla meminang minyal herba asmak ni. 1001 khasiat tau! Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Mac 27, 2018

HAMPIR SETAHUN BEBAS NEB

Assalamualaikum

HAMPIR SETAHUN TANPA NEB
.
.
.
.
.
.
Dulu bila anak anak mula batuk, datanglah semput dorang. Bila dah semput even dorang aktif still termengah mengah nafas turun naik turun naik nafas. Dah jadi kebiasaan bawak amek neb sebab tu la cara nak legakan.

Kadang kadang mak mentua bakarkan bawang putih pastu gaul dengan olive oil buat sapu depan & belakang. Kalau datang dengan pakej batuk, memang mengharapkan ubat klinik yang memang spesifik untuk semput.
Sampailah jumpa dengan #MinyakHerbaAsmak , sejak tu setiap kali nampak anak nak start batuk, cepat cepat sapu minyak. Tambahkan sekali dengan #JusAsmakGold sebagai pengganti ubat batuk.
Mamajuju pun dah jadi doktor tak bertauliah sebab doktor dah pesan kena monitor diagfram kalau ke dalam sangat, cepat cepat kena bawak amek neb. Tapi Alhamdulillah sekarang dah lama tak nampak anak tercungap cungap sebab dah bagi rawatan awal dengan minyak & jus.

Dengan izin Allah, anak anak dah lama tak ke klinik samada amik neb atau makan ubat batuk. Terima kasih Allah! ----------------------------------------------------------------------------------

Tak Perlu Makan Bawang Mentah Untuk Kesihatan Lagi!
Hanya Minum Jus Sahaja Sudah Memadai~

Fakta Bawang Putih
================

1. Bawang putih adalah sejenis herba dan penambah rasa, dapat mengelakkan penyakit Gangrene.
2. Bawang putih mentah lebih baik daripada dimasak.
3. Menggosok bawang putih mentah boleh membantu masalah jerawat.
4. Merendam kaki dalam larutan bawang putih dapat membantu masalah athlete's foot.
5. Untuk hilangkan bau bawang dalam mulut, makanlah epal.

11 HERBA PREMIUM DALAM JUS ASMAK GOLD
======================================

Tak perlu makan bawang putih mentah lagi kerana bahan-bahannya:

+ Jus Lemon
+ Epal Hijau
+ Halia
+ Bawang Putih
+ Bayam
+ Capsicum
+ Oregano
+ Timun
+ Likoris
+ Stevia
+ Echinacea
+ Dong Quai
.
.
Semua ini dengan satu harga sahaja!
RM44.00 (350ml)
.

Kredit: Zuraidah (SA02621)
Superagen MHAMSB

Lendir kahak hilang selepas amalkan jus asmak gold

Asmak berkurangan selepas pengambilan jus asmak gold

Gandingn jus asmak gold dengan minyak asmak terbaik!

Sakit tekak dah demam kebah

Kahak keluar selepas 2 kali minum jus asmak gold

Mudah keluarkan kahak

Jus Asmak gold bantu mudah sembuh


Nak cuba Jus Asmak Gold? Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Mac 26, 2018

Petua cantik dengan berMADU?

Assalamualaikum

"NAK CANTIK dengan Ber'MADU?"

ANTI PENUAAN / AWET MUDA

CANTIK sinonim dengan kaum wanita. Semua nak kelihatan cantik. Kulit wajah cantik.
Nak jaga ketrampilan diri. Nak first impressions tip top. Tetapi ada sesetengah produk untuk jaga semua tu agak mahal. Bila beli yang murah, banyak bahan kamikal yang merbahaya pula. Itulah dilema wanita masa kini untuk menjaga wajah agar "AWET MUDA"

Hari ini kak ana share beberapa petua berasaskan "MADU" untuk kekal cantik dan AWET MUDA.

MADU menjadi sumber antioksidan yang baik. Ianya boleh melindungi kulit dari kerosakan sel akibat radikal bebas. Radikal bebas mempercepatkan proses penuaan dan boleh menyumbang kedut, garis halus dan kulit yang kendur.

MADU juga membantu mengekalkan kulit yang terhidrat, salah satu rahsia di belakang kulit yang bersinar dan muda.

Campurkan MADU dan JUS LEMON segar dengan sempurna. Sapukan pada bahagian muka dan leher. Biarkan ia kering dengan sendirinya, kemudian bilas dengan air suam. Gunakan rawatan kulit anti penuaan ini sekali atau dua kali seminggu.

Secara alternatif, sediakan 2 sudu besar madu mentah dan avocado pulp. Setelah digaul rata jadikan ianya MASKER. Menggunakan jari anda, sapukan topeng MASKER ini ke atas muka dan leher. Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit, kemudian bilas dengan air suam. Gunakan topeng muka ini sekali seminggu.

Layan DIY serta TIPS yang kak ana sertakan.

Kredit: Puan Rohana Edi, Sarawak

Resepi masker madu


Untuk dapat MADU ASLI wasap cikgu ye

0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Mac 25, 2018

Nak side income?

Assalamualaikum

Nak tak cari pendapatan sampingan?

Cikgu nak offer jadi agen produk Asmak ni. Cikgu akan bantu dan guide anda.

Kalau berminat, teruskan baca info ni ye 😘
.
.
.
.
.
.

Terima kasih kerana berminat untuk menjadi pengedar Asmak

Syarat utama mestilah :
-Agen persendirian
- Bukan pemborong
- Bukan untuk letak di kedai-kedai jamu dan sebagainya
-Tak boleh menjual di web-web seperti lazada,shoppe,11 street.Jika web dan blog sendiri boleh
- TIDAK DIBENARKAN buang harga.Mesti ikut panduan diskaun yang menjadi rujukan semua pengedar
- Mesti memberi cara pakai yang betul ,follow up pelanggan dan buat database.

*HQ dan leader akan membimbing anda dari A to Z.Peluang diberikan sama ada anda mahu membuat bisnes secara separuh masa mahupun fulltime.
Pengedar yang melepasi setiap tahap berpeluang untuk ke peringkat yang lebih tinggi.

➰ Modal Minimum Agen RM300
πŸ‘‰ ambil Killer Produk Dulu :
⭕ minyak Asmak 10ml : ~RM18~ RM12
⭕ Minyak Asmak 30ml : ~RM39~ RM28
Benefit: Anda layak terima harga ikut title MH minimum order selama sebulanπŸ˜„
.
➰ Modal Minimum Agen RM500
πŸ‘‰ ambil Killer Produk Dulu :
⭕ minyak Asmak 10ml : ~RM18~ RM12
⭕ Minyak Asmak 30ml : ~RM39~ RM28
Benefit: 
πŸ‘ Anda layak terima harga ikut title MH minimum order selama sebulanπŸ˜„
πŸ‘ Anda layak terima reward dari HQ bulan Mac 2018. 

Jika ingin menjadi SuperAgen,rujuk jadual SA.Modal RM1100.

Layak menerima reward mini untuk setiap kali pencapaian target bulanan.


Berminat?Atau ada apa-apa nak tanya? πŸ˜€
0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Mac 24, 2018

Cara guna pelembap rambut yang betul

Assalamualaikum.

Hari ni cikgu nak tunjuk demo cara guna hair moaiturizer with serum dengan betul.

Ini adalah serum berpelembap yang pertama di Malaysia tau. Best sangat guna dia.

Jemput tonton ye



Nak order? Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Mac 23, 2018

Cara betul sapu minyak untuk batuk dan selesema

Assalamualaikum

Hari ni cikgu nak kongsi cara sapuan minyak herba asmak yang betul untuk masalah batuk, selesema dan juga cara sapuan yang betul untuk bantu anak yang sembelit.

Jemput tonton video ni ye

Semoga bermanfaat!



Nak beli Minyak Herba Asmak? Hubungi:

0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Mac 22, 2018

CARA GUNA KAISA SKINCARE

Assalamualaikum

Tak tak, cikgu ada jual produk penjagaan wajah jenama Kaisa. Produk ni diedarkan oleh BUMI MAYA SOLUTIONS(BMS). Syarikat BMS ini dan MHAMSB ini kepunyaan pemilik yang sama.

Bestnya Kaisa ni sebab berasaskan bahan organik dan sangat minimum pengawet. Jangka hayat produk pon tak panjang la menunjukkan memang kurang pengawet demi memastikan produk ni selmat dan memberikan kesan terbaik kepada pengguna.

Mudah je nak guna Kaisa ni.

Kalau dah pernah pakai produk lain,sebaiknya biarkan dulu kulit wajah tanpa pakai apa-apa selama seminggu.
Atau,gunakan Bedak Asmak 2-3 hari.Baja kulit wajah dengan produk natural dulu.

Cara menggunakan Kaisa.

1- Cuci muka dengan Facial Cleanser Kaisa.Picitkan sedikit ke tangan dan urut lembut di kulit wajah dan bilas.

2- Sapukan Serum Facecure pada muka dan leher.Urut perlahan-lahan dalam gerakan memusing.Gunakan seperti pemakaian krim biasa.

3- Jika siang,selepas memakai serum,sapukan Foundation Facefood 3 in 1 yang merangkap krim siang dan pelembap ke kulit wajah dan leher anda.Urut perlahan-lahan dalam gerakan memusing dan ratakan ke kulit wajah dan leher anda.

4- Pada waktu malam,selepas kulit wajah sudah bersih,sapukan Serum FaceCure dan seterusnya Night Cream FaceRest dan ratakan.Keesokan pagi,cuci muka dengan Facial Cleanser Kaisa.

Tip tambahan :
 1- Cuci muka dengan air suam pada waktu malam sebelum pakai Serum FaceCure dan Night Cream FaceRest
2- Seminggu 1-2 kali gunakan Sabun Skrub Kopi Plus untuk kulit wajah yang lebih bersih
3 - Seminggu 1-2 kali gunakan Bedak Asmak sebagai masker.Untuk hasil yang terbaik campurkan dengan Madu Asli Asmak.
4 - Elakkan campur tuala badan untuk lap muka.Elakkan gosok kulit wajah dengan kasar.
5 - Gunakan serum 2-3 titis sahaja (ikut saiz wajah).
6- Selepas dibuka pastikan semua produk Kaisa habis digunakan dalam masa 6 bulan kerana Kaisa Skincare adalah produk natural tanpa bahan kimia berbahaya.Jadi jangka hayatnya lebih pendek.
7- Untuk kesan terbaik,selepas memakai Foundation Facefood,boleh gunakan bedak kompak dan ratakan ke kulit wajah.
8- Elakkan campur produk yang ada bahan kimia berbahaya kerana sesetengah kulit tidak dapat menerima dan sesetengah kulit boleh.Test dulu ye jenis kulit anda.Pantau penggunaan dan kesannya kepada kulit wajah anda.
9- Ingin kongsikan kesan positif menggunakan Kaisa?PM saya sebagai seller anda,Insyaallah ada diskaun menarik dan hadiah menanti anda untuk pembelian seterusnya 😊

Set lengkap Kaisa berharga rm149
Ni set lengkap Kaisa..Setiap pembelian percuma tuala muka gebu kaisa

Ni set percubaan Kaisa. Setiap pembelian dapat tuala gebu dan beg. Harga cuma rm59 ja

Harga set lengkap Kaisa ni rm149. Memang berbaloi beli dan guna

Nak jimat? boleh je beli asing atau ikut set macam gambar ni


AMACAM? Rasa nak cuba?

Hubungi cikgu ye!
0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Mac 21, 2018

Ekzema

Assalamualaikum

BEDAK ASMAK - 100% TANAH LIAT PUTIH

Nak tahu apa yang best sangat Bedak Asmak ni?

*    Bedak ini dihasilkan daripada 100% tanah liat yang mengandungi mineral semulajadi.

*    Ia mengandungi mineral semulajadi yang bertindak menyerap segala kotoran dan toksik yang terdapat pada kulit.

 *   Cepat meresap dalam kulit. Kulit terasa sejuk dan lembut .

 *   Satu bekas tahan agak lama. Selalunya saya guna beberapa bulan.

*    Walaupun ia tidak semahal produk-produk lain, Alhamdulillah setiap kali sapu ruam atau penyakit kulit anak-anak kita semakin berkurangan.

 *   Bebas Paraben dan juga bahan-bahan kimia berbahaya.

  *  Selamatlah anak-anak anda terutama yang masih bayi, sebab kandungannya dari 100% bahan semulajadi seperti tanah liat putih dan air galian yang telah ditapis secara khusus.

 *   Bedak Asmak ini sememangnya sangat menjadi pilihan ibubapa untuk bayi mereka terutama masalah berkaitan ruam.

Ramai yang cakap berbaloi, murah dan berkesan! Banyak testimoni pelanggan yang sangat berpuas hati. Alhamdulillah!

100% semulajadi serta sunnah nabi S.A.W. Ini kerana ia salah satu cara Nabi SAW mengubati penyakit kulit seperti yang terdapat di dalam Hadith Sohih di atas yang membuktikan Nabi S.A.W. menggunakan tanah liat mengubati penyakit kulit dan lain-lain penyakit.

Jom tolong sebarkan produk yang bagus ini
keluaran Muslim
jika anda tidak memerlukannya,mungkin ada orang lain yang memerlukannya ;)

-------------------------
HARGA :

BEDAK ASMAK 50g : RM24
BEDAK ASMAK 150g : RM38

POS RM8 SM, RM11 SS.







0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Mac 20, 2018

Cara mudah elak litar lintas di rumah

Assalamualaikum

Buat pengetahuan semua, untuk mengelakkan kejadian litar pintas,ELCB yang berada dikotak suis utama (yang bila kilat kuat dia jatuh,pastu kita tolak naik semula keatas tu),benda itu adalah sangat  penting untuk kita yang berada dirumah memeriksa sebulan sekali.

Caranya ialah dgn menekan butang 'push to trip' disebelah punat automatik tersebut. Jika setelah ditekan butang 'push to trip' automatiknya jatuh bermakna ELCB  anda dlm keadaan baik tetapi jika anda  tekan 'push to trip' dan ELCB  anda tidak jatuh,maka cepatlah menghubungi wireman untuk menukar yang baru.

Rumah anda dlm keadaan bahaya dan risiko kebakaran boleh berlaku. Peringatan bila tekan butang 'push to trip' rumah anda akan black out kerana bekalan elektrik telah diputuskan,jangan  bimbang just tolak semula ke keatas dan bekalan elektrik anda akan kembali kepada sediakala.

ELCB- Earth Leakage Circuit Breaker

Sumber : FAFIQ Electrical Service



Apabila musim cuti sekolah ni  kadang tak sedar penggunaan elektrik rumah meningkat. Banyak peralatan yang digunakan serentak. Elok periksa sistem pendawaian di rumah terutama di rumah kampung yang dah lama tak diusik tu. Malang tidak berbau. Cegah sebelum berlaku perkara yang tidak diingini.

Isnin, Mac 19, 2018

Q&A HAIR MOISTURIZER WITH SERUM ASMAK BY MHAMSB

Assalamualaikum

Serum rambut pertama seumpamanya di Malaysia

Soalan Lazim

Hair Moisturizer with Serum (HMS)

1.Bilakah waktu yang sesuai menggunakan HMS?

- Sebaiknya selepas mandi/basuh rambut
- Keringkan dan sapukan HMS untuk rambut kekal lembut dan sihat.

2.Berapa kali harus menggunakan HMS?

Sekurangnya 3x seminggu atau setiap kali selepas mandi untuk mengelakkan rambut tidak bermaya, gugur kerana ia mampu menguatkan akar rambut dari keguguran.

3.Sesuai untuk umur yang bagaimana?

Umur- Tiada had umur kerana tiada memgandungi bahan-bahan terlarang.
Seawal usia 1  tahun dan ke atas boleh menggunakan HMS kerana bawah umur 1 tahun digalakkan menggunakan produk khas baby.

4.Kelebihan HMS ?

1- Mengelakkan rambut gugur
2- Melebatkan dan menghitamkan rambut
3- Mampu menghilangkan kelemumur
4- Melembutkan rambut
5- Mengelakkan rambut dari kering  dan bercabang
6- Mampu mengurangkan pertumbuhan uban.
7 -Menjadikan rambut lebih mudah dirapikan dan disikat
8 -Mengelakkan rambut jadi kusam dan kasar
9- Melembapkan rambut dan menjadikan rambut lebih sihat dan bersinar
10- Memberi khasiat kepada rambut dari luaran,dari akar rambut sehingga ke hujungnya.

5. Apakah kandungan bahan yang ada dalam HMS dan khasiat utamanya :

Bunga Raya - Mampu menghalang dari keguguran dan menghitamkan rambut.
Argan Oil     - Menguatkan akar rambut
Olive Oil - Melebatkan dan merawat rambut bermasalah
Rose Canina Fruit Oil - Membantu merangsang pertumbuhan rambut baru
Coconut Oil - Melembapkan dan membuatkan rambut bersinar

6.Merawat rambut beruban atau tidak?
Boleh

7.Jika sudah menggunakan minyak rambut,bolehkah memakai HMS dahulu,atau selangkan beberapa jam?

HMS  ini sendiri sudah 3 in 1 - Gabungan Pelembap,minyak dan  serum.Jadi tidak perlu lagi minyak rambut,tetapi jika hendak menggunakan lagi minyak rambut tiada masalah (selangkan mengikut hari dan pantau keadaan rambut selepas guna keduanya,jika tidak bersesuaian,usah campur HMS dan minyak rambut)

8.Jika sudah ada minyak rambut,perlukah meggunakan HMS ?


Bergantung kepada pengguna. Bagi yang berhijab tak perlu kerana minyak memburukkan lagi keadaan struktur rambut dan mengakibatkan rambut berbau hapak dan terlalu berminyak.

0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Mac 17, 2018

Masalah utama wanita bertudung


ANDA BERTUDUNG DAN ADA MASALAH RAMBUT ?

Ok,baca di sini.Saya nak kongsi tip ringkas.

Sesetengah orang yang bertudung, rambut akan terasa bau hapak sebab :

1- Selepas guna shampoo,dengan rambut yang masih basah atau lembap,terus pakai tudung
2- Keadaan bertambah buruk jika rambut basah atau lembap guna minyak rambut pula
3- Sesetengah rambut juga akan berbau hapak jika pakai tudung selepas menggunakan minyak rambut

Jadi penggunaan minyak rambut,biarlah sewaktu anda di rumah dan tidak memerlukan anda bertudung.

Nak tak solusi untuk rambut yang kusam,tak bermaya dan berbau hapak?

Ianya tidak melekit di tangan,mudah digunakan.Diadun dengan bahan-bahan premium serta menjadikan rambut anda lebih sihat,mudah dirapikan dan tiada lagi bau hapak.

Anda cuma perlu gunakan Hair Mosturizer with Serum seminggu 3 kali dan rasai sendiri kelainannya.

Pertama seumpamanya di Malaysia.Nak jadi yang terawal mencuba?Mai masuk meminang.Saya setia menanti di tepi PM ☺


#HairMosturizerWithSerum #HMS #PelembapRambutDenganSerum #PertamaDiMalaysia

0135819100 Cikgu Basariah


Jumaat, Mac 16, 2018

Rahsia rambut wangi walau seminggu tak dicuci!

SEMINGGU TAK BASUH RAMBUT!

Baru-baru ini saya sengaja tidak membasuh rambut dan membiarkan rambut tanpa disikat.Sebab apa?

Sebab saya nak cuba sendiri kehebatan Hair Mosturizer with Serum (HMS)by Asmak tu.Hebat sangat ke?Dengarnya diperbuat dari bahan-bahan premium.Harga pun boleh tahan,tapi yang best,kandunganya 300ml.Wow.

Macam menarik je kan.

Jadi,masa hari kejadian stok dah sampai,maka sapulah ke seluruh rambut dan rapikan.Fuh,masa nak sapu pun dah rasa best sangat dengan teksturnya.Nak kata minyak tak,nak kata serum tak,nak kata pelembap tak,tapi ianya gabungan ketiga-tiga tu!

Unik kan?

Sebab itulah HMS ni pertama seumpamanya di Malaysia.

Dibuat khas untuk mereka yang mementingkan penjagaan rambut tetapi sibuk.Kalau tak sibuk pun boleh guna,bagus untuk sihatkan rambut anda tu.Rambut pun makin bermaya dan bersinar.

Cik abang pasti perasan.

Mailah cuba☺

Hair moisturizer with serum..Serum rambut berpelembap pertama di Malaysia!



#HairMosturizerWithSerum #HMS #PelembapRambutDenganSerum #PertamaDiMalaysia

0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Mac 15, 2018

Sibuk? Bacala ni sat

SAYA SIBUK,TAK SEMPATLAH NAK BERSYAMPOO

APA?TAK SEMPAT BERSYAMPOO?

Biar betul dik ? Rambut tu kan mahkota wanita.Tak malu ke nanti cik abang tegur tak pandai jaga diri.

Lagipun kita kena jaga kebersihan rambut tu.

"Malas la akak,rambut gugur teruk,bersepah dekat lantai dan bilik mandi"

"Dik,rambut gugur tu kadang cara jaga dia salah.Adik lepas shampoo,masa rambut tengah basah,jangan terus sikat.Lap dengan tuala dulu lembut-lembut,agak-agak dah lembap baru sikat perlahan-lahan dari hujung bukan dari atas.Lepas tu rambut gugur ni jugak sebab adik malas sikat rambut,jadi dia akan bergumpal dan bersimpul-simpul"

"Macam mana nak bagi rambut mudah urus akak,saya sibuklah"

Adik guna je Hair Mosturizer with Serum (HMS) ni,memang dirumus untuk orang yang sibuk macam adik ni.Mudah guna dan kesannya pun bagus.Rambut adik akan lebih mudah dirapikan dan tak perlu gusar rambut kasar,kusam dan gugur.

Diperbuat dari Bunga Raya dan 4 bahan premium yang lain.

Apa yang unik Hair Mosturizer with Serum by Asmak :

✔Vitamin untuk rambut anda
✔Melembapkan dan merapikan rambut anda
✔Tidak berminyak,tidak melekit,mudah digunakan
Menjadikan rambut lebih sihat dan kuat
✔Membaiki rambut yang rosak
✔Rambut lebih mudah diurus bila-bila masa,di mana jua
✔2 x lebih cepat mengatasi masalah rambut gugur
✔Tahan lebih lama

Selamat tinggal rambut kusam

Kami bawakan rawatan salun terus ke rumah anda.

Hair moisturizer with serum. Yang pertama seumpamanya di Malaysia



#HairMosturizerWithSerum #HMS #PelembapRambutDenganSerum #PertamaDiMalaysia

0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Mac 14, 2018

TERAPI MANDI

TERAPI DIRI KETIKA MANDI 

Tahukah anda?

Seseorang itu boleh kurangkan stress hanya dengan mandi?Ye,betul tu.Mandi boleh memberi ketenangan luar biasa.Tapi pastikan hanya yang terbaik di bilik mandi anda.

Keselesaan di bilik mandi juga penting.Dan apa yang anda gunakan juga memainkan peranan.

Sakura Shower Gel disukai kerana baunya yang lembut,memberi ketenangan dan terapi kepada si pemakainya.

Dan rasa bersih yang meningkatkan lagi keyakinan diri anda.




#SakuraShowerGel #RasaBersih #BauLembut #TerapiWanitaSibuk


0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Mac 13, 2018

Penawar sakit lutut

Assalamualaikum.

Anda kerap berasa lenguh?

Tiada masa untuk ke klinik kerana terlalu sibuk dengan urusan kerja dan aktviti harian?


= = = = = = = = =
FRESH N COOL
= = = = = = = = =
Pernah cuba Fresh n Cool kami tak?? Serius kena cuba !! PERCAYALAH !! Tersangat-sangat BERBALOI dan menjimatkan masa anda.

Gel ini sedap disapu, Cepat meresap dan tahan lama, tambahan juga kegunaan untuk melegakan sakit sendi, lenguh-lenguh, sakit urat, akibat dari melakukan aktiviti harian.

Jangan risau gel ini tidak panas dan tidak melekit. Dah sapu gel Fresh n Cool nanti pasti tak nak sapu gel lain dah. DIJAMIN MELEGAKAN! Paling best wangiiiiiiiiii

Tak percaya? Pm atau whatsapp kami segera!

PM "MHAM" whatsapp --->>> +60135819100
PM "MHAM" whatsapp --->>> +60135819100
PM "MHAM" whatsapp --->>> +60135819100


www.wasap.my/60135819100

0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Mac 12, 2018

Bestnya Refarm Kampar


Assalamualaikum

Hari Ahad baru ni cikgu bawa pelajar menjalani latihan olahraga di Stadium Rakan Muda Kampar.

Sementara menanti pelajar siap latihan, cikgu pon usung anak-anak cikgu ke Refarm Kampar yang terletak lebih kurang 5.7km dari situ.

Pemandangan pagi pelajar buat warming up

Jurulatih dah sampai, cikgu tinggal jap ye. hehehe

Nurin dah excited nak masuk

Jadi orang pertama ni. Parking pon kosong lagi. Haha

Ni tempat beli tiket. 
Ni la rupa bentuk tiket masuk refarm. 

Harga tiket dewasa RM10 seorang. Kanak-kanak RM5. Kalau bawa makanan dikira ikut pasukan/group. 1 group RM10. Kami bawak bekal nasi lemak nak makan kat dalam. So total RM45 bayaran masuk kali ni.

Eh, belum ready la!

Cepat bergambar sementara orang tak ramai ni. 

Dia lari pulakkkkk...

Mama, ada ikan!

Ok, amikla gambar dengan ikan ni ye. Ready semua, peace!
Syoknya selepas lalu part ikan ni, laluan adalah macam terowong pertanian dengan tumbuhan berjurai-jurai. Best betoi. Sejuk je. Rasa macam kat obersea.

Ok, jumpa biri-biri batu plak. Amik sorang sekoq

Suka mek Nurin dapat naik atas anak biri-biri

Kusyuk jurukamera kat belakang nun amik gambaq

Selepas jumpa biri-biri ni sebelah tu ada kafetaria. Disebabkan kami bawak bekal, kami makan kat situ. Bertentangan situ ada satu kolam mandi yang luas. Ada divider untuk bahagian kanak-kanak dan dewasa. Masa kami sampai tiada orang mandi lagi kat situ.

Ada kura-kura comel dalam ni

Aik, mana nurin?

Berlatarbelakang arnab comel

Rafif pon nak gambar dengan rabbit

Banyak juga rabbit gebus kat sini

Kambing baru dapat makan

Bapak kambing makan tak pandang kiri kanan

Anak kambing makan sopan 

Sepanjang susur ni ada tumbuhan markisa. Berbuah lebat. Geramnya!

Belakang tu ada burung unta besar yang garang. Telur dia ada dijual tau. Sebiji rm100.

Bersambung dengan mini zoo ni ada kolam ikan. Boleh bawak sauk dan main tangkap ikan. Pastu bersebelahan mini zoo pula ada taman herba. Sepanjang taman herba memang bergayutan buah-buah markisa. Subur pokoknya. Nak beli benih ada dijual kat sini.

Teruskan perjalanan hala ke atas bukit. Nampak kat sini ada air pancur.

Dua orang budak ni tak sabar nak tengok ada apa kat atas bukit nun

Owh..rupa-rupanya ada kolam mandi lagi. Kolam ni lagi best sebab tempat dia teduh dan banyak gazebo untuk melepak menikmati pemandangan. Razin pandang atas tu katanya ada vila dan chalet. Maleh nak panjat.

Mama bagi mandi ke tak ye?

Sebelah kolam mandi siap ada air terjun..Cantik sangat. Tapi kawasan ni dilarang masuk

Muka budak frust dapat tengok je orang mandi. Haha.

Big boss rilek je walau tengok muka sedih anak-anak. Maleh nak layan.

Akhirnya dapat juga pose berdua.

Nurin yang tak pasti nak gembira atau sedih

Eh, gambar ni clear sikit. Rupanya kat cermin tadi ada habuk.πŸ˜‚

Dah puas melepak tengok je orang mandi sambil ambil feel sejuk dan damai tu. Kami p jalan ke terowong masa. Maaf ker part ni gambar banyak dalam henpon big bos. Cantik terowong masa ni.

Tengok jam awal lagi. Sambung p masuk nak lawat mini zoo sekali lagi sebelum balik. Tetiba perasan, eh rusa dah keluarla! Jom main dengan rusa jap.

Nurin pandang je dari jauh. Nak p ke tak ye?

Ni dia pandang patung kuda plak bawah wakaf. Besar patungnya.

Ok, dah berani dekat sikit. Bang chaq dengan bang ngah rileks je bagi rusa makan. Jinak sungguh rusa ni!
Dah pukul 11 pagi, kami keluar dari refarm nak ambil pelajar cikgu bawa pulang ke sekolah.

Alhamdulillah. Percutian yang singkat tapi merehatkan juga otak. Ada rezeki kita datang lagi.

Pekerja refarm ni ramah dan baik. Sesuai sangat tempat ni untuk percutian keluarga. Ada villa dan chalet tau. Siap ada yang bersambung dengan kolam peribadi lagi.

Pastikan bawa bekalan makanan dan baju mandi supaya anak-anak boleh berendam sepuasnya.

Cikgu bagi 4✴.

BABY TERKENA GIGITAN SERANGGA, APA PERLU BUAT?🐝🐝

Dulu ada satu kes di mana seorang baby demam teruk setelah digigit serangga. Serangga tu bukannya penyengat atau lebah y ang berbisa tu pu...