Sabtu, Jun 30, 2018

Ramainya kanak-kanak hidap Asma! ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

Assalamualaikum

STATISTIK MENGEJUTKAN!
.
Anda semua dah tahu ke, yang 10-14% kanak2 sekolah ada menghidap asma?
.
Haritu Kementerian Kesihatan ada beritahu semakin hari penyakit ni semakin menular dan serius.
.
Mungkin ada yang belum tahu. Secara mudahnya, asma bermaksud penyakit radang sistem pernafasan yang kronik. Cuba periksa salur pernafasan anak-anak anda, ada tanda-tanda seperti di bawah tak?

⚪ Merah.
⚪ Bengkak.
⚪ Menghasilkan lendir berlebihan.
⚪ Mudah terangsang (hypersensitive).
.
Kalau kat Malaysia ni, asma di kalangan kanak-kanak sebenarnya adalah penyakit yang  BIASA dan ia melibatkan semua peringkat umur.
.
Agak-agak, apa sebabnya ya..?

Kredit Info fb page : Asmak by Mhamsb

#SharingbyTeacherBasariah

Aneka produk Asmak untuk kesihatan dan keselesaan keluarga anda. Jom dapatkan sekarang!



Ingin mencari penawar batuk, asma, selesema yang bebas bahan kimia berbahaya serta dari bahan alami?
Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Jun 29, 2018

Kenapa orang Melayu fobia simpan emas?

FOBIA ORANG MELAYU BILA SEBUT SIMPANAN EMAS FIZIKAL

Penerangan ini bukanlah betul 100% tapi ia lebih kepada pengalaman berbual dengan saudara mara, kawan-kawan, private message dan lain-lain. Kenapa melayu ???mari saya ceritakan.

1. Takut kena zakat

Fobia paling ketara dalam masyarakat melayu kita. Jika di lihat dari sudut positif, ini menunjukkan orang kita sedar mengenai kepentingan zakat dalam islam. Jangan letakkan zakat ini sebagai penghalang ataupun alasan bagi anda untuk tidak menyimpan emas. Zakat ni tak merugikan anda pun malah bantu anda semua jadi lebih kaya sebab ape ??sebab zakat ini satu ibadah wajib yang dapat menyuburkan harta. So mengapa perlu takut dengan benda yang tak sepatutnya kita takut betul tak ???.

2. Takut kena rompak & tak tahu nak simpan dekat mana

Setiap benda mesti ada risiko tak kira besar atau kecik. Jangan katakan emas, benda lain paling mudah motorsikal pun kena curi. Ape yang saya cuba sampaikan adalah bagaimana kite mengendalikan risiko-risiko ini. Perlunya ada kesedaran dan kepekaan apabila memakai emas ini mahupun menyimpannya dirumah.Jika menyimpannya dirumah maka perlunya mempunyai satu ruang mahupun sudut khas untuk menyimpan dan menyorokkan emas sekiranya berlaku perkara tak diingini.Bagi si pemakai emas pula, saya lihat kepekaaan tu tersangat lah kurang asyik tayang gelang dan rantai tu tanpa rasa takut.Hal ini menarik peragut untuk meragut emas anda.Nasihat saya sentiasa peka dan minimumkan risiko sebab mencegah itu lebih baik dari merawat.

3.  Beli mahal time jual murah

Ini biasa dibimbangi oleh geng-geng Skim Cepat Kaya, dapat dividen bulan-bulan tapi tiada ilmu bab investment. Golongan ni biasanya tak berapa faham konsep tempoh minimum untuk keuntungan dan bila masa terbaik untuk beli dan jual. Geng ini juga hanya tahu fungsi emas itu sekadar perhiasan seorang wanita yang hanya boleh dibeli di kedai emas dan menjualnya hanya dikedai emas walhal harga emas terpakai adalah 15 – 25% lebih rendah dari harga pasaran semasa.

4. Takut kena tipu dengan emas palsu

Ramai juga sebenarnya yang menjadi mangsa penipuan emas ini. Nasihat saya belilah dari orang yang anda percaya dan jangan terburu-buru mencari harga yang murah dikhuatiri ada penipuan boleh berlaku. Rujuk senarai pengedar yang sah sebelum anda berurusan dengan seseorang.

5. Takut tak boleh tukar kepada wang kertas bila emergency|

Jangan takut dan gusar kerana dengan adanya kemudahan pajakan “Ar-Rahnu” di Bank Rakyat, Agro Bank, Koperasi dan institusi yang menjalankan operasinya secara sah anda boleh dapatkan wang dengan segera dan berpeluang menebus kembali emas anda dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Sebab tu saya cadang beli emas. Emas kalau apapun berlaku tetap emas. Walau patah pecah jadi debu pun tetap emas. Tetap bernilai. Kalau duit? Terkoyak pun ada kedai dah tak terima.

Jelas kan? still ragu-ragu ke? Jom simpan emas.

#SharingbyNfam

#kempenSimpanEmas




Dah tukar duit raya anak kepada emas?
Pertanyaan lanjut tentang edalia gold, hubung:
0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Jun 28, 2018

Gurauan membawa celaka

Assalamualaikum

Sebuah titipan nasihat yang sangat baik untuk renungan semua.

Message dari YDP SMK Taman Setiawangsa, KL

As salam kepada semua Ibubapa yang YDP kasihi.  Sedikit perkongsian untuk renungan kita bersama. 
Info Penting yg Perlu d Baca oleh Semua!

Tolong ingatkan Anak2 dan Cucu kita, agar TIDAK Bergurau dgn cara MENARIK KERUSI, ketika anak lain akan duduk.......

Ada Pelajar SMK, minggu yg lalu, ketika dia nak duduk, KERUSI nya ditarik oleh kawan lelaki nya, sehingga dia jatuh terduduk, dan dia terus 'TERDIAM dan hanya mengeluarkan air mata'

Kemudian, pihak sekolah terus membawa nya ke hospital.....

Tapi, sampai saat ini, Pelajar/Anak Perempuan tersebut menderita KELUMPUHAN, dan Tidak dapat Bercakap

Menurut Doktor, dia terjatuh dan terkena Tulang Ekor nya........

Para IBUBAPA & KAWAN2, marilah kita sama2  MENGINGATkan ANAK CUCU kita tentang HAL ini, agar TIDAK terjadi lagi peristiwa, yg kelihatannya hanya 'remeh',  tetapi dapat MEMUSNAHkan Masa Depan anak orang lain



# *Saya anggap PERKARA  ini sgt penting, sebab itu saya share kpd  orang lain*...

Mencari penawar asma, batuk dan semput? Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Jun 27, 2018

Panduan memberi makan bayi 6 bulan

Assalamualaikum

Perkongsin yang baik dari puan Amyra Abas. Jemput baca ye.
.
.
.
Puree buah VS Bubur Nasi

Hi semua. Sy rasa terpanggil untuk kongsi sedikit info pasal makanan pertama anak 6 bulan. Disini sy tekankan, sy cuma berkongsi pengalaman membesarkan anak picky eater. Harap tiada misunderstanding, miscommunications, misjudging, miscal, misyou ehhh tiberrrrr. ๐Ÿ˜‚

Arjuna my 1st son is a picky eater. Super picky eater. Sejenis yang tak manis tak mau makan. Langsung tak cuit. Suka instant food dan processed food. Sampai tahap sy terpaksa buat rice balls hari hari utk arjuna makan nasik until now.

Semua bermula dgn pemberian buah dan susu berperisa dari hari pertama. Bila bukak blog, tanya ibu ibu lain semua sudah pasti mereka akan cakap fruit fruit fruit. Puree buah. Buah lenyek. Kononnya wajib beri makanan semi solid sebab pencernaan anak belum matang. Like seriously?! Read more on this ya. Please. Namun bila kita tanya nurse, tanya doktor, pakar pemakanan, they will say BUBUR NASI. Wanna know why? Here we go.

Buah memang mempunyai gula natural utk memberikan rasa manis asli dlm pemakanan. Selalu org kata manis manis buah kan? Kita kira itu manisan standard. Ya bagi kita, namun bukan bagi bayi. Taste buds bayi sangat power, sepower super power tongkat ali kacip petimah. Eh? ๐Ÿ˜‚

Taste buds anak selama 6 bulan pertama hanya mengenal susu. Samada susu ibu atau susu formula yang juga dah sedia ada manis. Jadi untuk keselamatan, elakkan memberi makanan yang ada rasa manis seperti buah buahan. Bayangkan berdouble manis anak kalian dapat. Buat lah BUBUR KOSONG BLEND TAPIS dan beri lah anak mengenal rasa dgn sesudu dua benda tawar dan tak sedap ni. Sesudu dua ok. Bukan sepinggan.

Perlu ditekankan, 6 bulan ini adalah fasa pengenalan makanan. Tak perlu beri banyak macam mak nye makan 3-4 pinggan. Beri sesudu dua, besok naik 3 sudu, lusa naik 4 sudu, tulat 4-5 sudu.

Muntah/muak bila disuap bubur kosong atau makanan lain itu adalah NORMAL ye mommies. Dont expect them to be us, macam kita kenal dgn suami, terus bercinta keeeeee? Mestilah tidakkk you allsssss. Kenal kenal rapat rapat sendat sendat mampat mampat dulu kan? Haaa gitu jugak lah anak kita. Nak kenal makanan bukan sehari dua boleh adapt.

Perlu diingatkan juga pentingnya tentang 4 DAYS RULE (4DR) utk mengenal pasti sebarang perubahan pada anak. Monitor wet diapers nya. Sembelit atau cirit kah? Monitor skin conditions nya. Normal atau naik ruam kah? Kalau lepas makan anak tetiba jd perdana menteri tu nanti PM tepi lah kongsi info anak makan apa. ๐Ÿ˜‚

Kakak ipar sy org finland, dia bekerja sebagai physiotherapist kanak kanak. Dia cakap di finland tekankan makanan ruji utk anak. Bukan buah. Makanan ruji mereka macam pasta. Roti. Gandum. Quinoa. Oats. Kita ni yang tak berapa nak mat saleh tu, beri bubur nasik kosong sebagai permulaan dah lerrrr. Janji bubur nasi kosong blend tapis. Insyaallah peratusan ke arah picky eater tu akan berkurangan. Insyaallah ye. Bukan pasti!

Contoh cara pemakanan :
Bubur kosong 4dr pass
Puree sayur 4dr pass
Puree buah 4dr pass
Back to basic :
Bubur kosong 2-3 hari
Puree sayur lain 4dr pass
Puree buah lain 4dr pass
Dan seterusss nyaaaa.

Perlu diingatkan, setiap kali anak dah makan sedap campur campur, back to basic utk sehari dua je, berilah bubur kosong untuk stabilize taste buds anak. So then pemakanan anak akan balanced. Manis boleh telan. Tawar boleh telan. Pahit boleh telan. Payau boleh telan. Dan bila saja anak cirit atau muntah, berbaliklah kepada bubur nasik kosong. Its helps alot. Trust me.

Lagi satu, anak baru 6 bulan you allss, cuba elakkan makan campur campur untuk mengelakkan kita susah nak detect sebarang masalah pada anak (andai ada)
Lebih baik perkenalkan satu makanan dahulu. Bila dah 7 bulan boleh combine 2 makanan yg anak pass. 8 bulan boleh combine 3 makanan yang anak pass and so on. Jadi mak kene banyak sabar. Your child have his whole life to eat whatever he want, as for now, do our best to monitor his food intake as strict as we can.

Apa saja makanan yang bakal disuap ke mulut anak adalah pilihan kalian. Sy cuma berkongsi pengalaman agar kalian mampu mengelakkan anak kalian dari menjadi super picky mcm arjuna. Atleast you dont have to put so much afford to tackle his taste buds back in track. Sangat menyusahkan. Serious talk.

Disini sy nak highlights REAL FOOD LIKE FRUITS IS WAY MUCH BETTER THAN NESTUM, CERELEC, INSTANT BABY BISCUITS AND SO ON. THIS IS A PROCESSED TRASH. I WONT CALL THIS AS A FOOD. I WONT! ๐Ÿ‘Ž

 Please please please jangan sesekali suap anak dgn bahan bahan di atas. MAKANAN DI ATAS PEMBUNUH SELERA ANAK ANAK KITA. Trust me, you will thanked me one day for reminding.

Hugs.
MAK ANAK PICKY MICKEY
Amyra Abas


Perluka
0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Jun 26, 2018

Amalan lindungi rumah dan harta benda

Assalamualaikum

Siapa suka harta benda dia hilang kan? Saya nak share satu amalan yang di ijazahkan oleh guru pondok kami semasa mengaji di kelantan.

Kebanyakan dari kita ada harta benda yang berharga contoh kereta, motorsikal, laptop, telefon bimbit, dompet dan sebagainya. Tapi ramai dalam kalangan orang awam (kita) ada saja kes curi, hilang, samun dan sebagainya.

Perasan tak kes-kes seperti yang saya sebutkan di atas sangat sangat dan sangat jarang berlaku dekat tok-tok guru pondok? Sebab mereka ada amalan bagaimana nak jaga dan pelihara harta benda daripada niat jahat manusia. Apa amalan tu ?

Saya ambil contoh: kereta.

Caranya baca surah Al-fatihah (secara lafaz) memadai jika telinga sendiri dengar. Baca dari ayat pertama sampailah ุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุนْุจُุฏُ ูˆَุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุณْุชَุนِูŠู†ُ

Lepastu berhenti sekejap. Niat dalam hati,
" Ya Allah peliharalah harta aku ini "

Sambil pegang stering atau body kereta, kemudian sambung ayat seterusnya sampai habis. Insya Allah harta kita dalam perlindungan Allah. Tak dicuri, tak hilang, tak akan disamun bahkan dijauhi daripada niat jahat manusia DENGAN IZIN ALLAH.

Maksud ayat ุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุนْุจُุฏُ ูˆَุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุณْุชَุนِูŠู†ُ

"Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan."

Saya ada kongsi amalan ni dengan kawan yang duduk rumah flat di Sri Muda Shah Alam, sebab dia kata kat situ kereta jiran asyik hilang, kalau tak hilang pun kena pecahkan cermin. Siapa pernah pi Sri muda, memang tahu kawasan flat situ suram dan gelap so tak hairan ramai orang nak jadi pencuri.

Masa sampai ayat ุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุนْุจُุฏُ ูˆَุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุณْุชَุนِูŠู†ُ
Kawan saya niat,

"Ya Allah pelihara kereta aku ni, aku nak guna untuk pergi dan balik kerja cari rezeki".

Lepas dia amal dengan istiqamah, alhamdulillah dengan izin Allah sampai hari ini kereta dia masih ada dan berada dalam keadaan baik.

Macam mana Allah pelihara ? Wallahualam.
Semuanya atas kuasa Rabb. Kalaulah pokok, rumput, sungai, dan seluruh alam ini bertasbih tanpa henti memuji Allah pun kita yang manusia ini tak dibuka hijab untuk mendengar zikirnya alam inikan pula setakat Allah nak bagi tutup hijab si pencuri supaya mereka tak nampak langsung kereta kawan saya tu.

Semoga dengan ilmu yang dikongsi ini, pahala akan mengalir kepada guru pondok kami. Allahumma amin.

Boleh sebarkan kepada keluarga, serta kawan-kawan anda untuk sama-sama beramal. ๐Ÿ˜Š

#SharingIsCaring
#CopyPaste


Anda ada masalah kulit? Ayuh cuba rawatan menggunakan tanah liat putih. Hubungi:
        0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Jun 25, 2018

Kenali ciri anak anda.

Assalamualaikum

Cikgu tanah. Kalian apa? Hehe.

Jangan percaya 100peratus tapi mungkin ada sedikit persamaan. Orang dulu-dulu kan banyak memerhati ๐Ÿ˜ƒ





Mencari penawar asma, batuk dan semput? Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Jun 24, 2018

Bell Palsy gejala umpama strok. Baca sampai habis ya.

Assalamualaikum

Saya terbaca kiriman seorang rakan dalam whatapps dan terfikir untuk berkongsinya dengan anda. Teringat seorang pelajar saya pernah diserang penyakit ini. Mukanya herot sebelah. Semasa saya bertanyakan tentang adakah dia terkena strok, jawapannya bukan strok tetapi Bell Palsy.

Mengapakah penyakit umpama strok ini terjadi dan mengapakah ia berlaku? Jom baca!

*Berita Dari TV Indonesia*.
Rano Karno, Penyanyi & Pelakon filem terkenal Indonesia sekarang sedang menderita sakit *Bell's Palsy*, yang mengakibatkan muka jadi herot menyerupai Stroke.

*PENYAKIT BELL'S PALSY*  (Akibat Semburan Angin Air-Condition/Hawa Dingin)

Ada seseorang yang merasakan hidupnya sehat2 saja tapi tiba2 di suatu pagi, selepas dia bangun tidur, mendadak dia merasa bahawa muka dia tak boleh gerak sama sekali. Dia fikir dia kena stroke ringan, tapi setelah di periksa gula darah, kolesterol & tekanan darahnya juga normal dan setelah di diagnose lebih lanjut ternyata dia kena serangan yg namanya *BELL'S PALSY*.

Penyebabnya adalah :  UDARA DINGIN/AIRCOND.

Ternyata dia tidak sedar kalau dia sering terkena angin Air Condition di pejabatnya & dia juga selalu mengarahkan Air Condition di keretanya ke arah badan dan mukanya. Hal ini adalah penyebabnya, meskipun dia tak merokok, minum alkohol, dan dia selalu hidup sihat.

Alhasil, separuh muka dia tak boleh gerak. Dia tak boleh senyum, matanya yg kanan tak boleh kedip & bahkan lidahnya tak boleh gerak ke sebelah kanan. Hal ini disebabkan kerana PERADANGAN SARAF ke-7, yang letaknya ada dari BELAKANG TELINGA sampai ke LEHER kita.

Jadi mulai sekarang lindungi leher anda dengan syal atau jangan duduk di tempat yg terkena terus angin Air Condition. Jangan arahkan semburan angin Air Cond terus ke tubuh dan muka kita!!!

*BELL'S PALSY DISEASE* ini boleh juga menyebabkan masuk angin ke jantung (akibat lainnya boleh mendadak meninggal) atau kena paru2 berair dll.

Berhati2 la. Penyakit ini datang tiba2, mungkin boleh menyerang anda...

Sumber:
*Dr. William, MBA*

(RS. SILOAM, Jakarta)

Namun, ada pula yanng memberikan ulasan lebih lanjut tentang penyakit ini. Sila sambung baca.

*Bell's Palsy* *bukan* disahkan disebabkan oleh udara dingin atau aircond.. *tiada bukti* setakat ini oleh udara dingin/aircond.

setakat ni, mereka yang berisiko terkena Bell's Palsy ialah mereka yang ada *diabetik, darah tinggi, jangkitan pernafasan/influenza, tumor,* atau penyakit keturunan. Menurut saintis dan pakar perubatan, bell's Palsy disebabkan oleh *jangkitan virus*. Namun penyebab utama masih unknown/dalam kajian.

Berdasarkan data, mereka yang paling berisiko terkena Bell's palsy ialan mereka yang ada diabetik, darah tinggi, akibat keturunan dan perempuan mengandung (sbb kandungan gula boleh naik).

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Bells-Palsy-Fact-Sheet

Boleh baca di sini sebagai tambahan.

Apa-apapun nasihat saya, beringat sebelum kena. Kalau dah kena, teruslah berikhtiar sehingga pulih sepenuhnya. Pelajar saya tu pon sekarang dah sihat sepenuhnya dan dah smbung pengajian dia pun. Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati ๐Ÿ˜€

Minyak Herba Asmak sesuai digunakan sebagai urutan untuk terapi pesakit strok


Ahli keluarga anda terkena strok? Cubalah amalkan sapuan Minyak Herba Asmak ke seluruh badannya setiap hari. In shaa Allah dengan izinNya akan beroleh kesembuhan.
Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Jun 23, 2018

Bebas batuk selsema dan kahak

BEBAS BATUK, SELSEMA DAN KAHAK

Alhamdulillah, Ramai yang berpuas hati bila IKHTIAR dengan #MINYAKHERBAASMAK. Lebih #BERKESAN bersama set pelengkapnya #JUSASMAKGOLD sebagai makanan dalaman.

Risau kan bila tengok anak-anak tidur malam tak lena, terbatuk-batuk. Lebih tak selesa kalau selsema datang melanda sebagai pakej. Boleh sakit kepala jadinya. ๐Ÿ˜–

Iktiar semulajadi pun ada baiknya. Yang penting ikut cara penggunaan yang betul, sekerap mungkin dan konsisten. Macam makan ubat pun kalau kejap makan maunya nak baik kan?

Dua kombinasi #TERBAIK InsyaAllah sangat #BERKESAN untuk merawat #BATUK, #SELESEMA dan #KAHAK selain #ASMA, #SEMPUT mahupun lelah. Sesuai untuk semua peringkat umur, baby new born hingga warga emas. ๐Ÿ˜

Jangan salahkan sesiapa kalau sakit anak atau diri sendiri dah melarat sampai kena JANGKITAN KUMAN. Tambah kalau kita takde ikhtiar. ๐Ÿ˜ฑ Kita semua sayang suami, isteri, mak, ayah & anak-anak kita kan? ❤️

Wang ringgit boleh dicari. Tapi #KESIHATAN tak boleh dijualbeli.



0135819100 Cikgu Basariah


Jumaat, Jun 22, 2018

Zira oh zira!

"KO TAHU AKU RASA NAK BALIK DAN-DAN TU GAK SEBAB MALU SANGAT TUDUNG KOTOR KENA SAMBAL!!"
.
luah Zira pada saya..tu hari..
.
Kisahnya sebelum ni kalau tiba2 tudung Zira kotor terkena kotoran macam sambal ke.. cili ke.. kari ke.. kicap ke.. sos ke.. memang Zira akan kelam kabut ajak en.husben balik..
.
Janji tudung yang terkena kotoran tu akan segera dibersihkan...sebab kalau biar kan lama2 minyak2 tu leh serap kat tudung haaaa... bab ni memang payah lah nak hilang kotoran tu nanti..
.
Bab paling parah kalau tudung kesayangan tu dah tak boleh nak diselamatkan lagi..huhuhuhuhu nangis ooooo nak beli tudung lagi!!
.
Tapi tu dulu lah.. sejak Zira dah stanby kan CLEAN SPRAYZ dalam handbag dia.. Zira dah tak payah nak risau kelam kabut nak balik bagai..
.
Sebab hanya dengan beberapa semburan kurang dari 30 saat kotoran minyak..sambal dan seangkatan dengan nya dah boleh hilang..segera!!
.
Kini Zira tak kan keluar rumah tanpa Clean Sprayz dalam bag comelnya..sebab Zira percaya hanya Clean Sprayz sahaja mampu menyelamatkan keadaan nya sekarang!!..
.
Klik ๐Ÿ‘‡ sekarang!



0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Jun 21, 2018

Beraya dengan penuh ketenangan ๐Ÿคญ๐Ÿคญ๐Ÿคญ

"SAYA TAK KAN KEMANA2, KALAU 'CLEAN SPRAYZ' TAK DE DALAM HANDBAG SEKARANG NI!"
.
Dulu masa Intan share cete SERAM ni, memang payah saya nak percaya.. Getus saya.. .
.
Alaa sprayz kecik je pun.. Bila masa nak guna nya pun ntah?'.
.
Tapi bila tu hari masa saya penuh dengan kecantikan bertudung.. Tibe2 kuah kari laksa terpercik kat tudung..
.
Allahuakbar..huhuhuhu rasa nak nangis ada.. Nak maki diri ada..
Kenapa lah cuai sangat saya masa tu.. Sampai habis hilang kecantikan bertudung saya masa tu..
.
Muka saya berubah 360°c kut masa ni.. Ye lah tudung Mahal pun jadi sampah bila kotor tau..
.
Tapi masa ni lah Intan dan Clean Sprayz menjadi penyelamat MOOD saya.. Hanya sekali semburan jer..dan kurang dari 30saat.. Semua kotoran kat tudung saya tadi tu..hilang serta-merta..
.
Barulah saya faham akan OMELAN Intan sebelum ni.. sekarang memang saya sendiri akui kalau lepas ni saya nak ke mana2 pun.. Clean Sprayz ni akan saya stanby dalam handbag sesiap..
.
Hehehe.. Tq Intan .. Tq Clean Sprayz sebab jadi penyelamat saya dikala keadaan memerlukan..
.
Korang yang tak de lagi tu WAJIB ada paling kurang sebotol k..
.
Nak tahu lanjut cara dapatkan nya korang PM CIKGU sekarang.. Nanti CIKGU guide dengan penuh kasih sayang!!

Add caption

.
Klik ๐Ÿ‘‡ sekarang!

0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Jun 20, 2018

Petua ke pergtua?

Assalamualaikum

Nak share petua ni.

Tapi cikgu pon baru dapat. Tak cuba lagi. Hihi.

"KEHEBATAN POKOK LALANG dan POKOK DUKUNG ANAK"

Boleh pecahkan batu karang dlm buah pinggang dan dlm hempedu dgn izin Allah.

Caranya?

Wallahua'lam. Tapi rasanya rebus dan minum airnya kot ๐Ÿ˜…

Bolehla cuba ye. Mana tau dengan izin Allah sembuh penyakit tu.

Rasa renyah dengan petua ni? Mai cuba Jus Asmak Gold. In shaa Allah serasi ๐Ÿ˜ƒ



Mencari penawar asma,batuk dan semput?
Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Jun 19, 2018

Kek kukus paling sedap dan moist

MEMANG POWER!! KEK SEDAP GILER! WASAP BERDESUP MASUK NAK ORDER UNTUK STOK RAYA..!๐Ÿ˜๐Ÿ˜ฑ
.
.
.
.
WOW!! Memang btol lh sedapp๐Ÿ˜Cukup berbeza dgn yg sye mkn dulu. Member ambik 2 bekas, sye?? hehe trus borong 5 bekas utk bekal raya nt..".."boleh buat stock...mana tahu kan..kalau ada tetamu datang mngejut Raya nanti... " ๐Ÿ˜๐Ÿ˜
.
.
.
================================
9 KEISTIMEWAAN KEK KUKUS BUAH ASFA DELIGHT
================================

1. ✔Kek kukus buah yang dikukus lama dan diadun dari bahan yang berkualiti sahaja.
2.✔Diperbuat dari premium butter yang mahal.
3. ✔Tanpa bahan pengawet
4. ✔Tanpa pewarna
5. ✔Ada sijil Halal dan boleh dimakan tanpa was-was serta dijamin kesucian bahannya.
6. ✔Diperbuat di kilang yang ada MESTI
7. ✔Rasanya yang sedap dan membuatkan sesiapa yang pernah makan jadi teringat.
8. ✔Terasa taburan buahnya yang sedap dan tekstur kek yang lembut dan lembap.
9. ✔Sesuai dijadikan hadiah kepada yang tersayang dan majlis
.
.
#KekKukusBuah #AsfaDelight #OriginaldanCranberry
.
.
RAYA DAH NAK DEKAT, JOM HIDANGKAN KEK BUAH KUKUS UNTUK TETAMU YANG DATANG BERAYA. !!!
# tetamu suka ,kita gembira๐Ÿ˜

================================

Berminat nak dapatkan Kek Kukus Buah dengan harga special??๐Ÿ˜˜
.
.
Komen PM di bawah SEKARANG!!
Komen PM di bawah SEKARANG!!
Komen PM di bawah SEKARANG!!
.
.

FAST RESPOND..Sila klik link di bawah untuk direct wasap kami !!
.
.
klik sini>> www.wasap.my/60135819100/kek+kukus+buah
klik sini>> www.wasap.my/60135819100/kek+kukus+buah
klik sini>> www.wasap.my/60135819100/kek+kukus+buah

Ada pelbagai saiz dan harga mampu milik.

Rasa sekali pasti nak lagi ๐Ÿ˜‹


0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Jun 18, 2018

7 Fakta anda perlu tahu tentang clean sprayz ๐Ÿ˜˜

*Fabrik Bersih Sepantas 30 Saat*
❌Tak Perlu Rendam
❌Tak perlu Sental 
❌Tak perlu Bilas

Hilangkan Kotoran Sambal/Kari/kicap pada tudung atau baju anda. Hanya *Spray & Lap* Sahaja !!!
.

Add caption

.
๐Ÿ“CLEAN SPRAYZ®๐Ÿ“- Innovated Instant Fabric Stain Remover
✔ Organik
✔ Wangian Lemon
✔ 200 kali Semburan
✔ 30ml
✔ Selamat Digunakan
✔ Mudah Dibawa
Tambah-tambah nak raya ni, WAJIB spare satu dalam handbeg ๐Ÿ˜˜

Nak juga? Klik ๐Ÿ‘‡๐Ÿป
www.wasap.my/60135819100/NAK+CLEAN+SPRAYZ

0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Jun 17, 2018

Kotor hilang dalam 30 saat!

"KO TAHU AKU RASA NAK BALIK DAN-DAN TU GAK SEBAB MALU SANGAT TUDUNG KOTOR KENA SAMBAL!!"
.
luah Zira pada saya..tu hari..
.
Kisahnya sebelum ni kalau tiba2 tudung Zira kotor terkena kotoran macam sambal ke.. cili ke.. kari ke.. kicap ke.. sos ke.. memang Zira akan kelam kabut ajak en.husben balik..
.
Janji tudung yang terkena kotoran tu akan segera dibersihkan...sebab kalau biar kan lama2 minyak2 tu leh serap kat tudung haaaa... bab ni memang payah lah nak hilang kotoran tu nanti..
.
Bab paling parah kalau tudung kesayangan tu dah tak boleh nak diselamatkan lagi..huhuhuhuhu nangis ooooo nak beli tudung lagi!!
.
Tapi tu dulu lah.. sejak Zira dah stanby kan CLEAN SPRAYZ dalam handbag dia.. Zira dah tak payah nak risau kelam kabut nak balik bagai..
.
Sebab hanya dengan beberapa semburan kurang dari 30 saat kotoran minyak..sambal dan seangkatan dengan nya dah boleh hilang..segera!!
.
Kini Zira tak kan keluar rumah tanpa Clean Sprayz dalam bag comelnya..sebab Zira percaya hanya Clean Sprayz sahaja mampu menyelamatkan keadaan nya sekarang!!..
.
Klik ๐Ÿ‘‡ sekarang!


Satu botol clean sprayz ni 30ml. Mudah diselit dalam beg atau poket semasa berhari raya ๐Ÿ˜€



0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Jun 16, 2018

Awra Norfa - cover your aurah perfectly

DAH PUAS MENCARI TAK ADA YANG BERKENAN ?

Ye,tudung kami memang berbeza.Ada aura tersendiri.Apa yang penting,ianya menepati ciri yang sis nak.

Pernah tak rasa stress masa pakai tudung.Rasa nak campak je cermin tu.Lepas dah pakai ada rasa tak kena.Tudung nampak serabut,corak entah apa-apa,tak kemas dan panas pulak tu.Rasa rimas sepanjang hari.Boleh rosak mood tau.

Ha,sebab itulah pentingnya memakai tudung yang betul supaya tak kacau mood kita.Sebab tudung boleh jadi satu hari rosak tau.Jadi penampilan biar betul-betul menutup aurat dan selesa.

Selepas dah pakai Awra Norfa ni,tak ada dah masalah lambat nak siap dan kurang keyakinan diri.Terasa lebih yakin,selesa dan memberi mood positif sepanjang hari.

Dengan Awra Norfa,membuatkan anda semakin positif.

#Mesticuba


#AwraNorfa #TudungBawalPremium #CoverYourAurahPerfectly



0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Jun 15, 2018

Pesanan tanda kasih lebaran

Assalamualaikum

Tolong fikir sebelum ambik.

Rate harga Biskut Raya skrg dlm RM25 / RM30 / RM35 utk sebalang 50 biji.

Jadi sebiji jatuh dlm RM0.50 / RM0.60/ RM0.70

Ini salah satu usaha Tuan Rumah, utk memberikan yg terbaik utk tetamu & keluarga/sanak saudara, sanggup bayar mahal/usaha cari wang lebih utk belanja beli kuih/biskut raya. Habis utk biskut saja RM400 to RM500 (kadang tu wang dia yg terakhir & ada juga yg sanggup guna "saving" utk beli)

Tp kita?

Di hari yg mulia, kita bertandang. Oh byk pilihan makanan! ๐Ÿ˜ Kita ambil dan susun biskut2 ini tepi pinggan. Lepas makan ketupat rendang sila nikmati kawan, kita start rasa muak & rasa kita mcm dh "gemok". Kita pn lupakan "hiasan2" yg kita susun tepi pinggan. Ada juga kes, kita hulur segala jenis balang biskut ni pd anak2 kecil kita. Mereka pn kepal & jilat. Sebab dh lembik, basah2 (geli) kita pn susun tepi pinggan, sbg "sisa" buangan. Bukan sisa "harapan" utk kita makan.

Agak2, kalau setiap biji biskut yg kita nk ambik tu, kita kena bayar dulu, kita buat gitu dak?

Ok, total biskut yg Puan ambik termasuk utk anak puan punya td, 4 (utk puan) 3 (utk anak) x RM0.70 = RM4.90 (termasuk yg Puan tinggal tepi pinggan x usik tu , dan yg anak Puan buang dlm pasu bunga. Sbb xde org awam/tetamu lain berani/ offer utk mkn sisa Puan. Tuan Rumah pn hati mulia, x kan dia masukkan biskut yg xterusik dlm pinggan tu dlm balang balik)

Agak2 kita buang dak biskut tu? Jadi fikir sebelum ambil. Ambil yg nak makan shj. Termasuk utk anak2. Hanya kita sbg ibubapa yg  ada kuasa mutlak utk "mendidik & MENGAWAL". Jgn Membazir dan "buat khianat" pd makanan. Akhirnya dr jumlah RM500 yg tuan rumah bayar utk Kuih/Biskut Raya td, RM200 nya dibuang ke TONG SAMPAH. Tu belum kira kos "kerepek", roti jala, ketupat, lauk dll. 

So?

Tahniah Syaitan & Hawa Nafsu yg kembali bertugas di Hari Lebaran. Anda menang mudah! Simple majority pulak tu!

Kredit kepada penulis asal atas nasihat yang indah ini.

Jangan membazir tau!

Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan batin ๐Ÿ˜


Khamis, Jun 14, 2018

7 amalan ibu mengandung

Assalamualaikum

Hari ni saya nak kongsi info sikit.Maybe boleh tambah di ruangan komen apa-apa yang saya tak list kan ye.
Dikongsikan sekali amalan surah untuk ibu mengandung.Semoga bermanfaat.

Jemput share.

7 RAHSIA IBU MENGANDUNG KEKAL SIHAT DAN BERTENAGA

1. Sentiasa menjaga pemakanannya mengikut trimester (setiap trimester keperluan si ibu berlainan)
2. Tahu tahap kesihatan diri (tekanan darah,hb dan keadaan bayi dalam kandungan )
3. Kekal aktif semasa bekerja dan membuat kerja rumah
4. Banyakkan bergerak dan berjalan untuk memudahkan bersalin nanti (jika ada masalah tidak digalakkan)
5. Sentiasa positif dan optimis
6. Menjauhi diri dari perkara yang negatif - anda akan cepat rasa penat dengan perkara negatif
7. Mengamalkan membaca al Quran dan sentiasa berdoa supaya dipermudahkan proses mengandung dan melahirkan


Sharing by Nfam (Nor Fazilah Abd Mohd, Ceo Mhamsb)

Surah-surah ini kalau diamalkan sangat bagus untuk bayi dalam kandungan ibu. Ibu pun akan lebih tenang sepanjang kehamilan.

Jom dapatkan Asmak Baby Care untuk bayi kesayangan anda.
0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Jun 13, 2018

Doa yang patut diamalkan sepanjang ramadan

Assalamualaikum

Ramadhan semakin hampir meninggalkan kita.

Ayuh tingkatkan amalan dan banyakkan berdoa.

‎Baca doa ni banyak banyak sepanjang Ramadhan....

‎ ุงู„ู„ู‡ู… ุจุงุฑูƒู„ู†ุง ููŠ ุดู‡ุฑ ุฑู…ุถุงู† ูˆ ุจู„ุบู†ุง ู„ูŠู„ุฉ ุงู„ู‚ุฏุฑ

‎Allahuma bariklana fi shahri Ramadhan wa ballighna lailatul qadr

‎“ Ya Allah berkatilah kami sepanjang bulan Ramadhan ini dan temukanlah kami dengan Lailatul Qadr"

Mencari tudung raya yang tidak panas dan tidak jarang? Awra Norfa kan ada ๐Ÿ˜ƒ

Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Jun 12, 2018

Lailatul Qadar

TANDA  MALAM  AL  QADAR...

Kata sesetengah riwayat pada malam itu, tidak sejuk, tidak panas. Pada keesokannya, mentari seolah-olah malu untuk bersinar. Teduh sahaja kelihatannya.  Tidak terang dan agak redup. Kata yang lain, ada air yang membeku. Tidak ada salakan anjing. Suasana tenang luar biasa.

Syahdu dan sayu, dakwa sebahagian yang lain. Ada yang lebih yakin, mengatakan pada malam-malam tertentu. Lengkap dengan dakwa dan dalilnya. Pada tahun lalu pernah saya menerima SMS, betapa ada sahabat-sahabat yang merasa kesal kerana “terlepas” malam Al Qadar.

Satu SMS menyatakan,” ramai cakap malam tadi (23 Ramadhan) ialah  Lailatul Qadar. Saya memang minta sangat nak ketemu dengannya. Tapi malam tadi mengantuk luar biasa. Rasa rugi kalau terlepas!”

Memang rasa kesal akibat terlepas peluang keemasan untuk lebih dekat dengan Allah itu baik. Tetapi jangan terikat dengan Al Qadar, hingga semangat beribadat luntur akibat terlepasnya.

Lalu saya balas SMS itu dengan kata, “ jadilah hamba Allah sejati yang beribadah sepanjang masa, di setiap keadaan dan suasana. Jangan jadi “hamba” malam Al Qadar,  yang kesungguhan ibadah hanya tertumpu pada malam itu sahaja.”

Sayangnya, kita lebih terfokus melihat tanda-tanda mendapat Al Qadar pada alam, pada pokok, air dan lain-lain yang berada di luar diri. Sedangkan tanda mendapat Al Qadar itu ada pada diri sendiri. Bukankah mereka yang bertemu dengan malam Al Qadar amat bertuah kerana doa, taubat dan hajatnya “diangkat” oleh para malaikat lalu dimakbulkan Allah?

Jadi, jika seseorang mendapat Al Qadar tentu jiwanya lebih tenang, akhlaknya menjadi lebih baik dan ibadahnya (sama ada habluminallah dan habluminannas) bertambah lebat dan hebat.

Justeru, tepuk dada dan tanyalah diri sendiri, bagaimana akhlak kita selepas “malam tadi” (malam yang dirasakan malam Al Qadar) apakah sudah berubah… terasa lebih ringan melaksanakan kebaikan dan rasa semakin enggan melakukan kejahatan?

Jika ya, ya… kita telah mendapat malam Al Qadar. Bagaimana pula dengan sifat mazmumah – marah, hasad dengki, dendam, penakut, bakhil, cinta dunia, gila puji, riyak, ujub, cinta makan? Apakah semua sifat mazmumah itu semakin kendur, kalau tidak pun lebur sama sekali? Jika jawapannya ya, ya… malam Al Qadar sudah menjadi milik kita!

Malam Al Qadar ialah malam yang paling sibuk laluan ke langit dunia (umpama trafik jam) kerana turunnya pelbagai malaikat yang tidak kira banyaknya. Meriah sungguh sampai terbit fajar. Malaikat turun secara luar biasa banyaknya itu termasuklah yang paling tinggi pangkatnya di kalangan mereka – malaikat Jibrail. Masing-masing ada tugasnya. Pelbagai urusan dilaksanakan oleh mereka.

Salah satu urusan ialah “bertamu dalam hati” orang Islam yang bersih hatinya. Sekali bertamu tetapi kesannya berpanjangan. Impaknya, hati orang yang pernah menjadi tempat singgah malaikat akan berubah.

Bisikan para malaikat mula mengambil tempat yang khusus dan menjadi begitu dominan dalam kehidupan seseorang itu. Mulai detik itu bisikan kebaikan (dari malaikat) akan mengatasi bisikan kejahatan (dari syaitan) dalam hati orang tersebut.

Ya, hidup ini sebenarnya kita lalui antara dua bisikan. Pertama, bisikan “hati kecil” yang suci dan baik. Kedua, bisikan “hati besar” yang kotor dan jahat. Bisikan ini sentiasa berperang dalam hati. Justeru, hati hakikatnya adalah wadah rebutan antara malaikat dan syaitan. Antara ilham dan waswas.

Siapa yang menang, dialah yang akan menakluki hati dan terarahlah hati itu ke arah yang dikehendaki oleh “penakluknya”. Firman Allah:“Dan beruntunglah orang yang membersihkan dan merugilah orang yang mengotorinya.” (Surah al-Syams 91: 9-10)

Orang yang mendapat malam Al Qadar sungguh bertuah. Hasil mujahadah, doa, taubatnya pada malam berkenaan, malaikat terus bertamu dan mendominasi hatinya. Sejak malam itu suara hati kecilnya akan sentiasa mengatasi hati besarnya.

Mujahadahnya akan terbantu. Perjalanannya menuju Allah akan lebih terpimpin dan terjamin. Hatinya menjadi pusat kesucian dan kebaikan… maka lahirlah yang baik-baik sahaja pada tindakan dan percakapan. Mahmudahnya menenggelamkan mazmumah.

Itulah hati orang yang telah mendapat malam Al Qadar. Orang lain mungkin tidak perasan pada awalnya. Ia hanya dapat dirasai oleh orang yang mengalaminya. Rasa tenang, bahagia, lapang dan sejuk. Kemudian sedikit demi sedikit orang lain mula ketara… Ah, dia sudah berubah. Ah, indahnya perilakunya.

Subhanallah, dia telah berubah. Apa yang ada dalam hatinya mula terserlah. Dan itulah tanda-tanda malam Al Qadar tahun itu yang paling ketara dan terasa, bukan pada alam dan jagat raya tetapi pada diri manusia makhluk yang paling sempurna.

Begitulah penjejak dan penemu Malam Al Qadr yang utama dan pertama – Rasulullah SAW. Setelah begitu resah, bimbang dan sedih atas kerosakan kaumnya, Rasulullah SAW pergi menyendiri (bertahannuth) di gua Hira’.

Baginda nekad. Tidak mahu “kotoran” jahiliyah hinggap pada hati dan dirinya. Hatinya meronta-meronta inginkan kebaikan buat kaumnya, tetapi apa kan daya, baginda tidak punya “senjata” dan “penawar” untuk menghadapi dan mengubatinya.

Sejak berbulan-bulan baginda di situ. Menyendiri, terasing seketika, untuk tidak terjebak dalam kejahilan dan kemusyrikan. Bukan mengalah, tetapi berundur seketika mengatur langkah. Walaupun belum nampak cara tetapi kemahuan sudah ada. Hatinya sebagai wadah itu sentiasa menganga untuk mendapat pimpinan dan bimbingan.

Dan tiba-tiba pada satu malam yang penuh barakah, cahaya dan petunjuk, turunlah malaikat Jibrail membawa wahyu yang pertama. Saat itulah, baginda mula mendapat kekuatan, tenaga dan dorongan yang sangat luar biasa. Segala yang dinanti telah tiba. Segala yang “kosong” telah terisi.

Baginda menjadi Rasul sejak itu… mula dibebankan misi yang amat besar yakni berdakwah, mendidik dan memimpin kaumnya menuju Allah. Kembali ke fitrah. Malam yang bersejarah itu dikenali sebagai malam Al Qadar!

Mulai saat itu, selamat tinggal Hira’. Tidak ada pengasingan diri lagi selepas itu. “Rahib” sudah bertukar menjadi mujahid. Cahaya yang bermula dari dalam gua itu terlalu hebat, terlalu terang… bukan itu gelanggangnya, tetapi semesta alam.

Roh iqra’ yang hebat itu disusuli kemudiannya oleh gerak Al Mudathir, lalu baginda pun menguak “selimut” uzlahnya lalu dibesarkan Tuhannya dengan sinar akidah di relung samar Jahiliah.

Apakah malam Al Qadar 1436 H ini akan ditunggu oleh hati seputih Rasulullah saw? Atau hanya diintai dan diramal oleh kebanyakan umat dengan hati yang kotor dan nafsu liar. Apakah al Qadar akan sudi bertamu di wadah hati yang begitu? Padahal hati Rasululah ketika menantinya sudah dikosongkan demi bertamu sebuah hidayah? Berapa lamakah kita telah membenci kemungkaran seperti Rasul membencinya hingga tiba saatnya baginda layak menemui malam yang agung dan hebat itu?

Semoga malam-malam berbaki ini, kita akan menambah pecutan amal. Tidak kiralah sama ada Al Qadar telah berlalu atau masih menanti detik untuk bertamu. Kita tidak akan menunggu tetapi kita akan memburu.

Kita akan terus memburu sekalipun malam ganjil telah tamat dan Ramadhan sudah berakhir. Sampai bila? Sampai bila-bila. Kerana bagi mukmin yang cintakan Allah, seolah-olah setiap malam adalah ‘malam Al Qadar’. Al Qadar boleh datang, boleh pergi… tetapi Penciptanya sentiasa ada… sampai bila-bila. Semoga kita mati, setelah bertemu malam Al Qadar ini (1436 h) atau dalam perjalanan menuju malam Al Qadar nanti…

Persediaan menemuinya bukan dibuat  semalaman, seharian, mingguan atau bulanan. Tetapi seluruh hayat kita adalah persediaan untuk “menemuinya”. Mengapa? Kerana perjuangan membersihkan hati adalah perjuangan sepanjang hayat. Qalbun Salim (hati sejahtera) itu adalah cita-cita abadi kita!


Ya Allah, untuk mengatakan cinta, aku takut berdusta. Untuk mengatakan tidak, aku takut derhaka. Aku hanya insan hina, yang sedang jatuh bangun di jalan berliku menuju-Mu. Bantulah aku, kesihanilah aku, sayangilah aku… Jangan KAU pinggirkan aku wahai Rahman, wahai Rahim.

Kredit kepada penulis asal. Semoga beroleh pahala berterusan dari penulisan yang bermanfaat ini.




Mencari produk yang sihat dan selamat untuk si manja anda? Asmak Baby Care kan ada? Hubungi no dibawah ya!
0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Jun 11, 2018

Lenguh dan sakit sendi? Cuba ni!

Alhamdulillah...
sejak FnC dikenalkan ramai yang berminat.. sebab?

๐Ÿ‘‰Nak balik kg, bila drive lenguh2 bahu dan tengkuk.

๐Ÿ‘‰ Di ofis selalu pening kepala banyak kerja perlu disiapkan, fikir persiapan raya lagi.. nasib baik bau wangi.

๐Ÿ‘‰10 malam terakhir.. FnC membantu sahabat yang melakukan solat sunat, melegakan sakit lutut dan tegang pada kaki.

๐Ÿ‘‰"stress la kak... tunggu isteri shopping, nasib baik FnC berangin aje dan bau wangi, cool rasa hati saya"

๐Ÿ‘‰Bersihkan rumah, biasalah... nak raya. Kepenatan terasa bila nak tidur.. sakitnya belakang.. jangan risau FnC kan ada.

๐Ÿ‘‰Harga pun murah sungguh. Lagi-lagi dah sakit lutut.Sesuai sangat.

๐Ÿ˜ƒKak.. FnC ni panas ke?Minyak ke?Bau apa?


๐Ÿ˜„Jangan risau dik... dah nama FnC(FreshnCool), sejuk rasanya, tidak berminyak, jenis Gel (aqua base) dan berbau wangiii... pernah bau minyak wangi boomshell? itulah seakan baunya.

Jom hadiahkan sebotol Fresh n Cool buat ibu dan ayah sempena lebaran ini. Pasti mereka suka!


Nak order?
0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Jun 10, 2018

Tips sebelum balik kampung

Pesanan khidmat masyarakat balik kampung. 
1. Cabut semua ๐Ÿ”Œ kat finding except fridge. 
2. Buang sampah. 
3. Jgn biar baju tersidai diluar. 
4. Double triple check fan & lampu. 
5. Kosongkan sink. 
6. Bawak toiletteries. 
7. Semat butang baju Melayu. 
8. Pin brooch dibeg. 
9. Sampin 
10. Charger phone. 
11. Duit & sampul raya. 
12. Sebelum keluar baca al Fatihah, ayat Kursi, Bismillahillazi.Berniat ziarah, niat menjadikan perbuatan kita ibadah. 
13. Niat Nak buat Jamak Qasar. 
14. Jgn kelam kabut n marah2, jgn over happy. 
15. Lapang dada & solat/baca doa musafir. 
16. Tinggalkan rumah dgn tawakkal Allah menjaganya. 
17. Pastikan semua ahli keluarga masuk kereta. Jgn tertinggal isteri/suami.
18. Top up siap2 touch n go, no more tambah nilai lanes. 
19. Sentiasa kira cukup bilangan anak, esp di RnR (Pesanan Dr Abdul Jalil Omar)

Selamat Pulang ke kampung! 
Bawa kenderaan dengan iman.

Kredit kepada penulis asal.

Selamat bercuti!

Jumaat, Jun 08, 2018

Microsleep..apa anda perlu tahu?

Apa itu MICROSLEEP? INGATAN UNTUK YANG MEMANDU PULANG BERHARI RAYA.

Pernahkah anda mengalami keadaan di mana semasa anda sedang memandu, anda terlelap, hilang tumpuan atau sebagainya dan apabila anda tersedar, anda sudah begitu rapat dengan kereta di depan anda, dihon oleh kereta lain kerana memasuki lorong dengan cara bahaya atau tiba-tiba sahaja terhantuk pada stering atau pintu di sebelah pemandu? Saya pernah mengalaminya dan keadaan ini dipanggil microsleep.
Microsleep secara mudahnya boleh didefinisikan sebagai tidur yang singkat. Ingin saya tegaskan ianya tidak sama dengan napping atau Qailullah. Perbezaan paling utama ialah microsleep ialah satu perlakuan yang tidak disengajakan manakala napping adalah sesuatu yang dirancang.

Microsleep bermaksud perlakuan seperti tidur yang tidak disengajakan dan tidak dapat dikawal samada dalam bentuk pandangan kosong, tersengguk atau terlelap dalam tempoh yang amat singkat antara 2 ke 30 saat sahaja. Ia biasanya diakibatkan oleh individu yang kepenatan tetapi masih mahu terus berjaga, memandu jarak jauh ataupun menggunakan komputer dalam jangka masa yang panjang. Ataupun apa-apa aktiviti yang berbentuk 'monotonous'. Contoh paling mudah ialah memandu di jalan yang lurus.

Selain itu, microsleep juga boleh berlaku kepada mereka yang kurang tidur, kemurungan dan secara psikologinya penat. Tidaklah menjadi masalah yang terlalu besar sekiranya ianya berlaku semasa anda sedang mengadap komputer atau sedang duduk-duduk tetapi sekiranya anda sedang memandu, ia boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Microsleep menyebabkan keadaan di mana sesuatu perlakuan yang sedang dilakukan itu terhenti/terganggu (suspended) secara tiba-tiba (behavioral microsleep) yang mengakibatkan dalam kes pemanduan, kemalangan ataupun hampir kemalangan.

Mengikut satu kajian yang dijalankan pada pemandu trak di UK dari tahun 1995 hingga 2001, hampir 20% kemalangan adalah disebabkan keletihan dan satu pertiga dari jumlah itu adalah disebabkan oleh fenomena microsleep ini. Dilaporkan di US sahaja, anggaran 40,000 kecederaan dan 1500 kematian di jalanraya adalah diakibatkan oleh fenomena pemandu yang mengantuk atau tertidur semasa memandu. Itu tidak lagi termasuk satu lagi hasil kajian yang menunjukkan 55% pemandu memandu dalam keadaan mengantuk (sleepiness/drowsines) dan 23% mengaku pernah tertidur semasa memandu.

Adalah amat penting bagi kita yang semestinya teruja memandu pulang ke kampung dan melawat sanak saudara untuk memastikan bahawa kita dalam keadaan yang bagus untuk memandu. Jangan dalam keterujaan kita itu, kita terlupa tentang peri pentingnya rehat dan tidur sekejap.

Salah satu yang mungkin kita boleh amalkan untuk mengelakkan kepenatan dan perasaan mengantuk yang melampau dalam kesibukan berjalan raya ini ialah dengan mengamalkan power napping.

APA ITU POWER NAP?

Power nap ialah perlakuan tidur sebentar antara 15-30 minit yang dilakukan untuk mengembalikan semula ketajaman minda dan 'physical performance'. Masa yang terbaik untuk melakukan power nap ialah pada waktu tengahari. Bagi kita umat Islam, perkara ini bukanlah sesuatu yang asing kerana ia adalah satu sunnah yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. Waktu terbaik adalah bergantung kepada masa yang kita ada dan bagi orang Islam, masa yang digalakkan untuk melakukannya ialah waktu sebelum Zuhur (Qailullah).

Banyak kajian menunjukkan tidur sekejap ini adalah sangat baik untuk minda, fizikal bahkan dari segi emosi. Sains menyarankan tempoh optima melakukannya adalah antara 15-20 minit sahaja.

Perlakuan ini tidak digalakkan dilakukan lebih dari itu kerana kajian juga menunjukkan tidur lebih lama di waktu tengahari akan menyebabkan otak anda lebih lambat untuk berfungsi secara optima semula seolah macam komputer yang lambat 'loading'. Jadi mungkin anda boleh amalkan ini.
Berhati-hari di jalan raya dan selamat memandu.

INGATLAH: 2 saat sahaja sudah cukup untuk malapetaka.


Dr Muhamad HKL

Kembalikan kesegaran semasa pemanduan dengan fresh n cool. Wangi lagi menyegarkan. Sangat sesuai untuk sendi dan otot.

Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Jun 07, 2018

Diet ramadan

Bila masuk minggu ketiga, kebiasaan berat badan akan mula statik dengan rutin diet sewaktu Ramadan. Cuba lakukan,

1. Semak kembali plan pemakanan kalian. Apakah masih on track atau sudah pelan-pelan nak pi kelaut.

2. Tengok juga DCR kalian. Bila berat dah turun dalam 2-3 minggu ni boleh jadi akan berlaku juga perubahan DCR. Nilai keperian kalori seharian.

3. Jadi dah kena buat kira-kira semual. Mungkin sebelum ini dengan berat 75kg DCR kalian adalah 1500 sehari. Bila berat dah jadi 71kg mungkin DCR dah jadi 1300kcal. Semak kembali.

4. Bila dah jadi statik tak boleh salahkan badan. Konon badan dah tak boleh turun sebab usia, keturunan atau sumpahan. Tak ada kena mengena.

5. Bila tak turun lihatlah kembali pada rutin senaman apa yang telah kalian laksanakan pada Ramadan ini.

6. Kalau sebelum ni duk main mop lantai, kemas rumah dan sapu sampah sahaja. Maka dah boleh cuba dengan rutin senaman yang betul-betul senaman. Bukan dengan gaya aktif lagi.

7. Senaman tak perlu fokus hari-hari. Waktu malam lepas terawih cari waktu untuk bakar kalori dan lemak-lemak sikit.

8. Elakkan guna alasan tak ada masa. Selagi tak cari masa selagi itu juga tak boleh harap jarum penimbang akan berubah. Huhu.

9. Kadang berat statik boleh jadi sebab fokus terlalu banyak pada jaga makan. Tapi mengabaikan 20%/30% lagi dalam diet iaitu senaman.

10. Boleh jadi juga sebab kurang dapatkan waktu tidur yang baik. Itu juga penyebab susahnya nak turun-turun lagi berat badan.

Pokok pangkalnya nak dapat lebih kena usaha lebih. Tiada jalan pintas atau cara ajaib yanh lain. Bila dah statik kena ubah cara pemakanan sedia ada dan juga rutin harian.

Ingat. Ada di zon selesa lama-lama tidak akan membantu kalian. Bergerak dan beradalah dalam zon baru yang penuh dengan cabaran. Insya-Allah itu membantu.

Moga dapt realisasikan impian kalian yang tengah statik itu. Teruskan usaha. Perjuangan itu tidak indah dan selesa.

Arif Sukri

Jomlah bersama.



0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Jun 06, 2018

Doa yang menyentuh hati

Selepas solat Witir tadi, imam membacakan doa dalam Bahasa Melayu. Memang amat jarang sekali kita dengar imam baca doa dalam Bahasa Melayu. Amat tersentuh, menitis air mata apabila imam membacakan doa. Sewaktu moreh saya tanya imam, ambil mana doa tadi, JAKIM ke, Majlis Agama ke fikir saya dalam hati? Dia kata dia buat sendiri. Lalu saya minta dia hantarkan doa tersebut untuk tatapan kita, semua.

MUNAJAT RAMADHAN…

Ya Allah…Ya Rahman…Ya Rahim…

Dalam dakapan Ramadhan yg suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yg kerdil dan hina ini memohon doa dgn penuh pengharapan kpdMu ya Allah… semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, krn sesungguhnya Engkaulah Tuhan yg Maha Mendengar.

Ya Fattahu Ya 'alim…

Ajarkanlah kami yg lemah ini utk melihat jln keluar dr semua masalah yg membelenggu kami, bukakanlah hijab kpd kami yg tak mampu melihat setiap kebaikan pd kejadian dan takdirmu. Ya Allah..takdirkanlah yg baik2 utk diri kami, Jgnlah kau menguji kami pd apa yg tidak mampu kami lalui.. Bukakanlah pintu2 rahmatMu utk kami ya Allah…

Ya Allah Rabbul Jalil….

Sejahterakanlah utk kami dgn kesihatan yg baik..supaya dgnnya kami dpt beribadah kpdMu. Ya Allah..ampunkanlah segala dosa kami, krn kami terlalu byk dosa kpdMu Ya Allah…Kami lupa akan Engkau ketika sihat, kami ingat pdMu bila ditimpa sakit, Kami lupa kpdMu ketika senang, kami ingat kpdMu bila dtg kesusahan. Kami lupa kpdMu disaat kami gembira, Kami ingat kpdMu ketika sedih dan kecewa, Kami habiskan usia muda dgn keseronokan dunia, kami mula mengingatiMu ketika usia sudah tua, ..justeru ya Allah...ampunilah semua dosa kami..berilah kekuatan kpd kami utk melawan hawa nafsu dan dunia yg sentiasa melalaikan kami drp mengingatimu ya Allah…

Ya Allah…Ya Rahman..Ya Rahim…

Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami,. setiap titik susu ibu yg mgalir dlm diri kami...kau gantilah dgn kebajikan utknya yg boleh mbawanya ke syurgaMu ya Allah...ya Rahman...pd setiap keringat yg mngalir pd tubuh ayah kami dlm mcari rezki kpd kluarga kami...kau gantikanlah dgn keampunan yg mbawa ke syurgaMu ya Allah. Sesungguhnya pengorbanan mereka tdk akan mampu kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup dlm kesusahan dan kesempitan, sdgkan kami berada dlm kesenangan dan kemewahan...Justeru kurniakanlah kpd kedua ibubapa kami tempat yg istimewa di syurgaMu ya Allah…..

Ya Allah….

Kami juga memohon ampun utk kaum kerabat kami, sahabat2 kami dan guru2 kami yg terlebih dahulu pergi meninggalkan kami ke alam barzakh…golongkanlah mereka dlm golongan org2 yg Engkau redhai…apabila tiba pula giliran kami menuju barzakhMU..maka Kau ambillah kami dlm keadaan yg baik2…dlm keampunan dan rahmatMu Ya Allah…

Ya Allah Ya azizz…
Kurniakanlah kpd kami jiwa yg tenang dan tenteram…hiasilah hati kami dgn sifat syukur, redha, sabar, ikhlas, amanah dan bertanggungjawab…Kau jauhkanlah drp kami sifat ujub, riak,takabbur, fitnah, mengadu domba, sangka buruk dan khianah.

Ya Rashid…Ya rahman…Ya Rahim..
Jika ada dikalangan kami mereka yg diuji dgn kesusahan, maka kau bantulah mereka, permudahkanlah urusan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yg bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jln keluar kpd mereka, jika ada di kalangan kami sdg berhajat dgn keperluannya, maka tunaikanlah hajat mereka, dan cukupkanlah keperluan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yg diuji dengan sakit, maka kau sembuhkanlah mereka Ya Allah…agar dapat beribadah bersama kami. Jika ada dikalangan kami mereka yg derhaka kpd ibubapa atau terkurang dlm melayani mereka, maka kau ampunilah mereka, jadikanlah kami anak2 yg taat dan berbakti..sesungguhnya Engkaulah Tuhan yg Maha Mendengar dan Mengasihi…

Ya Allah Ya Malikal Mulk…

Ya Razak..Ya Fattahu Ya 'Alim…

Kurniakan kpd kami rezeki yg halal lg diberkati dan jadikanlah dgn rezeki itu kami semakin dekat dgnMu..sebaliknya, jgnlah kau jadikan kami drp golongan yg lupa diri setelah mendapat kurniaannMu.

Ya Allah….

Bantukanlah kami dlm menjalankan urusan agama kami, Elokkanlah urusan dunia kami, yg padanya tempat kami mencari kehidupan, Elokkanlah urusan akhirat kami, yg padanya tempat kami akan kembali utk selama2nya.. jadikanlah kehidupan kami ini sebagai tambahan segala kebaikan kpd kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kpd kami dari segala kejahatan, Sesungguhnya kami ingin kembali kpdMu dgn jiwa yg tenang….

Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram…

Ya Allah….Jgnlah kau jadikan ramadhan ini sbg yg terakhir buat kami, temukanlah kami dgn Ramadhan yg akan dtg…

Tapi, Andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jadikankanlah puasa kami sbg puasa yg Kau rahmati, jadikanlah ramadhan ini paling bererti, penuh dgn cahaya iman, menerangi kegelapan hati kami menuju redha serta kasih sayangmu ya Allah…jadikanlah ramadhan ini sebagai penghapus dosa2 kami.. Ya Allah…temukanlah kami dgn lailatul qadr…pilihlah kami dikalangan hambaMu yg dpt beramal di mlm al-Qadr….Ya Allah..terimalah amalan kami..terimalah taubat kami..ampunkanlah segala dosa kami...amankanlah kehidupan kami disana nanti yg kekal abadi… kurniakanlah kpd kami syurgamu yg maha luas nikmatnya…


Aamiin3 ya rabbal'aalamiin...๐Ÿ˜ข

Kredit kepada penulis asal

Inginkan penawar asma, batuk, semput?
Hubungi: 0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Jun 05, 2018

KISAH BENAR TENTANG SAMBAL HITAM MERECIQ

BERPULUH DAH,SATU YANG LEKAT

Ini adalah kisah,macam mana Mereciq ni boleh wujud.Supplier ni memang orang Pahang.Jadi dia dah biasa sangatlah rasa sambal hitam pahang kan.

Macam-macam versi ada.Satu hari,dia merasa satu sambal hitam yang sangat sedap.Memang keunikannya membuatkan dia jadi teringat.Jadi berbulan-bulan lamanya dia setia dengan sambal hitam yang sedap ni berbanding berpuluh-puluh sambal hitam lain yang pernah dirasainya.

Yang lain bukan tak sedap,tapi kadang ikan bilis tu tak nampak batang hidung pun,banyak biji cili,pedas melampau,berminyak.Tapi berbeza dengan sambal hitam yang dia beli dengan makcik tu,eh cukup rasa.Macam perfect gitu.

Maka dia pun deal dengan makcik tu,supaya makcik tu boleh bekalkan pada dia sebab dia nak komersialkan.Makcik tu bersetuju dan berkat supplier ni tolong makcik tu,dah meningkatkan pendapatan makcik tu dan dia pun boleh beri peluang pekerjaan dan menambah pendapatan sampingan kepada orang kampungnya.

Apa yang penting ialah kualitilah.Kalau tak ada kualiti,macam mana nak tolong kan.

Kita kan orang Islam,kita angkat dan bantu sokong produk orang Islam,insyaallah.Apa yang best,semua orang boleh makan sambal hitam ni tak kira kaum,agama dan bangsa.


#Alkisah #SambalHitamOriginalPahangbyMereciq #Mereciq #AsfaFood

Terdapat dalam tiga pilihan rasa: mild hot, hot dan bunga kantan

Sambal hitam bunga kantan ini lain dari yang lain. Sedap dinikmati bersama nasi atau roti

Bagaimana mau order?
Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Jun 04, 2018

Amalan praktikal 10 malam terakhir ramadhan

Imam Makkah memberi nasihat yg sungguh praktikal

Beliau mengatakan, utk 10 hari terakhir Ramadhan:

1. Sedekah RM1 setiap malam, jika ia jatuh pd malam lailatul qadar, bermakna seolah-olah kita bersedekah setiap hari selama 84 thn.

2. Solat 2 rakaat setiap mlm, jika ia jatuh pd mlm lailatul qadar, bermakna kamu solat setiap hari selama 84 tahun.


3. Baca Surah Al-Ikhlas 3 kali setiap mlm, jika jatuh pd mlm lailatul qadar, bermakna seolah-olah kita telah membaca seluruh AlQuran setiap hari selama 84 thn.

Beliau berkata lagi, sebarkan maklumat ini supaya nanti kita akan dpt hasil yg lumayan dlm akaun kita.

In Shaa Allah.


Masih belum terlambat untuk kita untuk merebut ganjaran pahala yang berlipat ganda dalam bulan Ramadhan yang penuh barakah ini. JOM MULAKAN SEKARANG.

Sakit sendi, lutut? Jom cuba Fresh n Cool!


0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Jun 03, 2018

Sambal hitam untuk Diet

TIP KURUS DENGAN SAMBAL HITAM PAHANG ORIGINAL BY MERECIQ

Tip ini ditulis oleh Nfam untuk penggemar sambal hitam yang nak kurus.Raya pun dah nak dekat kan.Sempat lagi ni.

Anda perlu tahu,untuk kurus ada beberapa cara.Ini adalah cara yang menggunakan kaedah menjaga kalori yang diambil.

1. Amalkan makan nasi suku sahaja,separuh lebihkan sayur
2. Nasi tu makan berlaukkan sambal hitam sahaja
3. Elakkan sarapan,amalkan "brunch".Tapi ada juga kata kena sarapan,jadi makanlah makanan yang kurang kalori dan elakkan makanan yang terlalu manis.Bila lewat makan,badan memerlukan kalori dan ia akan membakar kalori yang sedia ada dalam badan.
4.Jika ambil sarapan,makan nasi petang pula,malam jangan makan langsung,jika lapar makan buah sahaja.
5. Amalkan minum air masak secukupnya mengikut berat badan
6. Amalkan puasa Isnin Khamis (sunnah Nabi Muhammad saw) atau puasa nabi Daud(selang sehari) - ini tip tambahan.
7.Jika lapar sangat,anda juga boleh makan roti putih dengan sambal hitam.

Tapi pengalaman saya menurunkan berat badan,dengan cara mengurangkan nasi pun dah turun banyak KG.Saya tambah dengan senaman pula,lagi cepat turun.

Bila sibuk,saya cuma jaga diet pemakanan sahajalah.

Lagipun makanan manis bahaya dan gula adalah penggalak kanser.Amalkan pemakanan yang sihat.


Tip ini dibawakan oleh Sambal Hitam Pahang Original -Mereciq

Sambal Hitam Pahang Mereciq ni boleh didapati dalam 3 perisa (mild hot, extra hot, bunga kantan) dan pelbagai saiz.

Banyak ikan bilis dan rasanya sangatlah sedap lagi mesra.


0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Jun 02, 2018

Tazkirah hati

Hidup ini tinggal sisa dan saki baki yang kita tidak tahu bila ia akan berakhir. Oleh itu jadilah kita orang yang paling bahagia dan membahagiakan. Orang yang ceria dan menceriakan.

Jadilah ibu yang menjadi kedamaian pada anak-anak.
Jika kita seorang isteri, jadilah isteri yang memberi kebahagiaan, keceriaan dan manfaat pada suami kita.
Kerna hidup ini hanya seketika.

Siapa duga dan sangka saat kudrat dengan kesihatan yang baik tiba-tiba kematian datang menimpa tanpa di sangka.

Pengajaran untuk kita betapa rapuhnya hidup kita. Kematian itu tidak mengira masa dan usia. Muda mahupun tua.

Jangan bertangguh untuk menjadi anak yang baik.
Jangan bertangguh untuk menjadi isteri yang baik
Jangan bertangguh untuk menjadi suami yang baik

Kadang-kadang kita terasa hati, kecewa, sakit hati, sedih.
Maaf kan sahaja. Jadilah orang yang memberi manfaat pada orang lain.
Kerana kematian itu sangat rapuh.

Jadilah orang yang bahagia dan membahagiakan.

Kita tidak tahu bila tiba masa kita mengadap Allah. Orang yang kita sayang pasti kita akan tinggalkan. Dan perpisahan itu adalah dengan sebuah kematian.

Moga bertemu di syurga.

Uhibbukum fillah.

JomToJannah

Kapsul : Ustazah Norhafizah Musa

Link Kuliah Penuh (Open Via Fb)
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
https://goo.gl/xHZof7

Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu:

1. Apabila meninggal dunia ayah kamu , maka matilah pimpinan dan nasihatnya...

2. Apabila meninggal dunia ibu kamu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajar nya...

3. Apabila meninggal dunia abang kamu, maka longlailah cita2 yg dikongsi bersama...

4. Apabila meninggal dunia kakak kamu, maka hilanglah senyuman kasihnya...

5. Apabila meninggal dunia adik2 kamu, maka hilanglah tempat tumpang kasih, nakal, gurauan dan keceriaanya...

6. Apabila meninggal dunia pasangan kamu, maka pudarlah perkongsian harapan, perasaan dan keceriaannya...

7. Apabila meninggal  dunia sahabat kamu maka pudarlah sinar nasihat dan doa tulus dari bersih hatinya...

Ketahuilah.... hidup ini sangat singkat utk kedengkian, kemarahan, kebencian dan memutuskan hubungan kerana ESOK semuanya hanya tinggal kenangan.

Maka..
senyumlah, berlapang dadalah, maafkanlah sesiapa yang menyakitkan kamu lantaran kita tidak tahu.... bila kita akan berangkat ' meninggalkan' dunia yg fana ini....

Andai kamu melihat kanak-kanak yang sedang bermain, itulah masa silam kita.

Andai kamu melihat orang tua yang berjalan menggunakan seluruh kudrat kerana tidak larat. Maka, itulah masa depan kita.

Andai kamu melihat pula jenazah yang sedang diusung ke tanah perkuburan. Maka, ingatlah itulah nanti pengakhiran hidup kita didunia ini.

(Manfaatkanlah masa yg mulia ini...sebelum kesempatan berlalu pergi....)

Muhasabah seorg insan daif....bagus perkongsian ni...kalau dah baca...ambil sebagai iktibar...

Kredit kepada penulis asal semoga beroleh pahala berpanjangan

Rawat rambut rosak umpama salon dengan Shampoo Bunga Raya Plus by Asmak


0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Jun 01, 2018

Poster Jumaat



0135819100 Cikgu Basariah