Selasa, Julai 31, 2018

Mandian Sakura Atasi Kegatalan Badan

SAKURA SHOWER GEL

Bagus utk semua jenis kulit terutamanya kulit sensitif.

๐Ÿ“ŒBerfungsi sebagai:
✔ sabun antiseptic
✔ sabun antibacteria
✔ melembapkan kulit
✔ mencerahkan kulit
❌ tanpa SLS, PARABEN dan bahan kimia yang berbahaya.

๐Ÿ“Œ Sabun Mandian Natural ni diperkaya dengan Ekstrak Bunga Sakura, Aleo Vera, Rice Bran Oil dan Coconut Oil.

Fungsi bahan-bahan yang terkandung dalam Sakura Shower Gel :

๐ŸŒนBunga Sakura
Mengandungi antioksidan dan anti peradangan yang sangat baik untuk rawatan kulit. Kaya dengan jojoba oil yang dapat meregenerasi, melembapkan kulit dan mengatasi masalah kulit kusam. Penggunaan yang berterusan dapat memutihkan seluruh tubuh badan dan menjadikan kulit lebih halus gebu.

๐ŸŒนAleo Vera
Berfungsi untuk membunuh bakteria dan mempunyai ciri-ciri anti radang yang mengurangkan keradangan kulit. Kaya dengan vitamin C dan E mampu memperbaiki kulit secara semulajadi ,memelihara kulit dari terhidrat dan menghilangkan strechmark.

๐ŸŒนRice Bran Oil
Kaya dengan Vitamin E  yang membantu mengekalkan kelembapan kulit serta menjadikan kulit lebih lembut dan licin. Menyuburkan sel - sel kulit dengan vitamin dan antioksidan yang meningkatkan keanjalan serta  memperbaiki kulit secara keseluruhan.

๐ŸŒน Coconut Oil
Membantu mengekalkan kelembapan kulit, menjadikan kulit lebih sihat, licin  di samping mengatasi masalah kulit kering. Mengandungi 3 asid lemak yang dapat membasmi kuman dan mempunyai bahan anti mikrob yang dapat mengawal serta meyembuhkan ruam, ekzema dan keradangan kulit.
     
500 ml : RM45

100 ml : RM15

Terdapat dalam dua pilihan saiz..ambil pek besar lebih berbaloi-baloi

Gatal-gatal badan hilang dengan mandian sakura

Untuk menempah, hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Julai 30, 2018

Produk sampah

JANGAN CARI PENYAKIT,PRODUK SAMPAH MEMANG WUJUD

Kebelakangan ni nampak macam muncul semula produk sampah di wall.Sebagai pengasas produk juga,memang lagi mudah nak cam produk sampah,sebab pengalaman berurusan dengan banyak kilang memberi banyak pendedahan dan ilmu.

Ok,nak fokus kepada skincare (penjagaan kulit).Kenapa foundation Kaisa kami tak glowing dan effect dia cuma nampak natural je?Dulu saya hampir jadi bodoh juga,tapi mujurlah dapat kilang yang baik dan bertanggungjawab.

Saya : "Ok,saya nak foundation tu glowing tau bila pakai muka flawless je,macam jenama yang ada kat pasaran sekarang."

Kilang : " Tak boleh puan,puan tahu tak foundation dekat pasaran tu dia ada bahan berbahaya dan silikon tau,sebab itu lah dia nampak glowing dan flawless.Impaknya nanti boleh rosakkan buah pinggang dan salah satu penyebab kanser."

Saya : "Betul ke?Kalau macam tu saya taknak membahayakan pengguna produk saya.Saya tak nak rasa bersalah sepanjang hayat.Biarlah lambat pun kesan dan yang penting selamat."

Selepas itu,kilang pun buatkan kami foundation yang tak glowing dan tak adalah menyebabkan kulit flawless lain macam.Hanya ada argan oil sebagai agen pelembap dan ada bagi effect licin.Selebihnya ada aloevera,yis,sakura,rose,vitamin c dan habatussauda sahaja.

Lepas ni kalau nampak muka kawan uolss pakai foundation jenis glowing flawless bagai tu silalah azankan dia.Supaya dia bertaubat cepat-cepat.
Sah ada bahan berbahaya kecuali dia buktikan sebaliknya.Jangan ingat produk skincare tak meresap ke kulit dan darah ye.Silap besar.

Sebab itu ramai pengguna yang pentingkan keselamatan jatuh cinta dengan Kaisa Skincare.Kesan lambat tapi ada.Hanya orang yang cerdik je boleh sabar,mana tak,ada yang dekat 3 bulan pakai baru nampak perubahan.Kalau produk sampah memanglah cepat kesan dia.

Oh ye,misi kami bukan untuk ubah muka orang jadi cantik,putih melepak,kami tak ada magic tu.Even kulit saya sendiri masih gelap.Apa yang kami janjikan ialah,paling kurang tekstur dan tona  kulit akan jadi lebih cerah satu tona,kulit bersih,licin dan mudah dijaga.Sebab itu tagline kami " Menjadikan wajahmu lebih baik'- tak ada putih gebu,nampak urat hijau semua.

Kami nak educate orang tentang penjagaan kulit yang betul dan kecantikan kulit (bukan wajah) milik semua orang,bukan orang yang dah semulajadi lawa je.Nak jual ubat kurus kita kena kurus dulu,tapi nak jual skincare,tak perlu jadi semulajadi cantik,cukup kulit tu cantik cukup.

Kaisa Skincare akan ada toner,nanti kilang akan keluarkan sample dulu sebab sample pertama tak dapat bagi ramai yang cuba.


Sharing by Nfam



Nak cuba kaisa hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Julai 29, 2018

Kenali tanda resdung

Assalamualaikum

Resdung? Apa tu? Eh, mana aku ada resdung. Aku bukan makan seafood selalu pon.

Ha, jom semak tanda-tanda ni.

Kalau kebanyakan daripadanya ada pada anda, sahlah anda penghidap reesdung!


Usah khuatir, usah bimbang, Asmak Herbs kan ada? ๐Ÿ˜Š
0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Julai 28, 2018

Asmak herbs penawar resdung mujarab

Assalamualaikum

Percaya Atau Tidak Hampir Semua Orang Mempunyai Resdung, Rawat Segera Sebelum Memudaratkan

Saya mempunyai resdung dari kecil lagi. Bila bertanya pada kawan-kawan mereka mengatakan "Aku tiada resdung".
Tapi aku tak percaya semua tu, kata mak semua orang mempunyai resdung samaada teruk atau pun tidak.

Ketahui punca-punca resdung

Jangkitan virus
Alahan
Bakteria
Udara tercemar dan bahan kimia
Mandi di kolam renang
Jangkitan kulat (Fungi)
Merokok
Kekurangan air atau udara yang kering


Tanda-tanda resdung

Hidung berair dan kesesakan.
Sakit kepala.
sakit di bahagian muka.
Deria bau dikurangkan.
Nafas.


Bila anda rasa mempunyai tanda-tanda seperti diatas rawat segera takut lebih merbahayakan.

"Salam kak, saya baru makan 10 biji je ubat Asmak herbs tapi dah tak bersin lagi. Hahaha.. Yang tu best, kalau tak bangun pagi bersin dulu la. Ni dah okay muka tak gatal-gatal dah. Nanti nak standby jugak la ubat ni, biar selalu ada. Tq kak"

Kelebihan Asmak Herbs
Diperbuat daripada herba terpilih yang diproses sendiri dari awal sehingga akhir dengan prosedur yang ketat, bersih dan suci.
Bebas bahan kimia berbahaya dan kandungan semula jadi 100%
Menggunakan kapsul halagel
Melegakan resdung seawal 3-14 hari bergantung kepada tahap resdung.
Makan bila perlu sahaja apabila dah semakin baik boleh hentikan pengambilan. Jimat bukan?
Dihasilkan dari kilang bertaraf GMP dan HALAL
Sesuai untuk semua dari umur 3 tahun dan keatas (tidak sesuai ibu mengandung)


Tidak perlu rawatan yang melecehkan, membuang masa dan kos yang tinggi dengan adanya Asmak herbs.

Tunggu apa lagi dapatkan untuk mengurangkan masalah resdung anda.

Harga yang sangat mampu milik

#AsmakHerbs



0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Julai 27, 2018

Resdung

Assalamualaikum

Adakah kita betul2 kenal antara jerawat dan resdung? Ramai yang anggap jerawat di muka adalah jerawat yang biasa.

 Saya juga akan terangkan kepada anda  perbezaan antara jerawat dan resdung agar kita lebih peka terhadap masalah jerawat sebenar yang mungkin melanda diri anda, keluarga anda ataupun rakan-rakan anda. Seperti yang anda sedia maklum, jerawat dikategorikan sebagai penyakit kronik yang dihidapi oleh hampir 80% individu di negara kita.

๐ŸŒธJerawat (Acne):


๐Ÿ“ŒSejenis penyakit kulit yang kronik.
๐Ÿ“ŒTumbuh apabila liang kulit atau liang roma yang tersumbat dan memerangkap kotoran.
๐Ÿ“ŒTerjadi di dalam lapisan kulit.
๐Ÿ“ŒBoleh tumbuh disebabkan oleh ketidak seimbangan hormon, persekitaran, dan tekanan.
๐Ÿ“ŒTidak berjangkit dengan sentuhan dan boleh dihidapi secara turun-temurun.

๐ŸŒธResdung (Sinusitis):

๐Ÿ“ŒRadang yang berlaku pada lapisan rongga hidung
๐Ÿ“ŒBerpunca daripada alahan (habuk, makanan, parasit) atau perubahan cuaca
๐Ÿ“ŒKesannya boleh mengakibatkan hidung berair, serta kegatalan pada kulit muka dan mata
๐Ÿ“ŒJika serius, pesakit perlu menjalani pembedahan untuk membuang resdung yang menghalang laluan udara dalam rongga hidung yang turut boleh menyebabkan sakit kepala dan mata yang teramat sangat.
๐Ÿ“ŒTidak boleh berjangkit melalui sentuhan dan boleh diwarisi secara turun-temurun.
๐Ÿ“ŒBoleh dihidapi bersama dengan lelah dan eczema, sejenis penyakit kulit yang lain.


Saya harap dengan penjelasan ini anda sudah boleh memahami apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan masalah jerawat dan sekaligus membezakannya dengan penyakit resdung.


Yang ada masalah resdung yang kronik boleh mencuba Asmak Herbs Kapsul Penawar Resdung yang terbukti berkesan! Berminat boleh hubungi nombor bawah ni ya ๐Ÿ˜‰

0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Julai 26, 2018

Lenguh? Ini ubatnya!

Ramai tanya,produk apa ni?
Untuk apa?

Jom kita baca sikit.
Ni killer product 2018 dari Asmak


FreshNCool


Kegunaan : Untuk membantu melegakan sakit pinggang,sakit belakang,lenguh-lenguh,bengkak,sakit sendi dan lutut

Kandungan : 100ml

Diperbuat dari bahan berasaskan pokok pine.

Ibu mengandung dilarang menggunakan di perut.

Cara penggunaan :
Sapukan pada bahagian yang berkenaan.
Untuk kesan terbaik,basuh bahagian berkenaan,keringkan baru sapu.

FreshNCool memberi kesan yang cepat kerana ia boleh meresap dengan baik.

0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Julai 25, 2018

ABC tanda kasih ibu


Apa yang ada dalam set produk baby - Asmak Baby Care?

๐Ÿ’Kelebihan Asmak Baby Care ๐Ÿ’

๐Ÿ’žShampoo baby Top to Toe๐Ÿ’ž

Aqua - Menjadikan rambut lebih halus, lembut, dan ringan
Menjadikan rambut wangi setiap masa
menutrisi rambut dengan sempurna
Mengurangkan rambut gugur dan menyihatkan rambut
Merawat masalah rambut sensitif

Eucalyptus oil (minyak kayu putih) - Mengurangkan kulit kepala gatal dan mengatasi masalah kutu pada rambut

Chamomile flower - mengatasi kelemumur atau kerak kepala bayi dan merawat ekzema

Rose flower - memberi kelembapan pada kulit kepala dan rambut, mewangikan rambut, dan mengatasi keradangan kulit kepala.

Vit E - menyinarkan rambut, melebatkan rambut, mengurangkan masalah rambut kusut dan bercabang, menyihatkan rambut dan menguatkan rambut.

Jojoba oil - melembutkan rambut, mengatasi masalah rambut kering, dan meningkatkan pertumbuhan rambut,

Apricot oil - melembapkan rambut, memelihara rambut hingga ke akar dan menyinarkan rambut.

๐Ÿ’žLosyen baby๐Ÿ’ž

Aqua - memutihkan kulit, mempercepatkan proses pemulihan luka, menghilangkan parut luka

emullium delta - Mencerahkan&memutihkan kulit,membuat kulit lebih bersih dari sel2 kulit mati,penghalang sinar uv , mnghaluskan kulit

Clove oil - Sumber antioksidan, menjadikan kulit lembut dan menghilangkan bekas-bekas parut

Ginger oil - melega gangguan kembung perut, menjadi penahan rasa sakit, boleh dijadikan sebagai antiseptik, baik pulih sistem pernafasan

Portulaca ext - membuang sel kulit mati, mencerahkan kulit, manjadikan kulit berasa lembut

๐Ÿ’žBaby essential oil๐Ÿ’ž

Clove oil - Sumber antioksidan, menjadikan kulit lembut dan menghilangkan bekas-bekas parut

Nutmeg oil - melegakan kesakitan otot, tidur yang lebih baik

Peppermint oil - mengurangkan gatal pada kulit, menyembuhkan sakit kepala dan terapi sendi serta meringankan alergi

Sweet Almond oil- melembabkan kulit, mencegah keradangan kulit, menjadikan kulit lebih lembut dan halus dan melindungi kulit daripada sinaran uv berbahaya.

๐Ÿ’žAsmak Baby powder๐Ÿ’ž

Kaolin - keradangan kulit tertentu seperti merawat lecet, bisul , dan keradangan kulit

Ekstrak Portulaka - mencegah bakteria

Papaya ext - membuang sel kulit mati, mencerahkan kulit, manjadikan kulit berasa lembut

Lavender essential oil - mengurangkan penyakit proriasis, menyembuhkan luka dan sunburn, mengurangkan kegatalan pada kulit

Dan SEVENIS HAIR OIL



Dalam 1 set lengkap juga boleh tambah :

Minyak Herba Asmak mini

Bedak Asmak mini

0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Julai 24, 2018

Apa yang anda tahun tentang resdung?

Assalamualaikum

Ada benda-benda yang kita anggap kecil, tapi sebenarnya memberi kesan terhadap kehidupan kita

Apakah yang anda tahu tentang resdung?

Kebiasaannya, penghidap penyakit resdung mempunyai masalah seperti kerap bersin, dengkuran yang kronik, batuk, gata-gatal hidung, mata, telinga dan muka, tidak sedap badan, letih dan berasa sakit kepala, manakala pada tahap yang kronik, penyakit resdung boleh memberi kesan kepada telinga sehingga menyebabkan seseorang itu pekak malah boleh menghilangkan deria bau.

Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak.

Tanda-Tanda Penghidap Resdung:

★Hidung tersumbat dan berbau busuk

★Gatal-gatal di kawasan muka, telinga, mata dan hidung

★Hidung kerap berair walaupun tidak selsema

★Kerap bersin terutama di waktu pagi

★Rasa berat muka atau sakit terutama di kawasan antara mata

★Sakit tekak secara berpanjangan serta berulang

★Mengalami demam atau rasa tidak sedap badan secara berpanjangan

★Kerap sakit kepala

Tanda-tanda diatas muncul secara berulang terutama di waktu pagi, cuaca sejuk, tempat berhabuk, selepas mengambil makanan laut, belacan, budu, cencalok dan sebagainya.

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda tersebut, kebarangkalian anda mempunyai penyakit resdung dan jika dibiar belarutan, masalah resdung boleh menyebabkan kecacatan, sehingga memerlukan rawatan pembedahan yang mana kosnya lebih tinggi.

#pilesdung #pilresdungherba

Murah•Mudah•Mujarab


Pm, sms atau whatsapp ke 0135819100



0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Julai 23, 2018

Bukan halia biasa-biasa

HALIA BENTONG TAK SAMA HALIA KAT DAPUR

Tengok harga pon berdebar-debar rasanya hati.  Adakah ini cinta namanya? ๐Ÿ˜œ

Keistimewaan halia bentong ni berganda dari halia biasa.

๐ŸŒžMADU HALIA BENTONG๐ŸŒž
✔ Gabungan madu asli dan pati halia bentong.
✔ Memanaskan tubuh badan.
✔ Membuang angin dalam badan.
✔ Membantu melancarkan proses pencernaan.
✔ Membantu menurunkan berat badan.

๐ŸŒนMadu Halia Bentong 300ml - RM59๐ŸŒน

Goncang,Tunggang dan ngapppp
Wajib guna sudu PLASTIK taw! ๐Ÿ˜˜

Jom dapatkan sebotol Madu Halia Bentong Asmak hari ini!






#AsmakByMhamsb
#MaduOri

#MaduHaliaBentong

0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Julai 22, 2018

Awas influenza A berjangkit!

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

Baru-baru ni kami sekeluarga demam. Dah pergi cek di klinik swasta katanya demam virus. Setelah hampir seminggu demam masih on off. Yang peliknya demam pula berjangkit. Mula macam tak saspek benda yang teruk. Ingat demam biasalah.

Tapi bila anak yang paling kecik suhu tak turun-turun jugak tatkala kami yang lain beransur pulih, akhirnya saya dan suami bawa ke hospital. Sah, influenza A!

Tak tahulah datang dari mana virus ni. Yang saya ingat, orang pertama demam anak sulung sebaik pulang dari sekolah. Jadi, virus ni mungkin berjangkit dari sana.

Influenza A ni kena kuarantin sebab dia berjangkit. Memang akan ada batuk dan selesema. Demamnya sampai sakit sendi dan urat badan pastu siap ketar-ketar menggigil lagi. Minyak herba Asmak setia menemani sampai ke hospital. Alhamdulillah anak pon dapat tidur dengan selesa.Sudahla anak saya si kecik ni sejenis susah makan ubat. Nak sedut neb ke haa pon jenuh berhempas pulas!

Ni masuk hari kedua kami sekeluarga kat sini. Doakan virus ni berjaya dinyahkan sepenuhnya dari kami sekeluarga.

Jadi ibu-ibu kalau anak-anak dan anda demam on off baik pergi ke hospital tau. Kalau virus atau bakteria, kena dapatkan rawatan pakar terutama melibatkan virus dan bakteria pelik-pelik zaman sekarang ni.


P/s: Jangan lupa bawak bekal Minyak Herba Asmak untuk keselesaan anda. Sila abaikan muka mata panda tu ๐Ÿ˜ต ๐Ÿ˜œ




0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Julai 20, 2018

DURIAN DAN NANGKA MENJADI PEMBUNUH

Assalamualaikum.

Seramkan baca tajuk ni. Jom ikuti kupasannya oleh doktor yang menulis artikel ini.

DURIAN DAN NANGKA MENJADI PEMBUNUH

Oleh: Dr Mohd Syamirullah

Sejak seminggu dua ini, di hospital tempat saya bertugas,  kami mendapati peningkatan kes-kes jantung (serangan jantung dan tekanan darah tidak terkawal), kencing manis (diabetis ketoacidosis dan paras gula tidak terkawal) yang sangat ketara. Saya sendiri selaku pegawai perubatan nefrologi (buah pinggang) menerima beberapa kes pesakit buah pinggang yang berkomplikasi sehingga ada yang terpaksa dihantar ke hospital besar, bahkan ada yang meninggal dunia.

"Makcik nak makan durian..dah sembilan tahun sejak dia disahkan menghidapi penyakit buah pinggang, dia tak pernah sentuh durian. Jadi semalam dia minta kat anak dia..makan seulas sahaja.. sedar-sedar pagi ini dah keletihan, sesak nafas, sakit dada." ujar seorang gadis muda, sambil mengurut-urut dada ibunya yang laju.

Pesakit ini datang ke jabatan kecemasan dengan bacaan serum potassium setinggi 7.3. Rentak jantungnya (ECG) menunjukkan sinus arrest, dengan kadar denyutan jantung hanya 32 per minit. Hemodialisis kecemasan dilakukan, hanya menurunkan bacaan serum potassium untuk sementara sahaja sebelum kembali meningkat.

Beliau meninggal dunia akibat kegagalan jantung (cardiogenic shock).

POTASSIUM

Ada banyak jenis mineral dan garam galian yang diperlukan oleh badan manusia. Kalsium, fosfat, magnesium, potassium, sodium adalah diantaranya. Kesemua galian dan garam mineral ini, dikawal kandungan dan kuantitinya oleh buah pinggang kita. Tidak boleh terlalu kurang, dan tidak boleh terlalu lebih.

Potassium, adalah sejenis bahan galian dan unsur elemen yang penting bagi tubuh manusia. Ia bertanggungjawab ke atas fungsi otot untuk mengecut (contraction). Kekurangan potassium, dipanggil hypokalemia, contohnya disebabkan muntah atau cirit birit yang berterusan boleh menyebabkan seseorang menjadi lemah, sengal dan lenguh seluruh badan, cramping dan muscle ache (myalgia).

Terlebih potassium pula, dipanggil hyperkalemia, boleh membahayakan nyawa kerana ia mengganggu fungsi contraction otot jantung. Hyperkalemia, adalah sebuah medical emergency yang perlu dirawat SEGERA, kerana ia boleh menyebabkan cardiac arrhythmia bahkan asystole.

Bagi orang yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang, khususnya end stage yang bergantung kepada dialisis, mereka ini tidak lagi boleh menghasilkan air kencing. Tubuh badan mereka tidak lagi boleh mengeluarkan bahan-bahan kumuh yang antaranya terdiri daripada garam mineral dan zat yang berlebihan ini. Dalam kes ini, potassium.

Umum mengetahui, bahawa antara makanan yang paling banyak mengandungi potassium, adalah pisang. 100 gram pisang, mengandungi 358 mg potassium. Yang keduanya, adalah sayur bayam (spinach). 100 gram bayam mengandungi 558 mg potassium.

Namun tak ramai yang mengetahui, dua jenis buah-buahan tempatan kita sebenarnya mempunyai kandungan potassium yang tinggi. 100 gram durian mengandungi 436 mg potassium, iaitu lebih tinggi dari pisang. Begitu juga dengan nangka, 100 gram nangka mengandungi 448 mg potassium, lebih tinggi dari keduanya.

Atas sebab itulah, saya menggesa kepada anda yang mengenali sesiapa sahaja sama ada ahli keluarga, jiran mahupun rakan yang menghidapi penyakit kerosakan fungsi buah pinggang, khususnya yang bergantung kepada diaisis, agar BERPANTANG buah-buahan ini. Ia boleh meragut nyawa mereka.

BERPANTANG dalam erti kata mengurangkan atau kalau boleh, berhenti terus pun tak apa. Mungkin sekali sekala hanya dalam kuantiti yang sedikit, bukannya sekaligus. Secara kasarnya, pesakit buah pinggang tetap memerlukan dietary potassium yang mencukupi, iaitu sekitar 1500 ke 2000 mg sehari. Pendek kata jika pesakit mahu makan durian, maka kurangkan makanan high potassium lain seperti yang dinyatakan di atas.

Jangan pula tengahari sudah makan gulai nangka, malamnya hendak menjamah durian pula!

Saya kongsikan di sini, sebuah case study yang berlaku di sebuah hospital di tanah air : http://e-mjm.org/2011/v66n1/Hyperkalaemia.pdf

Bahkan sebenarnya, KURMA yang kita selalu makan, mengandungi kandungan potassium yang jauh lebih tinggi. 100 gram kurma mengandungi 656 mg potassium, hampir dua kali ganda pisang.

Cumanya, kita lazimnya jarang mengambil kurma dalam kuantiti yang banyak mencecah 100 gram. Kita biasa makan ketika berbuka puasa dalam jumlah kiraan ganjil sahaja, kerana itu ia jarang memberi kesan kepada kita.

Namun awas, kerana mutakhir ini ada banyak produk yang memproses kurma. Ada yang dijadikan jus yang sudah tentu memekatkan konsentrasi potassium yang ada didalamnya. Ada yang menjadikannya cokelat, ada yang diproses dalam minuman seperti kopi dan sebagainya.

Tapi, kurma kan makanan Nabi? Makanan "sunnah"? Mustahil lah ia boleh bawa keburukan.

"Itula dengar sangat cakap doktor ni, doktor ni semua kan belajar ilmu dari yahudi, sampai tak reti nak bezakan mana sunnah. "

Dalam bidang toksikologi, kita ada sebuah prinsip asas yang dipanggil sola dosis facit venenum, bermaksud "the dose makes the poison."

Kita juga ada dalam bidang farmakologi, sebuah subbidang khas dipanggil farmakokinetik yang mengkaji tentang bagaimana tubuh badan manusia memproses setiap bahan khususnya ubat-ubatan.

Setiap tubuh badan manusia secara individu, mempunyai kapabiliti tersendiri memproses setiap bahan yang ada.

Bagi manusia yang sihat seperti kita, habiskan sebijik durian pun tak apa. Kerana buah pinggang kita sihat, ia boleh mengkumuhkan dan membuang potassium berlebihan.

Tetapi bagi pesakit ESRD, ini tidak boleh bagi mereka. Mereka tidak boleh mengkumuhkan potassium, sebab itulah hatta seulas durian pun boleh membahayakan nyawa mereka.

Begitu juga dengan pesakit ESRD dan kegagalan fungsi jantung. Mereka ini, PANTANG air berlebihan.

Air, benda yang bagus bagi manusia. Bahkan kita digalakkan meminum sehingga 4 litre air sehari.

Tetapi ini, tidak benar bagi pesakit ESRD dan CCF. Mereka ini, hanya dibenarkan meminum sekitar 500ml air sahaja. Sekiranya lebih, air ini tidak dapat dikumuh keluar dan akan berkumpul di kaki sembab, bahkan sehingga ke paru-paru menyebabkan sesak nafas.

Begitu juga contoh seterusnya, nasi untuk pesakit kencing manis. Benar, nasi tu makanan berkhasiat dan berzat. Namun sudah tentulah pesakit kencing manis, tidak boleh mentekedarah nasi seperti orang sihat.

Atas sebab itulah, saya mengambil kesempatan ini menyeru kepada kita semua, agar BERHATI-HATI dengan sesetengah pihak yang bermotifkan keuntungan menjual "bahan-bahan beracun."

Mereka ini mengambil kesempatan atas keterdesakan dan atas nama "ikhtiar" seorang pesakit, serta memanipulasi dan memomokkan dengan ketakutan ke atas "bahan kimia".

Bahkan ada yang sanggup menggunapakai nama agama. Arwah seorang ahli keluarga saya sendiri, antara yang terpedaya, mengamalkan "kopi habbatussauda" kerana terpengaruh dengan dakwaan penjualnya bahawa ia mampu menyembuhkan penyakit darah tinggi yang dihidapinya. Beliau dihasut dengan dakwaan ubat hospital tidak boleh menyembuhkan, boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dsb, dan disuruh mengamalkan 'perubatan sunnah' iaitu habbatussauda. Kesudahannya, kombinasi darah tinggi yang tidak terkawal dan faktor pengambilan kaffein yang berterusan, beliau meninggal dunia akibat strok (angin ahmar).

Berhati-hatilah dengan apa sahaja yang dipanggil "natural" kerana apa yang "natural" bagi seorang, mungkin menjadi "pathological" bagi seorang yang lain.

Dapatkan nasihat doktor YANG MERAWAT ANDA, bukannya orang sebarangan, hatta saya sekalipun sering ditanya di FB "bolehkah saya ambil supplemen ini", saya tidak akan menjawabnya kerana saya tidak mempunyai maklumat mengenai kesihatan orang yang bertanya. Saya tidak tahu fungsi buah pinggang anda normal atau tidak, fungsi hati anda ok atau tidak, apa masalah kesihatan yang anda ada.

Akhir kata, orang yang bertanggungjawab atas kesihatan anda, first and foremost adalah diri anda sendiri. Justeru buatlah pilihan yang selamat dan letakkanlah kepercayaan kepada orang yang betul. Kerana in the end, yang akan menanggung kesannya, adalah anda sendiri.


Dr. Mohd Syamirullah~

Bestnya ada sambal mereciq ni. Makan dengan nasi panas, perghhhh! Nak order, kol atau wasap nombor kat bawah ni ye ๐Ÿ˜

0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Julai 19, 2018

Fakta emas anda perlu tahu

LAGI JATUH LAGI ORANG BELI

Emas ni kalau kita betul-betul minat dan selalu mengikuti perkembangannya, kita pasti tertarik untuk memilikinya tak kisah lah samada dibeli sekadar perhiasan mahupun dibeli untuk dijadikan simpanan. Biasanya orang akan membeli emas untuk dijadikan simpanan disamping sebagai perhiasan diri. Ada yang minat kumpul gelang, ada yang minat kumpul cincin dan macam-macam lagi.
.
Bila tengok harga emas tinggi kebanyakkan akan jadi takut nak beli disebabkan harga semasa. Nasihat saya jangan takut, simpan sikit-sikit dulu dan bila cukup duit pergi beli. Tak rugi kalau kita beli emas ni. Bila harga naik, kita pun *“happy”* sebab boleh jual dengan harga yang tinggi kalau kita nak pakai duit. Bila harga rendah lagi la kita *“happy”* sebab kita boleh beli lagi dan lagi dan lagi lepastu bila harga naik kembali wahhhh untung teruk kita.๐Ÿ˜
.
Orang akan serbu beli emas sebagaimana yang berlaku di negara China pada tahun 2013. Ada kedai emas sampai kehabisan stok! Bahkan di Malaysia pun sama, jualan kedai emas seminggu dikatakan bersamaan dengan sebulan jualan pada waktu-waktu biasa! Maksudnya, lagi harganya jatuh, lagi orang berebut-rebut membelinya.
.
Beza emas dengan duit kertas bila harga jatuh ialah emas ni kalau jatuh harganya ia tetap emas dan akan sentiasa bernilai sepanjang zaman. Beza pula dengan wang kertas, kalau jatuh nilainya ianya adalah sehelai kertas yang tiada berguna lagi.  Bahkan sejarah membuktikan, kesemua wang begitu akan berakhir dengan nilai intrinsiknya yang sebenar iaitu KOSONG!
.
*PERCAYALAH* dengan adanya emas ini dalam keluarga anda, anda pasti terselamat dari masalah terutama masalah kewangan. ๐Ÿ˜‡


Jadikan emas sebagai ahli keluarga anda. ⬅

0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Julai 18, 2018

Kenali jenis asma

3 JENIS ASMA, YANG MANA SATU?
.
Assalamualaikum semua.
.
Penyakit asma ni, ada 3 jenis. Setiap jenis lain punca dan tahap umur dia.
.
Jom tengok dan kenalpasti mana satu asma yang berkait dengan kita:
.
1. ALLERGIC ASTHMA
.
Kalau seseorang tu dari keluarga yang ada sejarah asma, biasanya dia akan terkena penyakit asma jenis macam ni. Asma jenis ni sgt sensitif kepada debu dan habuk. Pendek kata, inhaler kena sentiasa ada dalam poket.
.
2. OCCUPATIONAL ASTHMA
.
Asma jenis ni akan develop bila seseorang tu bekerja dalam persekitaran yang penuh dengan allergen, iaitu benda yang boleh menyebabkan asma seperti habuk, debu-debu pembinaan, debu alatan elektronik, dan sebagainya. Nanti saya akan cerita lagi pasal jenis-jenis pekerjaan yang berisiko ya. Stay tuned
.
3. CHILDHOOD ASTHMA
.
Ini adalah asma yang paling banyak sekali. Dan paling mengejutkan, kanak-kanak akan develop asma sebelum umur 5 tahun.
Asma jenis inilah yang paling perlukan perhatian sebab umur anak yang masih kecil. Ada juga orang yang sanggup berhenti kerja kerana nak jaga anak yang menghidap asma.
.
.

#info by MHAMSB



0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Julai 17, 2018

Nak cantikkan kulit anak?

KULIT ANAK ZAI JADI RUAM KENA JANGKITAN KUMAN. GUNA LOTION ABC KEJAP JE KULIT LICIN. DALAM MASA YANG SAMA JAGA MAKAN DAN MAKAN ANTIBIOTIK.

Puan Zai,
Johor Bahru
.
.
Ada apa dalam lotion Asmak Baby Care (ABC)  ni?

Aqua - memutihkan kulit, mempercepatkan proses pemulihan luka, menghilangkan parut luka

Emullium delta - Mencerahkan&memutihkan kulit,membuat kulit lebih bersih dari sel2 kulit mati,penghalang sinar uv , mnghaluskan kulit

Clove oil - Sumber antioksidan, menjadikan kulit lembut dan menghilangkan bekas-bekas parut

Ginger oil - melega gangguan kembung perut, menjadi penahan rasa sakit, boleh dijadikan sebagai antiseptik, baik pulih sistem pernafasan

Portulaca ext - membuang sel kulit mati, mencerahkan kulit, menjadikan kulit berasa lembut

Best kan lotion ni  ๐Ÿ˜

Apa kata cuba sebotol harini. Alahai mama mami ibu umi sekalian, harga cuma RM0.18/ml je.

Nak oder, tekan link ni sampai biru ok. Biru tau, bukan hitam ๐Ÿ˜…

www.wasap.my/60135819100


Dah tekan? Korang memang baik ๐Ÿ˜˜

LOSYEN ASMAK pastikan kulit bayi anda bersih lembut tanpa bahan kimia berbahaya


0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Julai 16, 2018

Awas dengan HFMD!





Tolong jaga anak kita. Penyakit HFMD sedang mengganas!

Kat Pulau Pinang katanya dah sampai 1,616 kes penyakit kaki, tangan dan mulut ni! Banyak tu! Berpuluh taska pun dah ditutup.

Tu la kenapa kalau anak kita ada je tanda-tanda ni terus bawa ke klinik kesihatan ataupun hospital :

+ Kurang selera makan
+ Demam
+ Ruam pada bahagian kaki dan tangan
+ Ulser yang banyak di dalam mulut

Benda Paling Penting Mak Ayah Wajib Tahu!

❌ Virus penyakit HFMD ni berjangkit dan merebak melalui air liur, cairan kudis, hingus dan najis anak

❌ Kalau cairan ni semua kena pada meja ke baby chair ke pemegang pintu ke mainan ke semuanya boleh jadi asbab dan punca penyakit sebab virus tu boleh hidup dan hinggap kat benda ni semua sampai berhari hari hingga berminggu!

❌ 2 benda paling penting kita WAJIB KAWAL pada anak kecil kita kalau dah kena HFMD ni. Pertama kawal suhu tubuh supaya tak terlampau tinggi dan kedua, kena jaga minum dia supaya tak dehidrasi. Kalau dah dehidrasi teruk, kena cucuk masuk air la pula nanti

❌ Kalau anak dah kena HFMD ni tolong la kuarantin. Kedasyatan penyakit ni adalah dia mampu menularkan sehingga 5 orang budak yang lain. Kiranya kalau 1 orang yang kena dalam sebuah taska, dia mampu menjangkiti 5 orang kawan kawannya

 p/s : Saya rasa masih ramai mak ayah yang belum tahu info ni. Tolong bagitahu kat mak ayah yang belum tahu ye

p/s : Boleh klik link ni kalau nak belajar lebih mendalam tentang anak anak kita ๐Ÿ‘‰ t.me/NotaTaufiqRazif


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1999752030044735&id=100000298721020



Teringat masa Nurin kena HFMD dlu, cikgu tepek Bedak Asmak. Alhamdulillah dia kurang merengek dan cepat sembuh.

Nak ikhtiar dengan Bedak Asmak? Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Julai 15, 2018

Jom belajar ilmu emas

Assalamualaikum

ILMU EMAS

Nampak mudah.
Nampak macam perkara kecik je.
Tapi bila terjadi salah paham akibat takde ILMU, habis di canang satu dunia.
Maklumlah..dunia di akhir zaman ini..
Lebih dasyat cara fitnahnya..
Zaman VIRAL kan  ๐Ÿ˜‚
Tanpa menyiasat atau selidik terlebih dahulu.
.
Saya terpanggil untuk berkongsi ILMU ini. Mudah-mudahan dapat di jadikan panduan kepada yang belum tahu.
.
.
Terdapat beberapa jenis barang kemas mutu 916 yang di pasang atau di cantumkan dengan mutu 750.
.
.
Di antara jenis barang kemas itu adalah ;
 ๐Ÿ“Œ Subang ketip/katup
 ๐Ÿ“Œ Bangle
 ๐Ÿ“Œ Cangkuk jenis lobster & lain-lain

*KENAPA ?*
Kerana untuk meningkatkan ketahanan sesuatu barang kemas itu, mutu 750 ini di perlukan bersama. Ambil maklum bahawa emas 916 sifatnya lebih lembut dari 750. Untuk menyokong supaya sesuatu barang kemas itu tidak mudah patah atau rosak, sedikit emas 750 di perlukan bersama. Contohnya sendi di belakang subang ketip/katup di letakkan sedikit emas 750 supaya dapat menahan sendi itu dari patah.
.
.
Namun, jumlahnya atau gramnya adalah dalam nilai yang sedikit atau sangat kecil. Contohnya 0.03g +/-.
.
.
Oleh itu, jika anda mendapati ada sesetengah orang memberitahu bahawa emas anda palsu, tidak laku dan sebagainya. Hendaklah anda semak dengan badan/persatuan yang boleh mengesahkan ketulenan barang kemas anda itu. Dapatkan penjelasan terlebih dahulu.Jangan mudah terjun ke dalam kesimpulan. Rujuk dengan beberapa badan/persatuan sebelum mengeluarkan statement. Takut takut nanti boleh kena saman pulak  ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚
.
.
Berikut adalah di antara badan/persatuan yang anda boleh rujuk untuk semak ketulenan barang anda.
.
.
 ✅ AR RAHNU POS MALAYSIA
 ✅ AR RAHNU YAPEIM
 ✅ ARRAHNU XCHANGE
.
Anda boleh mencuba salah satu ini yaa ๐Ÿ˜Š
.
.
Share jika manfaat.
Screenshot pun boleh  ๐Ÿ˜€
Copy Paste

Jadilah mulia seperti emas. Sentiasa disayangi dan didambakan manusia



#EdaliaGold #GoldForFuture #SimpananEmas

0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Julai 14, 2018

BETUL KE MAKAN TEMBIKAI BOLEH SEBABKAN ASMA? ๐Ÿ˜จ
.
Pernah dengar?
.
Ada orang cakap, makan tembikai atau buah-buahan yang bersifat sejuk boleh menyebabkan asma datang menyerang. Ye ke?
.
Nak tahu betul atau tidak, jom kita baca kenyataan dari Dr. Norzila Mohamed Zainudin, Pakar Kanak-Kanak di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di bawah ni:
.
"Tiada bukti tentangnya. Ada yang mengalami gatal tekak setelah makan rambutan atau oren. Ais juga boleh menyebabkan batuk," jelas Dr Norzila sambil menambah bahawa terdapat bahan kimia dalam makanan yang diproses yang boleh mencetuskan serangan asma.

"Bagaimanapun saya percaya faktor cuaca serta partikel udara tercemar selain daripada asap rokok boleh menyebabkan berlakunya serangan asma," kata beliau.
.
So macam mana, dah jelas dah? Maksudnya, boleh je orang yang ada penyait asma untuk makan buah tembikai. Dah tak perlu risau dah ๐Ÿ˜˜
.
.
#AsmakbyMhamsb


#SharingbyRabiahtun


Sedapnya tembikai. Boleh makan tapi berpada-padalah.


0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Julai 13, 2018

Sembuh batuk dengan nasi

NASI SEMBUHKAN BATUK. BIAR BETUL???

Anda dah cuba pelbagai cara tapi batuk tak sembuh jua. Ubat pon dah berjenis-jenis ditelan. Jom cuba petua ni.

Yang pasti petua ni selamat untuk ibu mengandung tau ๐Ÿ˜˜

Ambil dua sudu nasi yang masih panas, selepas tu campurkan dengan sedikit air dalam sebiji cawan. Embunkan nasi semalaman dan minum airnya pada keesokan hari.

Ulangi langkah ini sehingga batuk anda pulih.

Selain tu, sapuan Minyak Herba Asmak secara konsisten juga dapat membantu anda rasa lebih selesa. Kahak juga mudah cair.

#sharingByRabiahtun

#AsmakByMhamsb

0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Julai 12, 2018

Fakta bawang putih anda perlu tahu!

Tak Perlu Makan Bawang Mentah Untuk Kesihatan Lagi!
Hanya Minum Jus Sahaja Sudah Memadai~
=-=-=-=-=-=
Fakta Bawang Putih
=-=-=-=-=-=

 1. Bawang putih adalah sejenis herba dan penambah rasa, dapat mengelakkan penyakit Gangrene
 2. Bawang putih mentah lebih baik daripada dimasak.
 3. Menggosok bawang putih mentah boleh membantu masalah jerawat.
 4. Merendam kaki dalam larutan bawang putih dapat membantu masalah athlete's foot.
 5. Untuk hilangkan bau bawang dalam mulut, makanlah epal.

.
=-=-=-=-=-=
JUS ASMAK GOLD
=-=-=-=-=-=
tak perlu makan bawang putih mentah lagi, kerana bahan-bahannya:
11 HERBA PREMIUM!
☑ Jus Lemon
☑ Epal Hijau
☑ Halia
☑ Bawang Putih
☑ Bayam
☑ Capsicum
☑ Oregano
☑ Timun
☑ Likoris
☑ Stevia
☑ Echinacea
☑ Dong Quai
.
.
Semua ini dengan satu harga saja.
=-=-=-=-=-=
TESTIMONIAL BEST
=-=-=-=-=-=
"Diana rasa tak lapar laah sangat perut Diana minum Jus Asmak Gold tuhh alhamdulillah gastrik Diana tak datang. Dulu Diana sebelum minum jus tuhh kak diana cepat kena gastrik"
- Diana, KL
.
"Alhamdulillah perasan gak batuk anak dah kurang. Dan diorang senang nak minum sebab rasa sedap sikit dari ubat doktor. Harap lepas ni tak payah dok ulang ambil drugs from klinik lagi"
- Zie, Seremban
.

#JusAsmakGold

0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Julai 11, 2018

Jus Asmak Gold minuman kesihatan seisi keluarga

Kenapa Jus Asmak Gold menjadi Jus keluarga?

Kerana Jus Asmak Gold boleh diambil dari anak kecil hingga yang dewasa. Manfaat dan kebaikan Jus Asmak Gold adalah melalui 12 bahan yang ada di dalam Jus Asmak Gold.

Antaranya adalah DUA BAHAN yang tidak selalu didengari dan diketahui kebaikannya adalah :

1) Manfaat Echinacea

Bahan aktif dalam Echinacea membantu sistem badan melawan dan merawat :-

-Selsema

-Jangkitan Kulit seperti Jerawat dan Bisul

-Jangkitan Saluran Kencing

-Sinusitis (inflamasi atau peradangan pada dinding sinus)

-Jangkitan Telinga.

-Kajian juga menunjukkan bahawa mengambil Echinacea dapat mengurangkan tempoh gejala seperti selsema.

2) Manfaat Dong Quai (dikenali sebagai Ginseng Wanita)

-Melegakan Senggugut dan PMS

-Membantu meningkatkan Haid tidak teratur

-Membantu Menguatkan Jantung, Hati, Paru Paru, Limpa

-Menggalakkam Peredaran Darah

-Menggalakkan Tidur yang Baik, Melawan Jangkitan dan Sakit Kepala

-Membantu masalah Tekanan Darah Tinggi, Arthiritis, Anemia, Sembelit, Alahan

-Berfungsi Sebagai Kesihatan Seksual (Afrodisiak)

DUA BAHAN ini antara yang memberi manfaat pada kekuatan tubuh badan.

Kesihatan yang baik, menceriakan kehidupan.

Tidak rugi mencuba, khasiat dan manfaatnya akan sentiasa memberikan kebaikan kesihatan.

JOM SIHAT ๐Ÿ˜

Jus Asmak Gold Menceriakan Hari Anda


#JusAsmakGold

Testimoni Jus Asmak Gold

Kandungan bahan dalam jus asmak gold


0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Julai 10, 2018

Asmak herbs penawar resdung mujarab

Kelebihan Asmak Herbs Penawar Resdung

๐Ÿ‘‰ Diperbuat dari herba terpilih yang diproses sendiri dari awal sehingga akhir dengan prosedur yang ketat, bersih dan suci.

๐Ÿ‘‰ Bebas dari bahan kimia berbahaya dan kandungannya semulajadi 100%

๐Ÿ‘‰ Menggunakan kapsul halagel.

๐Ÿ‘‰ Melegakan resdung seawal 3-14 hari bergantung kepada tahap resdung.

๐Ÿ‘‰ Makan bila perlu sahaja, apabila dah semakin baik, boleh hentikan pengambilan. Jimat bukan?

๐Ÿ‘‰ Dihasilkan dari kilang bertaraf GMP dan Halal

๐Ÿ‘‰ Mendapat MAL dari KKM sejak tahun 1997 lagi, tetapi disebabkan proses menukar nama dan hakmilik, kami kini dalam proses mendapatkan kelulusan semula.

๐Ÿ‘‰ Sesuai untuk semua dan dari umur 3 tahun dan ke atas (kecuali Ibu mengandung)

๐Ÿ‘‰ Tidak perlu rawatan yang melecehkan, membuang masa dan kos tinggi.

๐Ÿ‘‰ Juga berkesan untuk mereka yang ada masalah pernafasan termasuk asma kerana ia akan membantu melegakan (Resdung dan Asma saling berkaitan tanpa anda sedari)

Jom IKHTIAR dengan #AsmakHerbs sekarang..

Testimoni Asmak Herbs


0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Julai 09, 2018

Filter? Tak perlulah ๐Ÿ˜˜

Shhh.. Perlu Lagi Ke Nak Selfie Pakai Filter?

Taraa.. Kaisa Skincare 4 dalam 1 menjadikan wajahmu lebih baik.

Facial Cleanser
Foundation Facefood 3 in 1
Night Cream Face Rest
Serum Facecure

Menggunakan bahan-bahan semula jadi iaitu:

Habbatussauda'
Aloe Vera
Vitamin C
Extract Sakura
Argan Oil
Rose Petal

"Seriously memang best guna Kaisa Skincare. Dulu kulit jenis kering, tapi sejak pakai Kaisa Skincare ni lembap je. Dah tak kering. Serum dia best, tak melekit, foundation pun best tak berminyak dan rasa ringan. Pori-pori pun makin halus. Happy happy."-Ina Bakeri

Dah tak perlu risau lagi dengan adanya Kaisa Skincare. Ops! Sebelum tu jangan ragu-ragu Kaisa Skincare lulus KKM tau.

Tak kan scroll-scroll je. Mari pakat cuba.

Apa tunggu lagi whatsapp kami



#KAISASKINCARE



0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Julai 08, 2018

Selesema petanda antibodi lemah?

Kenapa Jus Asmak Gold menjadi Jus keluarga?

Kerana Jus Asmak Gold boleh diambil dari anak kecil hingga yang dewasa. Manfaat dan kebaikan Jus Asmak Gold adalah melalui 12 bahan yang ada di dalam Jus Asmak Gold.

Antaranya adalah DUA BAHAN yang tidak selalu didengari dan diketahui kebaikannya adalah :

1) Manfaat Echinacea

Bahan aktif dalam Echinacea membantu sistem badan melawan dan merawat :-

-Selsema

-Jangkitan Kulit seperti Jerawat dan Bisul

-Jangkitan Saluran Kencing

-Sinusitis (inflamasi atau peradangan pada dinding sinus)

-Jangkitan Telinga.

-Kajian juga menunjukkan bahawa mengambil Echinacea dapat mengurangkan tempoh gejala seperti selsema.

2) Manfaat Dong Quai (dikenali sebagai Ginseng Wanita)

-Melegakan Senggugut dan PMS

-Membantu meningkatkan Haid tidak teratur

-Membantu Menguatkan Jantung, Hati, Paru Paru, Limpa

-Menggalakkam Peredaran Darah

-Menggalakkan Tidur yang Baik, Melawan Jangkitan dan Sakit Kepala

-Membantu masalah Tekanan Darah Tinggi, Arthiritis, Anemia, Sembelit, Alahan

-Berfungsi Sebagai Kesihatan Seksual (Afrodisiak)

DUA BAHAN ini antara yang memberi manfaat pada kekuatan tubuh badan.

Kesihatan yang baik, menceriakan kehidupan.

Tidak rugi mencuba, khasiat dan manfaatnya akan sentiasa memberikan kebaikan kesihatan.

JOM SIHAT ๐Ÿ˜



Jus Asmak Gold Menceriakan Hari Anda


#JusAsmakGold



0135819100 Cikgu Basariah

Sabtu, Julai 07, 2018

Mudahnya bertudung ๐Ÿ˜˜

PERNAH TAK STRESS TIME NAK PAKAI TUDUNG ?. BILA TENGOK TUDUNG SENDIRI JADI MOODY ๐Ÿ˜‚

Tudung tak jadilah
Awning senget lah
Berkedut lahh
Panas
Corak tak menarik
Singkat
.
.
Ha,sebab itulah pentingnya memakai tudung yang betul supaya tak kacau mood kita.Sebab tudung boleh jadi satu hari rosak tau.Jadi penampilan biar betul-betul menutup aurat dan selesa.
.
*AWRA NORFA* mampu memberikan apa yang anda inginkan dengan design yang bermacam pilihan serta kualiti kain superb selaras dengan keinginan anda.
.
Saya yakin selepas pakai Awra Norfa ni, tak ada dah masalah lambat nak siap dan kurang keyakinan diri.Terasa lebih yakin,selesa dan memberi mood positif sepanjang hari. Anda akan Nampak lebih anggun, ayu dan jelita. Tak percaya? cubalah satu ๐Ÿ˜๐Ÿ˜
.
.

*“Perfect Your  Day With AWRA NORFA”*

Mudah, cantik, anggun dengan Awra Norfa


Keterangan lanjut tentang Awra Norfa, hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Jumaat, Julai 06, 2018

Wajib baca ini kalau anda ada resdung!

ADAKAH ANDA MEMPUNYAI RESDUNG?
"KAPSUL HALALGEL DGN RAMUAN HERBA TERPILIH INI MAMPU MELEGAKAN RESDUNG ANDA HANYA SEAWAL 3 HINGGA 14 HARI"
.
==============
ASMAK HERBS
==============
Izinkan kami perkenalkan #ASMAK_HERBS ini;
Diperbuat dari herba terpilih menggunakan KAPSUL HALALGEL bersih dan suci bagi membantu melegakan #resdung seawal 3 hingga 14 hari. produk muslim bertaraf GMP. TIADA BAHAN KIMIA MAHUPUN STEROID.

Ramuannya adalah dari herba2 terpilih, antaranya;
•AKAR MENGKUNYIT
•AKAR SERAPAT
•LADA SULAH
.
"ALHAMDULILLAH. 39 DARI 55 RESPONS MENGATAKAN PRODUK ASMAK HERBS INI TELAH MEMBANTU MEREKA MELEGAKAN RESDUNG SEAWAL 3 HINGGA 14 HARI"
.
================================
BAGAIMANA NAK TAHU GEJALA RESDUNG
================================
•Sering mengalami hidung tersumbat
•Mempunyai lendir dari hidung dan tekak
•Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
•Sakit tekak berpanjangan dan berulang
•Gejala alahan hidung seperti kerap bersin dan gatal hidung terutamanya pada waktu pagi
•Mengalami jerawat di muka dan badan
•Kulit kepala berkelumumur, gatal dan rambut gugur
•Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain
•Demam atau rasa tidak sedap badan yg berpanjangan
KINI, ANDA SUDAH TAHU
.
===================================
DENGAN ASMAK HERBS, BANYAK FAEDAHNYA!
===================================
FAEDAH 1 : Melegakan Resdung
FAEDAH 2 : Melegakan Pernafasan (ASMA)
FAEDAH 3 : Melegakan Sakit Kepala
FAEDAH 4 : Melegakan Selsema
FAEDAH 5 : Melegakan Migrain
FAEDAH 6 : KELEBIHAN UTAMA Asmak Herbs ialah tak perlu dimakan setiap hari. Sebaik sudah semakin baik, boleh hentikan pengambilan dan #makan_bila_perlu_sahaja.
Pelaburan RM35 sahaja sebotol. ๐Ÿ˜
.
Insyaallah. Anda BAKAL berpuas hati dengan Produk Resdung yang terbaik ini. Bukan saja TERBAIK, tapi turut BERKUALITI LAGI BERKESAN.


Belum cuba? Boleh try. ๐Ÿ˜

#AsmakHerbs
#ProdukAsmakMujarab #ProdukSemulajadi #AsmakbyMhamsb #AsmakDiamond
#Asmak4u057




0135819100 Cikgu Basariah

Khamis, Julai 05, 2018

8 tips untuk ibu pertama kali mengandung

Assalamualaikum

Berbunga-bunga hati tatkala mendapat keputusan positif hasil ujian air kencing. Tahniah, puan mengandung. Dalam masa yang sama, ramai ibu muda yang keliru dan celaru apa yang perlu dibuat sebaik mendapat perkhabaran ini.

Jom semak tips ini. Semoga bermanfaat buat anda ๐Ÿ˜˜









Batuk, selesema dan berasa sukar bernafas? Minyak herba Asmak dapat membantu hanya melalui sapuan luaran sahaja. Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Rabu, Julai 04, 2018

Resdung? Cubalah Asmak Herbs!

Assalamualaikum

ADAKAH ANDA MEMPUNYAI RESDUNG?
"KAPSUL HALALGEL DGN RAMUAN HERBA TERPILIH INI MAMPU MELEGAKAN RESDUNG ANDA HANYA SEAWAL 3 HINGGA 14 HARI"
.
==============
ASMAK HERBS
==============
Izinkan kami perkenalkan #ASMAK_HERBS ini;
Diperbuat dari herba terpilih menggunakan KAPSUL HALALGEL bersih dan suci bagi membantu melegakan #resdung seawal 3 hingga 14 hari. produk muslim bertaraf GMP. TIADA BAHAN KIMIA MAHUPUN STEROID.
Ramuannya adalah dari herba2 terpilih, antaranya;
•AKAR MENGKUNYIT
•AKAR SERAPAT
•LADA SULAH
.
"ALHAMDULILLAH. 39 DARI 55 RESPONS MENGATAKAN PRODUK ASMAK HERBS INI TELAH MEMBANTU MEREKA MELEGAKAN RESDUNG SEAWAL 3 HINGGA 14 HARI"
.
================================
BAGAIMANA NAK TAHU GEJALA RESDUNG
================================
•Sering mengalami hidung tersumbat
•Mempunyai lendir dari hidung dan tekak
•Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
•Sakit tekak berpanjangan dan berulang
•Gejala alahan hidung seperti kerap bersin dan gatal hidung terutamanya pada waktu pagi
•Mengalami jerawat di muka dan badan
•Kulit kepala berkelumumur, gatal dan rambut gugur
•Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain
•Demam atau rasa tidak sedap badan yg berpanjangan
KINI, ANDA SUDAH TAHU
.
===================================
DENGAN ASMAK HERBS, BANYAK FAEDAHNYA!
===================================
FAEDAH 1 : Melegakan Resdung
FAEDAH 2 : Melegakan Pernafasan (ASMA)
FAEDAH 3 : Melegakan Sakit Kepala
FAEDAH 4 : Melegakan Selsema
FAEDAH 5 : Melegakan Migrain
FAEDAH 6 : KELEBIHAN UTAMA Asmak Herbs ialah tak perlu dimakan setiap hari. Sebaik sudah semakin baik, boleh hentikan pengambilan dan #makan_bila_perlu_sahaja.
Pelaburan RM35 sahaja sebotol. ๐Ÿ˜
.
Insyaallah. Anda BAKAL berpuas hati dengan Produk Resdung yang terbaik ini. Bukan saja TERBAIK, tapi turut BERKUALITI LAGI BERKESAN.


Belum cuba? Boleh try. ๐Ÿ˜



Usah biarkan resdung menghantui anda. Berikhtiarlah dengan Asmak Herbs.

Testimoni 1

Testimoni 2


0135819100 Cikgu Basariah

Selasa, Julai 03, 2018

5 mitos tentang Asma






Assalamualaikum

Anda Dah Tahu 5 Mitos Terkenal Mengenai Asma?
.
Jangan tak tahu ya, ada 5 mitos terbesar mengenai asma yang selalu berlegar-legar di dalam masyarakat. Jom kita tengok satu persatu:
.
#1 Asma Hanyalah Penyakit Psikologi

Ada ramai orang (terutamanya pengamal rawatan tradisional) yang berpendapat bahawa asma hanyalah penyakit yang berkaitan minda sahaja. Maksudnya, kalau berhenti berfikir pasal asma, boleh terus sembuh. Itu salah! Asma adalah penyakit berkaitan salur pernafasan, dan perlu rawatan.
.
#2 Diet Susu Boleh Melegakan Asma

Dahulu pernah popular bahawa susu soya boleh melegakan asma. Tapi kajian yang diterbitkan pada 25 May 2015 menyatakan tiada bukti susu soya boleh menyumbang kepada kelegaan asma.
.
#3 Ubat Asma Semakin Lama Semakin Tak Berkesan

Salah! Semakin lama ubat digunakan, semakin efektif untuk melegakan asma, kerana badan mengambil masa yang lama untuk “bekerjasama” dengan ubatan.
.
#4 Ada Asma, Tak Boleh Bersenam

Ini pun tak tepat juga. Senaman ada bermacam-macam jenis. Pilih yang sesuai dengan tahap asma masing-masing.

#5 Asma Semakin Elok Bila Umur Meningkat

Tak semestinya. Banyak bergantung kepada rawatan yang anda ambil. Tapi memang ada kes terpencil di mana ada yang sembuh apabila menginjak dewasa.
.
.

#infobyMHAMSB #MinyakHerbaAsmak

Mencari penawar asma, batuk atau semput? Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah

Isnin, Julai 02, 2018

Info produk: Minyak Herba Asmak

Assalamualaikum

๐Ÿ’†๐ŸปPening mencari penawar untuk masalah selsema, batuk dan berkahak??

MINYAK HERBA ASMAK mempunyai beberapa kelebihan dan penyelesaian masalah anda.

ANTARA KELEBIHAN MINYAK HERBA ASMAK

✅Bayi yang baru lahir terkena batuk dan selsema
✅Anak yang tidak suka makan ubat klinik
✅Kanak-kanak yang sembelit dan kembung perut serta buasir
✅Pesakit Asma yang sentiasa perlukan bantuan pernafasan
✅Anda yang ada masalah resdung, gatal mata, hidung dan telinga
✅Anda tertekan dengan kerja yang sering pening kepala dan loya serta lenguh-lenguh sendi.

Empat Bahan Utama Dalam Minyak Herba Asmak :
✔️Minyak habbatussauda'  ✔️Minyak Zaitun
✔️Minyak Kelapa Dara_      ✔️Gamat Gold

Cubalah sebotol dan rasai perbezaannya.

Berminat???  Klik link di bawah untuk direct whatsapp ๐Ÿ‘‡๐Ÿป

www.wasap.my/60135819100/MINYAK+HERBA+ASMAK

Terdapat dalam 3 saiz mengikut bajet anda. Pilih mana anda suka ๐Ÿ˜„


๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

0135819100 Cikgu Basariah

Ahad, Julai 01, 2018

Emas penyelamat duit raya anak anda

EMAS PENYELAMAT DUIT RAYA

Hari raya merupakan antara hari yang paling dinantikan terutama bagi kanak-kanak. Mana tidaknya, ketika inilah peluang untuk mereka mengumpul duit sebanyak mungkin dari sanak saudara dan jiran tetangga dimana duit yang mereka kumpul ini mereka akan gunakan untuk beli apa yang mereka idamkan. Tapi apa kaitan duit raya, emas dan kanak-kanak ??

-----> Mari saya nak story sikit apa kaitannya ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰ < -----
Sebagai ibu bapa, mereka perlu bijak dalam menguruskan duit raya anak-anak mereka dari terbazir begitu sahaja.Emas merupakan asset yang paling mudah untuk disimpan dan lebih bernilai.

MENGAPA EMAS ??
Umumnya ramai yang mengetahui emas sangat bernilai tetapi sekadar memahami sahaja tanpa melihat dan mengetahui prospek sebenar untuk jangka masa yang panjang.Ada sesetengah ibu bapa lebih gemar menyimpan duit raya anak-anak mereka di bank.Hal itu tidak salah malah itu satu tindakkan yang bijak.

Tetapi apa kata kita buat sedikit kelainan dengan menukarkan duit raya anak anda itu tadi kepada emas. Bunyi macam agak leceh tetapi mengapa saya mengesyorkan simpanan emas untuk anak-anak anda adalah kerana :

๐Ÿ…Duit raya itu tadi kekal dalam bentuk asset yang tahan lama.
๐Ÿ…Asset muda untuk anak-anak kelak
๐Ÿ…Membantu anak-anak untuk belajar
๐Ÿ…Mendedahkan kanak-kanak dengan ilmu kewangan di usia muda
๐Ÿ…Melahirkan sikap ingin menyimpan dan mengelakkan sifat boros

Jadilah ibu bapa yang bijak dalam membentuk masa hadapan anak-anak anda.Tukarkan semua ataupun sebahagian duit raya anak anda kepada emas.

Jangan biarkan anak anda terlalu seronok dengan duit raya itu tadi.Ajar anak anda untuk sentiasa menyimpan duit raya ataupun menukarkan duit raya itu tadi dengan sesuatu yang lebih bernilai demi kebaikkan di masa hadapan.


Percayalah bahawasanya EMAS merupakn penyelamat anda serta anak-anak anda di masa hadapan. Anda tidak akan rugi membeli emas !! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Loket emas Edalia Gold diperbuat daripada emas 916 dan berjisim 2g. Comel dan boleh dijadikan simpanan dan boleh juga dipakai pada rantai anak anda. Jom beli satu!


Jom tukar duit raya anak kepada loket emas comel edalia gold. Hubungi:
0135819100 Cikgu Basariah