Teknik Mudah tetapi Menjadi untuk Anggarkan Kalori Semasa Diet
Ada yang gitau saya susah nak diet. Tak pandai tengok kalori. Dan lemah teramat dalam bab nak hafal-hafal kalori ini.
Ya benar. Untuk kurangkan berat badan semuanya terkait dengan kalori. Namun tak semuanya harus berkait dengan kira-kira yang terlalu teknikal.
Jika kalian boleh tahu tentang anggaran sesuatu makanan berdasarkan keperluan, maka kira-kira yang terlalu sulit itu tidaklah menjadi kembimbangan.
Dan cadangan terbaiknya adalah buat anggaran melalui tangan sahaja. Ya, tangan yang ada pada kalian sendiri.
Jadual di bawah ni adalah ukuran keperluan seseorang berdasarkan ukuran tangannya sendiri. Dan keperluan ini diguna pakai untuk ukur berapa kuantiti yang harus kalian ambil untuk setiap kali makan.
Dalam erti kata lain. Tiap-tiap kali nak makan, ukur pakai tangan ni je. Apa yang ada di sini,
1. Anggarkan setiap kali makan untuk ambil segenggam karbo sahaja.
2. Segenggam ini juga ukuran unruk sayur dan juga buah.
3. Gunakan hujung jari tengah untuk ukur pengambilan lemak. Terutama bila nak masak atau ambil dalam hidangan. Ni maksudnya limitkan.
4. Anggaran protin bolehlah diambil dalam
Besar tapak tangan.
5. Selebihnya kalian boleh sahaja lihat gambar rajah ini.
Beginilah. Bila dah ada panduan dan ilmu nak diet juga akan jadi mudah. Ingat saja formula tapak tangan ini, Insya-Allah diet kalian akan menjadi.
Moga dah ada yang on track raya ke-7 ni ya. Hehe.
Arif Sukri
Rule of hand.
Dah terlajak makan sampai kembung perut? Minyak Herba Asmak kan ada? Sapu-sapu je 😆
0135819100 Cikgu Basariah
Ada yang gitau saya susah nak diet. Tak pandai tengok kalori. Dan lemah teramat dalam bab nak hafal-hafal kalori ini.
Ya benar. Untuk kurangkan berat badan semuanya terkait dengan kalori. Namun tak semuanya harus berkait dengan kira-kira yang terlalu teknikal.
Jika kalian boleh tahu tentang anggaran sesuatu makanan berdasarkan keperluan, maka kira-kira yang terlalu sulit itu tidaklah menjadi kembimbangan.
Dan cadangan terbaiknya adalah buat anggaran melalui tangan sahaja. Ya, tangan yang ada pada kalian sendiri.
Jadual di bawah ni adalah ukuran keperluan seseorang berdasarkan ukuran tangannya sendiri. Dan keperluan ini diguna pakai untuk ukur berapa kuantiti yang harus kalian ambil untuk setiap kali makan.
Dalam erti kata lain. Tiap-tiap kali nak makan, ukur pakai tangan ni je. Apa yang ada di sini,
1. Anggarkan setiap kali makan untuk ambil segenggam karbo sahaja.
2. Segenggam ini juga ukuran unruk sayur dan juga buah.
3. Gunakan hujung jari tengah untuk ukur pengambilan lemak. Terutama bila nak masak atau ambil dalam hidangan. Ni maksudnya limitkan.
4. Anggaran protin bolehlah diambil dalam
Besar tapak tangan.
5. Selebihnya kalian boleh sahaja lihat gambar rajah ini.
Beginilah. Bila dah ada panduan dan ilmu nak diet juga akan jadi mudah. Ingat saja formula tapak tangan ini, Insya-Allah diet kalian akan menjadi.
Moga dah ada yang on track raya ke-7 ni ya. Hehe.
Arif Sukri
Rule of hand.
Dah terlajak makan sampai kembung perut? Minyak Herba Asmak kan ada? Sapu-sapu je 😆
0135819100 Cikgu Basariah
Jom Diet Sihat
Reviewed by Teacher Basariah
on
Rabu, Jun 12, 2019
Rating:
Tiada ulasan: