Seo Services

5 Teknik Tepukan untuk Bayi Berkahak

Mesti ramai kat sini yang tak tau cara yang betul untuk buang kahak bayi kan?

Meh saya share '5 Teknik Tepukan untuk Bayi Berkahak'


1. Pegang bayi dalam keadaan selesa. Kemudian dudukan bayi kedudukan 45  darjah dan mula melakukan tepukan untuk bahagian kiri dan kanan. Lakukan dengan menggunakan dua jari selama 10 - 15 minit. Untuk memberi keselesaan letakkan bantal di bahagian belakang badan bayi.

2. Dalam posisi yang sama. Tepukan turut dilakukan pada bahagian belakang bayi kiri dan kanan dengan menggunakan dua jari selama 3 - 5 minit.

3. Teknik seterusnya ialah posisi meniarap. Letakkan bantal di bawah perut, pastikan bantal tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki ke atas. Pastikan mukanya dalam kedudukan yang selesa. Tepuk di bahagian belakang bayi di kiri dan kanan selama 10 - 15 minit.

4. Bagi posisi ini, bayi dalam kedudukan mengiring ke kanan. Tepukan dilakukan pada bahagian bawah sedikit dari ketiak dan atas sikit dari pusat selama 10 - 15 minit. Lakukan cara yang sama untuk bahagia kiri.

5. Masih posisi yang sama, tepukan dilakukan pada bahagian tapi tulang belakang bayi mengikut masa yang sama bagi bahagian di kiri dan kanan.

6. Bahagian bayi dengan kedudukan kaki di atas sedikit. Tapuk pada bahagian peparu kiri dan kanan dalam tempoh masa yang sama seperti teknik di atas

Bagi memudahkan lagi kahak keluar, sapu minyak herba asmak di bahagian depan dan belakang dada bayi. Lebih kerap sapu, lebih cepat kahak cair seterusnya keluar.


0135819100 Cikgu Basariah
5 Teknik Tepukan untuk Bayi Berkahak 5 Teknik Tepukan untuk Bayi Berkahak Reviewed by Teacher Basariah on Selasa, Julai 05, 2022 Rating: 5

Tiada ulasan:

ads 728x90 B
Imej tema oleh simonox. Dikuasakan oleh Blogger.