Seo Services

3 MANFAAT MADU ASLI UNTUK TUBUH BADAN


Assalamualaikum dan selamat pagi! Semoga semua pembaca dalam keadaan sihat sejahtera ya. Hari ini cikgu nak berkongsi dengan anda semua tentang manfaat atau kebaikan madu asli. Cikgu pasti ramai yang sudah tahu bahawa madu mengandungi banyak manfaat untuk tubuh badan kita. Tetapi hari ini cikgu nak berkongsi secara ringkas supaya semua pembaca dapat memahaminya dengan baik. Hasil perkongsian cikgu hari ini merupakan hasil bacaan cikgu daripada laman web hello doktor ya. Semoga bermanfaat 💝

MANFAAT MADU UNTUK KESIHATAN TUBUH BADAN

1) Membantu mengurangkan berat badan

Menarik! Sesiapa yang berada dalam proses menurunkan berat badan, jangan lupa masukkan madu dalam amalan pemakanan harian anda. Bagaimana madu berfungsi membantu mengurangkan berat badan? 

Menurut pengarang dan pakar nutrisi, Mike Mclnnes, madu dapat membakar lemak badan walaupun ketika anda tidur. Ia merupakan makanan terbaik untuk membantu mengurangkan berat badan. Terdapat cadangan yang mengatakan bahawa untuk mengurangkan berat, anda boleh mengambil sesudu madu sebelum tidur atau campurkan madu dengan air suam ketika perut masih kosong pada awal pagi.

Mengambil madu sebagai perkara pertama dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme yang mana ia membantu untuk mengurangkan berat badan dengan lebih efisien.

2) Mengandungi nutrien

Nutrien yang bagaimana? Sebagaimana kita semua sedia maklum, madu adalah cairan manis dan pekat yang dihasilkan oleh lebah madu. Secara nutrisi, 1 sudu madu (21 gram) mengandungi 64 kalori dan 17 gram gula termasuk fruktosa, glukosa, maltosa dan sukrosa. Ia hampir tidak mengandungi sebarang serat, lemak atau protein.
Ia turut mengandungi beberapa vitamin dan mineral, tetapi jumlah yang perlu diambil adalah tinggi untuk memenuhi keperluan harian. Madu turut mengandungi kandungan kompaun bioaktif dan antioksidan.
3) Membantu mengekalkan tenaga
Madu yang diambil pada setiap pagi sebelum sarapan atau bersenam dapat memberikan tenaga tambahan. Ini kerana madu mengandungi gula semulajadi, air, mineral, vitamin, debunga dan protein yang menjadikan ia sebagai pembekal tenaga terbaik.
Melalui kajian dari Makmal Senaman dan Sukan, University of Memphis menunjukkan, madu adalah pilihan karbohidrat ringkas yang terbaik untuk diambil sebelum bersenam. Malah, ia juga dikatakan pilihan yang baik untuk diambil selepas bersenam.
Bagus sungguh jika kita amalkan pemakanan madu dalam kehidupan seharian. Cikgu harap melalui sedikit perkongsian ini dapat membantu anda semua untuk membuat pilihan dan merancang diet atau pemakanan harian anda dengan lebih baik.
Sebelum cikgu akhiri penulisan kali ini, cikgu nak jemput anda semua untuk sama-sama mencuba madu asli keluaran Asmak. Terlalu banyak fungsi madu asli yang boleh kita ambil manfaatnya demi kehidupan yang lebih baik. Andai anda baru sahaja ingin mencuba mengamalkan madu asli ini, anda boleh cuba botol 'trial' terlebih dahulu dan lihat keberkesanannya. Cikgu kongsikan testimoni pengguna dan 'wajah' madu asli Asmak di bawah ya.

Untuk dapatkan Madu Asli keluaran Asmak, anda boleh hubungi cikgu melalui nombor yang tertera di bawah atau tekan sahaja pautan yang cikgu sediakan untuk lebih mudah. Hubungi cikgu segera untuk cikgu bantu anda ya 😄
0135819100 Rabiahtun
3 MANFAAT MADU ASLI UNTUK TUBUH BADAN 3 MANFAAT MADU ASLI UNTUK TUBUH BADAN Reviewed by Teacher Basariah on Khamis, Ogos 11, 2022 Rating: 5

Tiada ulasan:

ads 728x90 B
Imej tema oleh simonox. Dikuasakan oleh Blogger.