Seo Services

Kebaikan Chia Seed.

Assalamualaikum dan selamat tengah hari korang. Korang dah siap masak lunch ke? hehe. Alhamdulillah hari ini cuaca di teluk intan baik-baik sahaja. Bersyukur diberi pinjaman untuk bernafas lagi hari ini. Hari ini cikgu nak kongsikan kepada korang tentang kebaikan chia seed. Seperti yang kita tahu chia seed atau biji selasih ini banyak manfaatnya sekiranya kita mengamalkannya. Mari cikgu kongsikan kepada korang tentang kebaikan chia seeds pada badan kita.Sumber : GoogleKelebihan Chia Seeds 

1. Tenaga

Kombinasi kandungan protein, vitamin dan mineral dapat memastikan tahap tenaga kekal sepanjang hari. Bagi induvidu wanita, kadar keperluan kalori harian yang diperlukan adalah sekitar 2,000 kalori, manakala bagi induvidu lelaki memerlukan 2,500 keperluan kalori harian.

Namun ia bergantung kepada beberapa faktor, seperti usia,ketinggian,berat semasa,tahap aktiviti,kesihatan metabolik dan lain-lain. Jadi keperluan kalori adalah berbeza bagi setiap induvidu.

2. Berat badan

Kandungan karbohidrat yang boleh diserap hanyalah satu gram bagi setiap auns (28 gram) adalah sangat rendah. Ia menjadikan sebagai makanan rendah kandungan karbohidrat dan dapat membnatu menurun berat badan.

Serat larut yang terkandung dalam  biji chia ini akan mneyerap sejumlah air dan mengembang di dalam perut. Keadaan ini akan menjadikankita kenyang dan mengurangkan keinginan untuk makan.

Chia seed ini boleh menentang ketahanan insulin,yang boleh meningkatkan lemak perut. Ia juga megandungi trytophan, sejenis asid amino yang mengawal selera makan dan tidur.

3. Antioksida

Untuk mengetahuan korang, chia seed merupakan sumber antioksida yang baik. Ia mengandungi lebih 20 peratus lebih antioksida berbanding beri bitu. Antara kandungan antioksidannya adalag seperti asid kromogenik,quercetin,asid kafein,myricetin dan kaempferol flavonols glikosida.

4. Pencernaan

Serat makanan dapat membantu mengurangkan kolesterol, keradangan dan sembelit. Biji chia merupakan sumber serat makanan yang sangat baik dan ia mengandungi serat jenis larut dan tidak larut. Dua sudu kecik ini dpat memberikan lebih daripadaa sepertiga keperluan serta harian yang diperlukan. 

Chia seed ini boleh dibancuh bersama susu kambing Asmak tau 😋😊. Asmak ada keluarkan tiga perisa iaitu, susu kambing asli, susu kambing koko dan susu kambing kopi. Rasa yang sangat sedap dan banyak juga khasiat. Korang nka cuba boleh roger sahaja cikgu tau 

https://api.whatsapp.com/send?phone=60105369100/susu+kambing


Kebaikan Chia Seed. Kebaikan Chia Seed. Reviewed by Teacher Basariah on Rabu, November 30, 2022 Rating: 5

Tiada ulasan:

ads 728x90 B
Imej tema oleh simonox. Dikuasakan oleh Blogger.