Khamis, September 19, 2013

Vaksin?Nak cucuk ke tak? Sila baca sampai habis!!!

Assalamualaikum..

Cikgu selalu juga dengar ibu bapa mengeluh ttg hal ni..Walaupun cikgu guru sains tapi ada banyak benda yang cikgu sendiri pun tak tahu..so,kita kenalah bertanya kepada orang yang lebih arif, betoi tak?

Ok, kat bawah ni cikgu kongsi info yang cikgu dapat dari seorang kawan dlm fb..baca sampai habis tau!

Ni dilema seorang ibu:

Beraya di rumah saudara-mara, dan seperti biasa soalan cepu cemas anak dah berapa bulan?, berat berapa kg?, minum susu badan ke campur susu formula?, dan yg paling best soalan bila baby nak kena cucuk lagi? Hihi, soalan lain semua saya boleh jawab tapi yg last tu pasti ramai terkejut bila di beritahu saya memilih untuk tidak suntik vaksin anak saya. Respond pertama yg akan kedengaran adalah kenapa tak cucuk?, bahaya la tak cucuk!!?, dan yang pasti mesti nak tahu sebab apa tak cucuk vaksin, tak sayang anak ke??..
Hehe, maaf la sebab sy tak sempat nak buat list reason sy memilih untuk tidak vaksin anak, lepas ni insyaAllah sy akan printkan siap2 sebab musabab mengapa sy tidak ambil vaksin untuk penjelasan ye..
1). Sebab utama sy tidak ambil vaksin adalah kerana tiada satu pun vaksin yg di sahkan HALAL di Malaysia buat setakat ini. ramai di antara kita makan mcD/Kfc pun intai logo halal jakim, takkan nak suntik anak sendiri buat buta je mata tu. Namun, jika ada sila berikan nama dan pengeluar vaksin tersebut, then sure i will think again about that..
2). Alhamdulillah setakat ini anak sy telah di kurniakan vaksin yang paling baik pernah ada di atas muka bumi ini iaitu vaksin SUSU IBU. Thats mean my baby fully breastfeeding. So, sy amat percaya dan yakin bahawa susu ibu adalah imunisasi terbaik untuk setiap bayi mengikut apa yang disarankan di dalam al-Quran surah al-Baqarah ayat 233. Semoga Allah s.w.t sentiasa melindungi anak2 kita daripada sebarang penyakit merbahaya pada masa kini mahupun pada masa akan datang, sesungguhnya Dia lah yg Maha Melindungi lagi Maha Mengetahui.
3). Kandungan vaksin. Sy rasa antara sepuluh ribu ibubapa yg menghantar anak untuk di suntik mungkin hanya seorang terfikir untuk melihat, membaca dan memahami akan kandungan didalam vaksin. Sebagai contoh, sy berikan isi kandungan,Vaksin Polio content ; 2phenoxyethanol, formaldehyde, neomycin, streptomycin, polymyxin B, monkey kidney cells, Eagle MEM modified medium, calf serum protein.Ok wait2, cuba baca sekali lagi, "monkey kidney cells, Eagle MEM modified medium, calf serum protein"? apekejadah tu? answer? senang sahaja jawapannya hanya ada 2, first, bagi ibubapa yg terlalu banyak makan fastfood terutama mcD,kfc,pizzahut,burgerking,etc. pasti akan memberikan jawapan ah lantaklah janji anak aku sihat!! sihat?betul ke anak anda sihat??Jawapan kedua pula, monkey kidney cells adalah sel-sel buah pinggang monyet, Eagle MEM modified medium adalah M.E.M burung helang yang separuh diubahsuai, calf serum protein adalah serum protein anak lembu. Hurm, cuba fikir sejenak, apakah tujuan memasukkan sel-sel buah pinggang monyet, M.E.M burung helang yang separuh diubahsuai, serum protein anak lembu ke dalam tubuh badan bayi kita? Apa tujuannya? Adakah anda memerlukan pHD untuk memikirkannya? Apa pula hukum memasukkan sel-sel buah pinggang monyet, mem burung helang yg diubahsuai, serum protien anak lembu yg saya pasti tidak di 'sembelih' mengikut cara Islam tetapkan?? Setakat ini jika anda mulai merasa ragu-ragu mengenai kandungan vaksin Polio ini saya cabar anda ke mana2 klinik/hospital dan dapatkan label kandungan vaksin tersebut. Baca dengan mata kepala anda sendiri baru anda perlu percaya. Di dalam Islam sendiri menyarankan apabila anda mendapat sesuatu berita itu kaji dan selidik dahulu KESAHIHANNYA, baru buat keputusan dan terpulanglah kepada anda untuk menentukannya. Mungkin saya perlu selitkan sekali kandungan Vaksin Campak a.k.a M.M.R (Measles, Mumps & Rubella) ;content vitamins, amino acids, fetal bovine serum, sucrose, sodium phosphate, glutamate, recombinant human albumin, chick embryo cell culture, WI-38 human diploid lung fibroblasts, neomycin, sorbitol, hydrolyzed gelatin. Ok please read again, ' recombinant human albumin, chick embryo cell culture, WI-38 human diploid lung fibroblasts '. Apakah??, recombinant human albumin adalah campuran albumin(sel darah) manusia, chick embryo cell culture adalah sel emrio kultur ayam, WI-38 human diploid lung fibroblasts adalah WI-38 diploid fibroblas paru-paru manusia yg mana code WI-38 sy pun tidak tahu kod apa dan sy sendiri tertanya2 dari mana datangnya diploid paru-paru manusia yg di masukkan ke dalam berjuta-juta vaksin MMR di seluruh dunia?.(adakah paru-paru ini di dapatkan melalui bedah siasat kematian?)

Wallah'ualam...


Ini jawapan orang lebih arif:

ini ulasan dari dr sy @hairin anisa tajuddin (peadiatrician)
 


Assalam everybody....
Sebelum kita pergi secara detail tentang pembuatan vaksin, mari kita

lihat hukum vaksinasi dlam Islam spt dlm muzakarah tahun 1989 :

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama

Islam Malaysia Kali Ke-24 yang bersidang pada 5-6 Jun 1989 telah

membincangkan Pandangan Islam Terhadap Imunisasi Campak, Tibi, Batuk

Kokol, Dipteria, Tetanus Dan Polio. Muzakarah telah memutuskan seperti

berikut:

Program imunisasi campak, tibi, batuk kokol, dipteria, tetanus dan

polio adalah harus di segi syarak kerana berdasarkan kaedah درء المفاسد مقدم على جلب

المصالح" menolak kerosakan adalah didahulukan daripada mencari

kemaslahatan " dalam perundangan Islam.

Vaksin-vaksin yang digunakan dalam imunisasi bagi penyakit-penyakit

tersebut hendaklah diambil daripada bahan yang suci, sekiranya vaksin

daripada bahan suci tidak diperolehi atau sukar diperolehi, maka

penggunaan vaksin yang sedia ada adalah diharuskan.

Keterangan/Hujah:

Imunisasi adalah satu-satunya cara pencegahan yang dapat dilakukan

bagi mengelakkan penyakit seperti campak, tibi, batuk kokol, dipteria,

tetanus atau polio. Mengikut kaedah fiqhiah iaitu درء المفاسد مقدم على جلب المصالح

“menolak kerosakan adalah didahulukan daripada mencari kemaslahatan”,

maka program imunisasi bagi mengelak bahaya penyakit-penyakit yang

berkenaan adalah sampai kepada peringkat hajat. Maka program tersebut

adalah harus, kerana sesuatu kerosakan akan cepat berkembang dan

bahayanya adalah lebih besar. Oleh hal yang demikian penggunaan vaksin

dalam imunisasi itu adalah harus dari segi syarak.

Keharusan ini juga adalah berdasarkan Firman Allah s.w.t. dalam surah

Al- Baqarah, ayat 195 :

ولاتلقوابأيدكم الى التهلكة

"Dan janganlah kamu sengaja mencampakan diri kamu kedalam bahaya

kebinasaan".

Maka sebelum kita memutuskn sesuatu itu haram & tidak boleh, kita

perlu ada ilmu yg mendalam & dalil yg cukup.
Saya ingin bertanya, adakah semua yg tanpa logo halal itu...Haram???
Ada beberapa produk yg diluar kuasa jakim utk mmberikan logo halal spt

ubat2an. Adakah anda pernah lihat logo halal pd antibiotik?? Berbeza

dgn supplement @ produk makanan & kosmetik yg perlu mndapat logo

halal. Sedangkan semua vaksin yg diperkenalkan di malaysia telah

mendapat hukum penggunaannya drpd mereka yg arif, & bukan orang2 biasa

spt kita utk MENSAHIHKAN hukum. Tentang semua vaksin yg ada skrg telah

lama di bawa ke Muzakarah oleh para alim ulama kita. Hanya vaksin yg

menggunakan unsur khinzir shj yg disahkan haram & tidak diberikan di

Malaysia.

Ok sekarang kita pergi kpd sejarah pembuatan vaksin....
Pada abad sblm 19 iaitu 1700-1800, kadar kematian terutama bayi &

kanak2 berumur 5 tahun amat tinggi kerana serangan kuman2 spt batuk

kering,batuk kokol, lumpuh polio & sbgainya. Kita perlu percaya setiap

musibah, adalah ujian Allah swt kpd hambaNya. Tetapi Allah swt Maha

Penyayang krn Dia mengurniakan akal yg cerdik kpd para saintis utk

mengkaji cara utk mengurangkn kadar kematian tersebut. Contohnya

saintis Islam yg bernama Ibnu Nafis yg menemui vaksin cholera pd tahun

1830an...maka bioteknologi perubatan berkembang untuk mencari

penyelesaian & penemuan vaksin satu persatu e.g BCG ditemui pada

1927...

Sebelum anda melatah tanpa ilmu, saya akan berkongsi ilmu tntg cara

vaksin bertindak melalui 2 jenis
1) Vaksin yg menggunakan particle/sebahagian protein dari kuman & ia

dimasukkan ke dlm tubuh kita.
Apabila tubuh kita mengenal bhgn tersebut, tubuh menghasilkn antibodi

yg spesifik utk kuman tersebut.
Jika kuman sebenar datang menyerang, antibodi yg telah terhasil kan

melawan kuman yg menyerang.
2) vaksin yg menggunakan virus hidup yg telah dilemahkn...macam ular

yg dah hilang bisa. Virus hidup ini dimasukkan ke badan kita & tubuh

kita akan menghasilkn antibodi yg juga specifik kpd virus ini.
Contohnya, mumps rubella, measles...tapi, sbb kuman ni dah lemah,

antibodi yg dihasilkn oleh tubuh akan membunuhnya.
Tubuh kita ada memory cell yg akan menyimpan data tentang kuman yg

kita telah terdedah secara natural @ vaksinasi. Tapi, bila kuman

menyerang secara natural, hakikatnya lebih sakit & boleh bawa kematian

kpd bayi @ kanak2 yg belum kuat sistem imunisasi tubuhnya. Apabila

telah diberikan vaksin, memory cell akan menyuruh semua askar tubuh

kita menghasilkn antibodi & membunuh kuman yg menyerang.
Justeru, vaksinasi adalah langkah pencegahan terbaik sblm ramai kanak2

dijangkiti. Malah, kuman zaman sekarang banyak yg sudah kebal

antibiotic.

Saya percaya sangat dengan penyusuan ibu sangat baik untuk bayi. Sebab

itu saya berjuang dlm penyusuan ibu. Namun, bukan semua antibodi yg

specific utk semua kuman di dunia ada dalam susu ibu. Yang banyak dlm

susu ibu adalah IgA yg menghalang perlekatan kuman & toksin terutama

dlm usus bayi. Namun, antibodi yg specific spt IgM & IgG hanya

sedikit. Kandungannya amat bergantung kpd kandungan antibodi specific

dlm tubuh ibu. Jika ibu tiada antibodi e.g pertusis & bayi pula

dijangkiti pertusis....bayi akan mengalami simptom yg boleh mmbawa

maut!! Kita orang dewasa punya askar yg kuat utk melawan

kuman...tetapi bayi tidak kuat!! Malah, vaksin yg kita dapat sms kecil

bukannya mmberi perlindungan sepanjang hayat..antibodi yg terhasil

dulu sudah berkurangan dlm tubuh kita. Justeru, para ibu janganlah

ingat kita ada semua antibodi dr vaksin yg kita pernah dapat. Kita

orang dewasa bolehlah mengamalkan semua mknn sunnah spt madu,

kurma...tpi bayi kecil belum boleh diberikan mknn tersebut. Mereka

perlu dibantu dgn pemberian vaksin juga utk mencegah.

Sekiranya anda khuatir tentang proses pembuatannya, maka anda kena

belajar dulu untuk jadi saintis, baru anda boleh mengatakan

keburukannya.
Anda tidak faham apa maksud rekombinan sbb itu anda melatah.
Ok, rekombinan adalah teknik yg menggunakan unsur asal spt mengambil

serum @ darah manusia utk mendapatkan DNA, & melakukan pengubahsuaian

spt memotong, menyambung rngkaian DNA tersebut & menghasilkan

rekombinan serum albumin. Pengklonan berlaku utk menghasilkn produk yg

banyk & bukannya saintis menggunakan serum manusia yg sebenar!! Ok,

ttg monkey kidney cell : mereka yg cerdik pandai telah menghasilkan

kultur sel dari yg sel yg sebenar dari monkey. Sel asal dikembang

biakkan utk jadi banyak dlm makmal & digunakan pula utk membiakkan

virus. Para saintis tidaklah kejam samgat nak bunuh beribu ribu monyet

just utk produce vaksin. Mereka mengambil cell asal tu pun bukan

dengan membunuh monyet tersebut. Dan yang saintis ambil, bukan sel

monyet tuh untuk masuk dlm tubuh manusi. Mereka ambil particle

bacteria @ virus yg telah dibiakkan itu je...mcam kita tanam sayur,

kita bukan makan tanahnya kan... Kita ambil sayurnya aje....

Then, Eagle MEM modified medium tuh pulak bukannya ambil cell dari

helang!!! Klu tak tau...bertanya dulu yer!! Itu adalah larutan medium

yg digunakan utk mengkultur sel secara sintetik!! Eagle tuh adalah

sempena nama saintis yg menemui kaedah tersebut iaitu Harry Eagle.

Hmm...tuh laa, cepat sangat buat spekulasi!!

Serum protein anak lembu...bukan perlu membunuh anak lembu utk

dapatkan darahnya. Macam kita diambil darah, adakah doktor bunuh kita

dulu? Hehe...lawak betul pemikiran anda yg benci sgt dgn vaksin nih.

Dah tak perlu pikir pasal sembelih @ tidak!!

Ok, human lung fibroblast tuh, mereka saintis nak buat kajian perlu

mengikut protokol & etika perubatan. Mereka bukan semberono ambil tisu

paru2 manusia then bagi kat baby!! Mereka ambil tisu fibroblast dr

paru paru2 janin yg telah keguguran. Itupun mereka ambil setelah

mendapat keizinan dari ibu bapa yg tidak mahu menanam fetus yg lebih

kurang 10-16 minggu. Tisu paru2 tersebut di kultur & dibiakkan dgn

banyak...untuk menjadi medium pembiakan bacteria @ virus. Mereka bukan

mengambil beribu ribu janin utk ambil fibroblast tuh. Kalian ni ingat

senang ke nak ambil tisu fibroblast dr janin yg kecil mcm tuh.?? Sbb

itu mereka guna teknik kultur!! Ada faham?? Dan macam monkey kidney

cell tuh juga, bukan mereka ambil lung fibroblast tuh masuk dlm

vaksin! Mereka ambil virusnya aje.

Then, dlam insert kertas dlm vaccine tersebut amat tulus memberitahu

professional perubatan ttg apa medium & bahan kimia yg digunakan dlm

proses pembuatan vaksin. Mereka yg bukan ahli perubatan tidsk layak &

sepatutnya membaca apa yg tertuilis sbb bila anda membacanya, semua

akan jadi melatah macam kes nih lah

Pernah tak anda tengok mee segera & mknn segera yg anda makan dgn

tulusnya menceritakan cara pemprosesan & apa sebenarnya bahan kimia yg

digunakan?? Tak da kan?? Mereka sbnrnya menggunkan bahan kima yg juga

merbahaya pada manusia spt saccharin, cyclamate (dlm proses minuman

segera), nitrosamin (proses buat keju, korney, ham) dll yg semua

toksik. Tapi, klu mereka bgtau, pasti semua manusia dah tak beli

produk makanan dr kilang. So, fikir fikirkanlah, sebenarnya apa yg

anda mkan termasuk sayur yg anda beli kat pasar tuh pun semua

mengandungi bhn kimia berbahaya. Tapi tubuh kita pandai, & insya Allah

mampu utk menyahbuangkn toksik tersebut dgn amalan pemakanan

Rasulullah saw.
Berblik kpd vaksin, memang bahan kimia tersebut ada digunakan utk

pembuatannya. Klu tak da bahan kimia dalam dunia nih, tak taulah kita

semua nih jadi macam zaman neopolitan lagi kot...semua guna sumber

bahan asli...hehe
Formaldehyde bukan dimasukkan dlm vaksin tetapi digunskan dlm proses

mengkulturkan sel supaya sentiasa segar utk pembiakan virus. Klu saya

cerita panjang ttg bahan kimia yg lain, alamatnya saya tak makan &

mandi berhari2 sbb ceritanya terlalu panjang. So, dipendekkan disini,

tiada bahan kimia, tiadalah sebarang prouk dari kilang di muka bumi

ini ok...Wassalam

admin mntak maaf jika keterangan terlalu panjang..tp luangkan la masa

untuk membaca info yg sgt berguna ini...

via @kelab ibu sayang anak...


So, nak cucuk ke tak?Terpulang.. Cikgu pilih cucukla sebagai langkah pencegahan...Kan mencegah lebih baik dari merawat?

Wallahua'lam

 

70 ulasan:

  1. saye mengambil langkah selamat dengan 'memvaksinkan' (betul ke perkataan ni?) anak-anak saye.
    saye berpegang kepada fatwa Malaysia yang mengharuskannya.
    Lebih-lebih lagi diri saye ini bukanlah seorang doktor yang tahu banyak perkara tentang hal kesihatan dan tubuh manusia. Oleh itu saye lebih cenderung mendengar nasihat mereka yang mahir dan hli dalam bidang perubatan.

    BalasPadam
  2. terima kasih atas ilmu ini.

    anak saya cucuk vaksin.

    BalasPadam
  3. Lagi satu ramai yg cakap anak2 yg xdivaksin ni xdemam pon....tp yg kena vaksin demam... Mmg la demam terjadi sebab badan kita sedang lawan bakteria

    BalasPadam
    Balasan
    1. so mknanyer better x perlu menokok tmbah ape2 dlm bdn ank..ALLAH SWT tlh mnciptakn tubuh bdn manusia ini sesempurna.mulai skrg bljr tuk TAUHIDkn diri n kembali pd amalan2 Sunnah serta semulajd.dr Allah penyakit ini dtg n mohonlah kembali kpd PENCIPTANYA.renung n kaji sejarah kita..kita skang hye MENERIMA SHJA anasir2 luar dn dibohongi mereka.cucuk BCG di negara kita je kan??sb slalu klu polis jmpe mayat n akn tau ia rakyat malaysia atau x melalui parut BCG...kenapa?

      Padam
    2. Bahagian mana yang seksa anak tu tolong beritahu semua orang?

      Padam
  4. I doubt with ur explaination...

    BalasPadam
  5. Ur child only have 1 life...think about it...

    BalasPadam
  6. i choose not to vac my baby dr unsur2 yg syubhah. Bila sakit, sy refer ke doc homeopati. Alhamdulillah she did very well. Amal kebersihan, makan makanan sunnah. Tahnik tu blh je bagi bby baru lahir,tiada masalah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adakah anda faham makna syubhah? Adakah anda sudah hadam fiqh dan sad zaraik? Kaedah fiqh adalah dinamik dan sgt komprehensif. Setelah merujuk kepada fatwa europe/saudi/US yg mengumpulkan ramai ilmuan agama, sains, perubatan berdiskusi pelbagai qaul dalam agama dan seelah itu mereka mengharuskannya, adakah anda menjadi pentahqiq dengan membuat pengkelasan baharu bahawa ia adalah syubhah?

      Afaf

      Padam
    2. bgus puan Shima. kita blk to basic...sakit n penawar milik ALLAH SWT..yakin pd sunnah AL QURAN..pemikiran kita dh tercemar swktu dijajah...logiknye kita nk terbaik utk ank kita. yahudi senang pengaruhi pikiran mereka2 yg konon moden dll.

      Padam
    3. Tahniah puan Shima kerana mengamalkan homeopati sebagai kaedah pengubatan yang digunapakai. Pengamal rawatan hospital tidak akan menerima apa yang puan Shima lakukan ini kerana masalah percanggahan dari dasar perubatan antara homeopati dan rawatan hospital. Konsep rawatan hospital adalah dengan meracunkan badan macam racun rumpai yang akan membunuh rumpai dan juga rumput yang elok bersama. Homeopati bertindak dengan cara memusnahkan akar umbi rumpai tadi sahaja melalui kaedah self programmming rumpai tadi sendiri dan ia akan memusnahkan dirinya sendiri tanpa mengusik rumput rumput sihat yang lain.

      Padam
  7. Sy setujungan shima.... Ank sy dah 4 org x do lalikn dgn vaksin. Semua sihat... Jdknlah makanan sebagai ubat... Bukannya membiarkn ank memakan racun cth Keropok, gula2, dan bermacam2 mknan ringan lain

    BalasPadam
  8. Terima kasih atas maklumat ini... ya jgn pandai2 nak melebih2 dari yg expert ... majlis fatwa tu bukan ulama yg ilmu cetek2..

    BalasPadam
  9. Ya.. ank sy kena demam campak. 2 hari terus elok. Takda tinggal kesan pun. Malah lebih cergas dan aktif. Ank kwn sy kena dmam campak juga, 5 hari tak elok lagi. Dok ulang alik klinik dpt kn ubat dan cream sapu. Sy hanya bg mnum air kelapa muda dan selawat ke atas nabi. Esok terus elok. Tu bukti yg sy ada skrg. So sy brani ckp vaksin bkn semua baby blh tahan dgn effect dia. Bagi sy, semasa dia kecil, biarlah. Dah besar , badan pun dh ok bru lah kita ambik vaksin tu. (Kalau perlu) sbb jakim pn hanya letakkan vaksin ni sebagai harus / darurat. Maksudnya, kita perlu gunakan vaksin jika sudah tiada apa2 jalan dan vaksin shj yg boleh membantu. Maka gunakanlah... :)

    BalasPadam
  10. Ya.. ank sy kena demam campak. 2 hari terus elok. Takda tinggal kesan pun. Malah lebih cergas dan aktif. Ank kwn sy kena dmam campak juga, 5 hari tak elok lagi. Dok ulang alik klinik dpt kn ubat dan cream sapu. Sy hanya bg mnum air kelapa muda dan selawat ke atas nabi. Esok terus elok. Tu bukti yg sy ada skrg. So sy brani ckp vaksin bkn semua baby blh tahan dgn effect dia. Bagi sy, semasa dia kecil, biarlah. Dah besar , badan pun dh ok bru lah kita ambik vaksin tu. (Kalau perlu) sbb jakim pn hanya letakkan vaksin ni sebagai harus / darurat. Maksudnya, kita perlu gunakan vaksin jika sudah tiada apa2 jalan dan vaksin shj yg boleh membantu. Maka gunakanlah... :)

    BalasPadam
  11. Terima cikgu untuk info ni..
    Saya masih menkaji ttg vaksin..
    Terlalu byk spekulasi yg berleluasa ttg vaksin..

    BalasPadam
  12. anda kenal zionist? anda kenal Rockefeller? kalau anda nak tahu vaccine dikeluarkan oleh Rockefeller Foundation..sebuah pertubuhan yahudi zionist. tiada perkara baik yang zionist buat utk kita dan dunia tetapi perkara jahat banyak sekali. jd, adakah anda fikir vaccine yg dikeluarkn mereka utk kebaikan kita??? jawapannya TIDAK..mereka hanya menjalankn bisnes dalam masa sama sedang menghancurkan kehidupn kita.. atau sekurang2nya membuatkn kualiti hidup kita menurun dgn mghadapi bermacam penyakit. para doctor hanya belajar dari buku yg dikeluarkn oleh mereka juga..dan eksperimen2 juga diaturkn oleh mereka..jd, mereka diajar/ditipu ilmu yg salah turun temurun..tetapi sekarang sudah ramai doktor yg sedar akan perkara ini dan menyebarkn kebenaran.. fikir2kanlah..jangan telan bulat2 setiap apa yang anda terima/disuruh..do some research first! sy juga tidak akn vaksin anak sy..sekian

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalu kan kasi alasan ni takpelah dah pandai sangat kan orang lain yg bodoh

      Padam
    2. yaa ,,, betul tu ,,, belajar agama akn tau jwapannya ,,, ank2 tok guru pondok pun x disuntik vaksin sbb mereka tahu ,,,

      Padam
  13. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833

    BalasPadam
    Balasan
    1. Could you please make me understand the meaning of the words; PERMANENT DOCTOR?

      Padam
    2. Could you please make me understand the meaning of the words; PERMANENT DOCTOR?

      Padam
  14. sy juga mengmbil keputusan untuk TIDAK memvaksinkan anak sy.walau tlh agak terlewat krn ini ank yg ke 4. 3 ank trdahulu sy vaksinkan krn tidak tahu kebenaran serta permainan dunia. sejarah melayu membuktikan yg kita dijajah n unsur2 ini mereka2 bw ke dlm negara kita.Bljr tuk tauhidkan diri percaya akn kekuasaan YANG MAHA ESA.dr DIA penyakit ini dtg..dan kpd DIA penyakit ini dikembalikan...Yakinlah akn ape yg ALLAH SWT ciptakn pd manusia serta alam ini.

    BalasPadam
  15. bajet hebat sgtla explanation?saintis la konon..ko sendiri ke cipta vaksin tu. ko ingt org bodoh sgt ke buat penilaian tanpa buat kajian..?ko sendiri dpt ilmu dr buku yg ditulis oleh para2 peyembah setan..beriya2 pulak dia ni..org yahudi zionist x dvaksin & kalau ko kaji baik2 mereka x pnh kna vaksin &xde parut bcg & rubella!..ubatan2 kt hospital tu bkn penawar tp utk meredakn pnyakit dlm jangka masa lama..dri ubat tu la jgk pnyakit lain muncul & pesakit akn brgntg pd ubat trsebut smpai ke mati..this is a bussiness!mereka mencipta pnyakit melalui ubat2tan..

    BalasPadam
  16. tolong kenali musuh2 kita dulu sblm nk tunjuk genius!!..tolong ambil tahu skit 2 makhluk pendokong dajjal ni Rockefellar & Rothchild.

    kalau ada masa pegi gedung buku & cari buku bertajuk the deadly mist,tulisan dari D Gray muaalaf dri Amerika & juga bekas us army yg mmbongkar penipuan amerika trhdp dunia...

    kepala hotak tu bia diisi dgn ilmu fitan skit bkn cita karut dlm novel!!

    BalasPadam
  17. tak cukup ilmu jgn ckp ..silent is golden

    BalasPadam
  18. tak cukup ilmu jgn ckp ..silent is golden

    BalasPadam
  19. Saya tak ambil vaksin masa kecil...tetapi saya vaksin ansk saya.bln lepas saya yg umur 28 ni kna chicken pox...teruk juga sampai pecah2 dalam mulut...mc 2 minggu seksa gila...gatal 1 badan...luckily anak saya dah vaksin chicken pox time tu...so dia xinfected...tak dapat bayangkan macamana kalau anak saya yang sakit...anak deman pun kita dah sedih tgk ,inikan pula kalau budak kecik yg sakit macam tu...kalau xkena kt kita kita akan ckp senang,ala biar dia sakit kecik2...biasala tu...tapi bila kita yg sakit baru tau betapa seksa nya....better prevent dr biar...kesian budak...seksa dorg thn sakit..baby plak tu..bkn tau ckp pun klau sakit...boleh nangis ja la

    BalasPadam
  20. Assalam..
    Ada org bagitau sy kalau x vaksin, akan menyebabkan kemandulan. Ye, sy mmg kurang percaya dan sdg mngkji lg adkh x vaksin menyebabkan kemandulan.

    BalasPadam
  21. Assalam..
    Ada org bagitau sy kalau x vaksin, akan menyebabkan kemandulan. Ye, sy mmg kurang percaya dan sdg mngkji lg adkh x vaksin menyebabkan kemandulan.

    BalasPadam
  22. sapa nk vac silakan...sapa xmau silakan...xpyh nk momok kn ank2 yg x vac tu akn mmbawa virus kpd ank yg di vac.. mnusia xmmpu nk bg jgkit virus tnpa izin allah...virus xjadi tnpa izin allah..aqidah biar betul ckit...punca pnyakit dr perut...so kntrol pemakann..sblm pnyakit mai..bkn xtau apa jnis pnyakit yg bakal kita hadapi...siap2 p vac..nk prevent katanya.. stiap mnusia allah cipta brbeza...ada imun original allah buat.. so vac ni kdg ada certain badan boley adapt ada x.. xkan la nk jadikan ank2 yg kita kandung 9bln tu kajian... so org yg xmau vac ni dah research byk n dah mmg yakin xmo vac...xpyh nk kecam... bila ckp kat doc xmo vac mcm2 kecaman dpt.. ank saya tggjwb saya... klu vac then ank tba2 ank sakit xmenentu adkh doc nk jaga...doc nk kluarkn duit rawatan..x kan..brapa ramai manusia yg vac ni mmg totally imun xdpt segala pnyakit spt yg trsenarai di ats... xdak sorg pn imun kn..doc akn jwb..ni lgkah pncegahan..kt xjamin sehat selamnya...so same goes to parents yg xmo vac ank dia..bkn vac yg mncegah tp allah yg mncegah...ramai kanak2 yg autisme skrg ni punca dr vaksin kn... semua butakan mata pekakkn tlinga

    BalasPadam
  23. Allah berikan manusia akal fikiran untuk berfikir. Pasti ibu-ibu yang memilih untuk tidak vaksinkan anak anda telah berfikir sematang-matangnya dengan menggunakan ilmu daripada sumber yang dipercayai dan pakar-pakar dalam bidang agama, perubatan dan sains. Anda pasti telah meneliti hujah-hujah daripada semua sudut daripada pandangan neutral. Namun, sentiasalah tambahkan ilmu berkenaan. Ingatlah, ilmu itu adalah ilmu Allah, diberikan kepada semua manusia tanpa mengira agama. Bukan bermakna ilmu orang Yahudi tidak boleh pelajari. Yang penting niat untuk menggunakan ilmu ke jalan Allah. Ilmu yang kita yakin sahih dan benar, kita sebarkan untuk dijadikan ilmu bermanfaat. Na’uzubillah jika ilmu yang disebarkan adalah salah. Setelah punyai ilmu yang cukup, buatlah keputusan dengan memohon agar Allah berikan pentujuk yang ianya benar. Ingat, kita bertanggungjawab sepenuhnya ke atas anak-anak kita. Pastikan keputusan kita tidak mendatangkan kemudaratan dan penganiayaan kepada mereka kerana tanggungjawab ini akan dipersoalkan oleh Allah kelak.
    Sebagai seorang pakar perubatan yang beragama Islam, pensyarah dan ibu, saya sedar tanggungjawab saya. Saya dan rakan perubatan yang lain tidak mahu bangsa dan umat Islam teraniaya. Ini tanggungjawab kami. Ini akan dipersoalkan oleh Allah nanti. Namun, saya agak tersentuh apabila dikatakan bersubahat dengan Zionis. Adakah usaha kami untuk pastikan anak-anak Islam mendapat kesihatan terbaik adalah tindakan menyebelahi Zionis? Persoalannya, adakah benar pemberian vaksin satu agenda Zionis? Mengapa ibubapa beragama Yahudi memilih vaksin untuk anak-anak mereka sedangkan ianya boleh memudaratkan (jika ianya benar)? Bukankah anak-anak umat Islam menjadi lemah dan mudah dijangkiti penyakit membawa maut jika tidak divaksin? Fikir-fikirkanlah.
    Alhamdulillah anda telah berjaya menyusukan anak anda seperti yang dituntut oleh Islam. Cuma tanyalah diri.. adakah susu ibu adalah kaedah terbaik untuk melindungi penyakit berjangkit yang khusus ini seperti diphtheria, pertussis, tetanus, thypoid, measles? Kenapa pada zaman sebelum wujudnya vaksin dan susu formula, ramai bayi yang menyusu sepenuhnya meninggal dunia kerana penyakit berjangkit ini? Kenapa vaksin yang disarankan khas untuk melindungi penyakit tertentu sahaja, bukan semua jenis virus dan bakteria? Adakah demam selsema disebabkan virus dan bakteria yang dilindungi oleh vaksin yang disarankan? Walaupun anak kita mempunyai ‘askar-askar’ yang banyak, tetapi mereka tidak tahu cara berperang atau tidak ada senjata khusus untuk lawan virus & bakteria yang merbahaya ini. Jadi bolehkan mereka berjaya? Apakah caranya untuk ‘askar-akar’ ini belajar lawan virus & bakteria khusus ini dengan lebih berkesan? Ingatlah, kita dituntut untuk berusaha dengan menggunakan kaedah yang terbaik dan dibolehkan oleh hukum syara’. Adakah cukup usaha kita? Adakah kita telah memilih yang terbukti terbaik?
    Kita juga dituntut untuk melindungi umah kita. Sebenarnya untuk program imunisasi berkesan melindungi daripada wabak, secara umumnya ia memerlukan 90-95% kanak-kanak dalam komuniti divaksin. Adakah anda mahu menyumbang kepada lahirnya wabak penyakit yang membawa maut ini? Sedarlah, akibat tindakan anda, seluruh umah terpaksa menanggung kesannya.
    Banyak soalan saya utarakan. Jika anda boleh menjawabnya dengan yakin, Alhamdulillah. Jika masih ada keraguan, tuntutlah imu lagi. Tanya pakar-pakar dalam bidang berkaitan. Dapatkan ilmu daripada pelbagai sumber dipercayai. Pemerhatian saya melalui perbualan blog ini, anda perlu mengaji lagi ilmu berkaitan vaksin dan immune sistem. Walaupun anda telah memilih apa yang anda rasa terbaik, bukan bermakna menuntut ilmu ini terhenti. InsyaAllah, ilmu yang bertambah dapat membijaksanakan anda dalam menganalisa kembali keputusan anda. Sentiasa tanya diri sendiri, “Adakah keputusan saya adalah yang terbaik? Adakah keputusan lain lebih baik?” Semoga Allah berkati ilmu yang dipelajari dan jadikannya ilmu bermanfaat. Semoga Allah tunjukan saya dan anda ke jalan yang benar, jalan yang Allah redhai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidak dinafikan sesetengah penyakit memerlukan vaksin buatan zionis tetapi sesetengah penyakit diciptakan mereka sendiri seperi Ebola yang tidak lain tidak bukan Hanya ingin mengaut keuntungan melalui penjualan vaksin ciptaan mereka sendiri. Jika tiada Jalan lain Kita Terpaksa menggunakan produk mereka. Tetapi yang sebaiknya haruslah mengamalkan pemakanan Sunnah rasulullah. Ramai yang ingin merawat penyakiy Dan menggunakan ubat ubatan. Ramai yang tidak sedar mereka BOLEH mencegah penyakit daripada datang.Inilah dikatakan fitnah dajjal iaitu akhir Zaman. ALLAH INGIN MENGUJI MANUSIA. SEDAR ATAUPUN TIDAK Kita sedang menjalani fitnah. Semoga Kita dapat menjauhkan diri daripada fitnah Dan bergerak selari dengan islan

      Padam
  24. Pelik. Puan kongsi pendapat pakar tapi puan tak dengar dan praktikkan pendapat pakar. Puan tahu ke? Puan nampak anak puan sehat walaupun tdk divaksin, tetapi sedar ke puan anak2 puan boleh berisiko menjadi pembawa2 kpd kuman2 tersebut dan membahayakan bayi2 yg lain yg belum cukup umur utk divaksin?
    Mohon puan membuat kajian lebih mendalam lagi baik buruk tanpa vaksin bukan saja kpd anak2 puan tetapi juga kpd anak2 org lain yg berada di persekitaran mereka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Susu ibu BOLEH menambahkan sistem kekebalan tubuh bayi. Tetapi bagaimana pula dengan virus Lain. Anda perlu sedar kebanyakan virus ciptaan mereka Dan mereka menjual vaksin. Ini adalah BUSSINESS. Jika Terpaksa Maka diwajibkan mengambil vaksin.

      Padam
  25. Saya sudah dan akan vaksinkn anak2 saya. dan berserah kepada Allah. Usaha dulu baru tawakal. usaha pon kene lah yg logic dan terbukti. Saya YES to vaccine.

    BalasPadam
  26. Saya sudah dan akan vaksinkn anak2 saya. dan berserah kepada Allah. Usaha dulu baru tawakal. usaha pon kene lah yg logic dan terbukti. Saya YES to vaccine.

    BalasPadam
  27. Saya seorang doktor disebuah hospital di pahang. Seorang kanak2 sedang nazak di icu gara2 jahilnya ibu bapa terhadap kepentingan vaksin. Paling malang sekali golongan ini menggunaka agama untuk menegakkan hujah2 mereka. Jika tiada kepakaran dlm bidang perubatan, mohon untuk tidak mengeluarkan pernyataan dangkal sepertimana dlm blog ini. Terima kasih. Moga terbuka hati untuk lebihkan bacaan2 yg berkualiti dan berkredibiliti berbanding testimoni mulut yang langsung tak diiktiraf dalam bidang research

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun ex-staff hospital,cuma bukan pangkat tinggi2.. mcm yg doc kata, ada seorg budak nazak di icu sbb kejahilan ibu bapa pasal vaksin.. tp bila kes2 allergi ubat sehingga menyebabkan kematian atau kes2 kecuaian doc, semua hospital cuba menyembunyikan situasi ni..kenapa????? sedangkan yang sakit akibat xvaksin sikit jer peratusnya... saya bukan cakap kosong, saya juga staff icu sblm ni...

      Padam
    2. Ya Allah, mana yang betul ni...masyarakat jadi keliru.

      Padam
    3. sekarang dh viral balik pasal yg anti vacsin pembawa virus/kuman2 yg bahaya ni .. tp bila ada kes anak yg sakit sebab allergi dengan vacsin didiamkan sj .. pd saya la vacsin ni mungkin blh mencegah dr terkena penyakit tp ada risiko nya jg .. tu yg x sanggup .. mcm anak kwn saya dapat sakit meningitis slps seminggu teima suntikan vacsin penyakit tersebut ... dan baru tadi sy baca kt fb pasal seorang pelajar mrsm yg lumpuh setelah menerima vacsin tetanus ..blh baca kt sini ... http://www.sinarharian.com.my/edisi/terengganu/muhamad-muhaimin-lumpuh-anggota-badan-selepas-terima-suntikan-1.63554
      so.. mcm mana tu ..terpulanglh pd masing2 untuk menilai ..

      Padam
    4. Saja nak update mengenai kanak di icu hari itu. Bayi tersebut dah meninggal dunia minggu lepas. Saya masih tidak faham bukti/kajian/testimoni macam mana lagi yang boleh digunakan untuk ditunjukkan kepada golongan2 yg menolak vaksin ini. Mungkin ego mereka terlalu tinggi. Padahal, urusan2 ini perlu diserah kepada mereka2 yg berilmu seperti doktor. Saya x dapat nafikan bahawa ada kemungkinan mendapat side effect dari vaksin. Tetapi peratusannya adalah kurang dari 1peratus. Akan tetapi yang 1 peratus ini lebih diperbesar besarkan berbanding kejayaan2 membanteras penyakit berjangkit oleh vaksin seperti hapusnya penyakit cacar air (small pox), dan polio. golongan2 yang tidak boleh divaksinkan ini mengharapkan bantuan2 dari golongan2 yg sudah divaksin. Apabila nisbah golongan yang divaksin kepada yg tidak tinggi, rantaian penyakit betjangkit akan terputus. Penyakit2 berjangkit seperti batuk kokol, campak dan diphteria merupakan penyakit2 zaman purba sudah kembali menyerang berikutan terputusnya rantaian imunisasi. Sila fahamkan konsep herd immunity. Tak mustahil suatu hari nanti penyakit2 yang sudah pupus akan kembali menyerang semula. Dan apabila penyakit ini kembali, mungkin sudah terlewat untuk bertindak. Saya merayu supaya bacalah mengenai kejayaan2 vaksin dalam membanteras penyakit berjangkit. Dalam Quran pun suruh kita membaca. Tetapi, bacalah dari sumber2 yang sahih. Bukan dari testimoni

      Padam
    5. ALLah Al Musta'aan......Dr adalah manusia...bukan maksum...betul die ahli berbanding kita dalam perubatan....tetapi belum tenttu die lebih tahu dr kita jika kita mengambil tahu n teliti dalam sesuattu perkara..semua dr x sama...bergantung sifat asl sebagai individu....kepercayyan yang mcm mana dipegangnya....ada yang terima bulat2 jer apa yang diajar ....tidak pula dikaji kesahihnya...dan ada yang sebaliknya...senang cerita...banyak mazhab...jadi jgn pukul rata semua dr adalah pakar lagi arif dalam menenttukan pilihan yang terbaik untuk kita...satu lg....dr kebanyakkan yang perasan ahli tu....apa die tahu n kat tempat mana die belajar ilmu vaksin???melainkan maklumat yang dibekalkan untuk mereka tahu saja...itupun mereka tidak dedaahkan...hatta kpd staf..jadi usah pening.....

      Padam
    6. saya ambil kira semasa kita sek???berapa ramai yang setuju jer apa yang cikgu ajar dalam buku teks???saya adalah salah seorang yang selalu saja xterima....contoh teori darwin tu....tp cikgu ajar terima jer la....cikgu pun ade yang ajar.....straigh jer...ader yang bagi penerangan,,...sebagai org islamm...kita....bla2....bergantung sifat tanggungjawab individu.....jadi berbalik soal vaksin....ader jer dr yang x kisah...janjji gaji masuk...dan ada yang mengkaji n bertanggungjawab....cuba sedarkan masyarakat...tap x bleh terang2 sangat...x boleh menonjjol...bahaya.

      Padam
    7. pilihan ditangan masing2...jgn ikut ikutan samada vaksin atau tidak....jgn mudah terpengaruh dengan pihak mana2 pun....ambil tahu semua yng disampaikan....n baca n nilaikan....kaji sendiri...maklumat banyak....berdoa lah kepada Allah...Dialah tempat kita bergantung....ini dunia akhir zaman....banyak fitnah....hidupkan hati nurani anda.....kadang2 naluri kita banyak membantu....org kata ikut hati mati....tapi bagi saya x....hati kita kita punya....masing2 saja yang tahu...dan setiap anak adam ada peneman masing 2 dr kalangan JIn dan juga malaikat....masing2 menyeru kepada keburukkan dan kenaikkan...jagalah hati pun...moga reski kita baik.....mintak sungguh dgn ALLah...

      Padam
  28. About your second point, anak mendapat imunisasi terbaik iaitu susu ibu. Ya benar, susu ibu ialah sumber antibodi yang sangat baik dan memenuhi keperluan nutrisi anak, tetapi bukan semua jenis antibodi ada di dalam susu ibu. Melainkan ibu tersebut mempunyai antibodi2 tersebut. Fungsi vaksin ialah untuk melatih badan mencipta antibodi yang tidak tersedia di dalam susu ibu. Sekian,
    Pharmacist-to-be in shaa Allah.

    BalasPadam
  29. Alasan bodoh bila cakap dulu lain skg lain. Skg kena vaksin ank. Usaha dlu baru tawakal. Yg tak vaksin ni tak usaha ke?? Kami pun berusaha mencegah segala penyakit yg berpunca drpd kanak2 vaksin ni. Vaksin dh reject tetap disumbat pada kanak2. Tu ada yg mati bagai bila dh vaksin. Bayi yg belum vaksin belum tentu ada virus dalam badan dia. Budak yg dh vaksin kompom 100% dh ada virus dalam badan dia. Lebih percayakan doktor. Lebih sanjung org ilmu tggi, doktor cakap A korg ikut A.. tak jadi doktor maknanya bengap la? Kena jadi doktor bru org hormat ke?? Baru nak terima pendapat pasal vaksin??? Pakai otak sikit la mak bapak sekalian. Vaksin anak tu korg seksa anak tu. Skg mcm2 penyakit dh smpai.. mana dtg penyakit pelik2 tu semenjak ada vaksin ni????? Berfikir biar jauh. Jgn pikir sangkut2. Pikiran macam lalang tak ada pendirian.

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju bro...sepatutnya pihak hospital bukan memilih untuk kita, tetapi hanya menyarankan mana yang terbaik.. kuasa memilih terletak d tangan ibu bapa itu sendiri..adakah dgn xvaksin,kita xsayang anak..adakah dgn menvaksin,kita sayang anak.. semua org terlalu ikut sgt cakap staff2 hospital..diorg pun manusia...

      Padam
    2. Pasal parut bcg tu cuma nk membezakan org keturunan melayu malaysia dgn indonesia je. Sbb indon x wajibkn suntikn tu. Kau tak tau zmn dlu kes kematian ni tggi sebab xde imunusasi? Jgn guna agama semata2 nk tegakkan hujah bodoh anda tu.

      Padam
    3. Penyakit yg ada skrg ni bkn punca drp vaksin tp drp virus baru @ yg dh mutasi. Vaksin yg ada skrg ni melindungi drp kuman sedia ada. Kuman br blum lg. Mmg la ikut doktor sbb diorg pakar dlm bidang tu. Takkan nk ikut ustaz. Kena penyakit agkt tgn doa je. Keta rosa agkt tgn doa je. Xde sumbangan kpd kemajuan umat

      Padam
    4. Terlebih dahulu dimanakah virus Baru ITU wujud. Tidak lain tidak bukan virus ITU ciptaan mereka. Mereka ingin mengautkan kuntungan. Banyakkan membaca daripada membuat kesimpulan yang kurang cerdik.VIRUS EBOLA Adalah buatan mereka. Kita pun Terpaksa menerima vaksin. Vaksin sebenarnya Memang meningkatkan kekebalan tubuh tetepi mempunyai efek sampingan jangka Masa panjang. Anda membuat kenyataan seakan meremehkan pertolongan ALLAH. Saya ingin memetik daripada kisah pejuang SALEHUDIN AL-AYUBI yang mengatakan Racun ITU tidak mampu membunuhnya melainkan ALLAH. Dia meminum Racun ITU dengan beraninya. Dia tidak mati dengan izin ALLAH. Doa adalah senjata umat mukmin. Selepas ITU ramai orang nasrani memeluk Islam. Saya tidak menyatakan vaksin ITU tidak BOLEH diterima tetapi haruslah mengambil langkah darurat sehingga vaksin ITU BOLEH menyelamatkan nyawa

      Padam
  30. Senang cerita gini la...kalau sakit jgn p klinik. Jgn p hospital. Bini nak beranak pun jgn p klinik. Jgn p hospital. Klinik dan hospital tu semua agenda yahudi. Korang tau tak semua peralatan yg ada di hospital tu yahudi yg cipta. Ini termasuklah peralatan nak beranak tu. Jadi kpd puak anti vac ni elok la apa apa hal yg berkaitan dgn kesihatan, korang buat research di google sudah la. Itu dah ckup memadai. Lagipun korang kan tak percaya doktor. Jadi kalau da anak bini atau mana mana keluar kena penyakit atau kena langgar keta ke, klau boleh elakkan la drp p hospital. Pilihan di tangan kita.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha betul2...tak guna la saintis2 islam dulu blaja dalam bidang perubatan ni sebab tu semua agenda yahudi wakakaka

      Padam
    2. ade lg kenyataan dangkal mcm ni.....org mcm ni biasaya taksub mazhab.kita tidak dituntut mempercayai semua pendapat seseorg kecuali Nabi Muhammmad SAW sahaja....hata fatwa sendiri pun....sekadar pendapat n penjelasan...boleh jadi salah boleh jadi betul....kita ada akal n hati nurani...gunakanlah....kita merdeka....apatah lagi dr.....sek ni...mcm perangai n fesyen....word view yang berbeza...kadang hanya untuk cari makn,..tidak menafikan mereka yng benar2 ikhlas....takkan masa ko kecik dulu berlainan pendapat ngan mak ayah dalam bab yang bukan akidah pun mak ayah ko halau ko...x bagi makan....namanya manusia....mesti berselisih....cuma agama islam...ada beri panduan mcm mana meraikan pendapat....islam x pernah mengongkong hata dalam agama....sebab yang haram sudah jelas....n yang lain2 x mengapa.....jadi berbalik soal vaksin....apa masalahnya jita setelah kita teliti....kita x bersetuju....lebih2 lagi sebab ia sangat kontroversi....dgn bahan 2 yang haram....n tidak menjamin....berbanding risiko yang mgkin diperolehi....kami x marah...buatlah sama ndak....pilihan...mohon berbahagia n selamat.dalam bermazhab sendiri pun iman 4 mazhab...melarang ikut secara taksub pendapat mereka....melainkan teliti adakah selari ngan Al quran n sunnah Nabi SAW....d teliti lah dalaill n hujah mereka...dan ambik lah yang paling kuat....jadi berbalik isu vaksin..??????ko kata jangan g hospital???sebenarnya susah berinteraksi ngan org taksub ni....semoga berbahagia

      Padam
  31. ramai rupanya yg tak ambik vac rupanya. ingt kami sekumpulan ja. bkn tak percaya doc. doc usaha ja. slbhnya Allah juga yg tentukan.saya dpt full vaccine. tp dr kecik sampai besar saya sakit. tang mna cegahnya saya pun xpasti. saya setuju dgn pndpt sapa nk ambik.sapa taknak tak pyh ambik. beza saya dgn suami. dia xambil full vac tp dia sihat. berbanding dgn saya yg full vac ni sakit ja. so terplgla. anak sya tak dpt full vac atas nasihat doc sbb ada setgh vac bdn dia reject. doc buat scan darah. mna yg terbaik. buatla. jgn saling salah menyalahkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. X pernah pulak doc cek darah sblm vac anak... saya pun vac sejak kecil... mmg saya x kuat... sejak kecil saya x rasa cergas... badan x bermaya selalu... kdg2 x larat nak berdiri berjalan terutama waktu panas... kata kalau vac badan sihat... cmn tu... hurmmm...

      Padam
  32. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  33. Bagi saya perlu la bergaduh mengenai benda ni, sapa yg setuju nak ambil, ambil, xsetuju xnk ambil, xyah ambil, care giver mempunyai autonomy terhadap anak mereka, jangan la kita berpecah belah mengenai benda ni, sesuatu yang tidak patut menjadi isu sampai kepada pergaduhan, everything is subjektif, xperlu nk samakn yang lain. Come on guys, kita manusia biasa, apa yang terbaik kita jadikan teladan, segala kekurangan kita jadikan inisiatif pengalaman sebagai langkah perubahah.

    BalasPadam
  34. Nak tanya..macam mana pulak pada kanak-kanak yang dah berumur 10 tahun,14 dan 16 tahun yang tak ambil vaksin sejak lahir hingga sekarang...
    Perlukah di umur mereka yang sekarang untuk ambil vaksin atau apa saja imunisasi yang mereka terlepas?

    BalasPadam
  35. Saya sokong tidak mengambil vaksin. Anak saya baru dua bulan, dan pernah kena suntikan bcg,hepatitis b(dos 1)dan hepatitis b(dos 2).saya melihat dalam jadual rekod imunisasi terlalu banyak lagi suntikan yang perlu anak saya ambil sehingga anak berusia dua tahun. Soalan pertama,sekarang saya tidak arif mengenai vaksin dan bagaimana kalau saya abaikan vaksin ini sedangkan sebelum ini anak saya telah disuntik terlebih dahulu?. Soalan kedua bagaimana saya nak mengelakkan perkara ini,adakah saya abaikan sahaja jadual imunisasi itu?. Soalan yang ketiga,adakah pengambilan vaksin ini mencegah untuk ketika bayi atau kesan perlindungannya sehingga dewasa?. Yang arif,mohon bagi pencerahan. Terima kasih. Assalamualaikum.

    BalasPadam
  36. assalamualaikum....kami mengambil keputusan utk tidak vacc ank yg ke 8 ni... tp doktor paksa paksa dn mendakwa akan buat laporan polis terhadap kami cubaan membunuh anak...Allahuakhbar...dunia akhir zaman... satu persoalan nk tanya pada doktor doktor di luar sana.... bolehkah kamu menghantar pihak polis yg terbaik bg menghalang MALAIKAT MAUT mencabut nyawa seorg yg dh ambil 100% vaksin ni...TQ

    BalasPadam
  37. sejauh mana kita tahu antibody anak-anak kita ..
    sejauh mana kita tahu kepakaran doktor yang membuat vaksin tersebut
    setinggi mana ilmu untuk kita untuk menkaji dan mendalami hal ini
    seteguh nama kepercayaan kita kepada keberhasilan vaksin ini
    sekuat mana sayang kita kepada anak-nak kita yang memrlukan kita sepanjang hidupnye..
    kita hanya berusaha , berdoa dan bertawakal
    hidup nya sementara
    kerana nyawa kita ditangan yang maha Esa

    BalasPadam
  38. Moga anak anak yang tidak diimunisasikan ( apa lagi anak anak yang tidak dapat pemakanan sihat semasa kecil) itu tidak akan menjadi punca kepada penularan penyakit berjangkit yang banyak telah lupus akbat amalan immunisasi pada masa dahulu (walaupun kita tak perlu bimbang sangat kerana fitrah manusia memang akan berakhir dengan kematian..samada mati muda atau mati ketika usia tua)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagaimana pula dengan lambakan mendatang asing dr pelbagai negara2 miskin tu... adakah mereka tidak menjadi punca kepada penularan penyakit2 pelik zaman sekarang di bumi Malaysia yg ku cintai ini?!... kenapa salahnya ditujukan hanya kpd bayi x vac shj?!...omongan ...

      Padam
    2. Kesimpulan yang kurang cerdik Dan tidak berasas. Kita sudah ditipu oleh dunia bahawa kononya penyakit daripada monyet Dan Burung. Mereka sendiri menciptakan virus tersebut. Cara untuk menyebarkan virus ITU melalui Manusia. Pendatang asing bukanlah punca virus diciptakan tetapi menjadi agen penyebaran virus. Banyakkan membaca Dan semoga Anda BOLEH mengembangkan otak Anda yang kurang menjadi

      Padam
  39. kaji dulu dari mana asal vaksin ,,, siapa yg menciptanya dan apa tujuan sebenar ciptaanya ,,, akhir zaman ni fitnah berleluasa ,,, jgn mudah percaya wlaupun org yg berlimu sekalipun ,,, selidik dulu ,,, jgn malas utk mengkaji ,,, skrg era awal pemerintahan dajjal ,,, segala persiapan telah pun disiapkan ,,, ank2 org islam sudah pun di marking dgn mencucuk vaksin ,,, jgn rasa angkuh utk mencari kebenaran ,,, igt balik pesan2 Rasulullah Saw sapa itu dajjal dan apa kelebihanya yg diberi oleh Allah Taala ,,, mereka yg mencipta penyakit dan mereka yg cipta ubat ,,, janji kena ikut mereka ,,, up to you la ,,, zaman skrg bkn zaman utk angkuh berceloteh ,,, zaman skrg zaman utk selamatkan akidah masing2 ,,, jgn beriman dgn vaksin ciptaan mereka ,,,

    BalasPadam
  40. I'll read later as i am using my hp now.

    BalasPadam
  41. X PERNAH HABIS..........saya mcm ni jer....nak cucuk cucuk la....pastikan jelas....lepastu....jgn dok salahkan org sekeliling yang x vaksin dengan alasan HI..saya x cucuk anak...pasal...saya tengok x perlu pun....saya jaga makan dr awal lg...semasa ibunya lg...mkn la sesemulajadi mgkin...elak yang merapu...bnyak alternatif....dgn rendah diri jujur saya kate....sulong masuk 5 tahu...adik 2 tahun stengah...yang tengah meninggal mase 7 bulan....x pernah p klinik...untuk sakit deman ni....kita maintain sendiri cara asas....back basic...maksud saya....banyak cara...bukan klinik wajib pergi....satu lg....fatwa adalah jawapan drpd ahli menggunakan kefahaman yg diberi dr ahli juga....dan ia bukn wajib untuk diikut....tanya la hati mu....saya sokong Hj Hadi awang....bini dia pun Dr....tapi saya x stuju pandangan die dlm bab ni....tapi saya x masalah....dlm bab lain saya sokong....sama juga....dgn...mereka yang lain...waima mak ayah kita....adakah bila kita x bersependapat dlm satu bab saja....kita patut berenggang atau .....isu sek tiada isu pun....buat lah ikut kefahaman masing2....pastikan jelas sahaja....jgn ikut2tan....ramai je ustaz...ramai je...dr...yang dah tolak....tp mcm biasalah....ia ade disebalik....menentang arus secara terang sangat bahaya n berisiko...anda semua merdeka

    BalasPadam
  42. banyakkan bacaan wahai saudara...teliti apa yang disampaikan walau sapa 2....bukan teliti siapa yang menyampaikan....kaji..saring...fikir....jgn terikut dengan kebiasaan atau adat....apa guna tuhan bagi akal...ini dunia akhir zaman....berdoalah...mintalah...Allah al Musta'aan

    BalasPadam