Isnin, Oktober 20, 2014

Fitnah

Assalamualaikum

Korang perasan tak yang zaman sekarang ni fitnah dan penipuan berleluasa?

Hari-hari kita terima maklumat, gambar, berita hatta kata-kata yang sesetengahnya disandarkan kepada alim ulama mahupun nabi walhal benda tu tak pernah pon diucapkan oleh insan terbabit. Astaghfirullahalazim.

Paling mengerikan apabila tangan kita laju je tekan butang 'share' atau 'forward' sedangkan kesahihan perkara tersebut belum pasti.

Sama juga halnya kita menyebarkan gambar-gambar yang kurang enak dipandang dengan alasan semoga menjadi ikhtibar.

Benarkah untuk peringatan? Atau halwa mata semata-mata?

Nauzubillahiminzalik!

Jomlah kita sama-sama bertaubat dan semoga kita dijauhkan dari golongan yang digambarkan melakukan dosa lebih besar daripada seorang pembunuh!


Wassalam.

3 ulasan:

  1. Perasan sgt2 cikgu. Kadang2 benda sekecil-kecil pun jadi fitnah wp mula2 org yg start tu hanya nak melawak, tpi bila disebarkan terus jadi fitnah.

    BalasPadam
  2. Iyalah. Sekarang nih nak kongsi pengalaman sendiri kat belog pun rasa takut der...

    BalasPadam