Jumaat, April 08, 2016

Prolonged Jaundice (Part 1)

Assalamualaikum

Dah lama plan nak tulis tentang prolonged jaundice a.k.a demam kuning berpanjangan ni tapi tak sempat2..sampai tahap kena tulis sikit2..berenti..pastu sambung lagi..hoho..ayat poyo je bajet glamer :p

Ok, selaku seorang yang berdarah O yang kononnya bila dapat baby,anak mudah kena penyakit kuning(memang pon..huhu), maka ketiga2 anak saya termasuk yang baru lahir hujung januari thn ni pon kena..dan ketiga2nya boleh dikatakan masuk kategori demam  kuning berpanjangan..maksudnya, tahap bilirubin dlm darah masih tinggi walaupun selepas 2 minggu.

Orang kata minum susu kambing masa hamil dapat mengelak risiko demam kuning, namun rezeki saya masih juga anak kena demam kuning dan anak ketiga yang saya lahirkan baru ni memegang rekod paling lama kekuningan berbanding abang2nya..maka, yang dikatakan anak perempuan biasa kuning sekejap je berbanding lelaki itu tidaklah boleh dipercayai 100peratus.

Baiklah..mari saya ceritakan sedikit kronologi yang berlaku utk ketiga2 anak saya ni ye..

Anak sulung a.k.a Muhammad Razin lahir 10 Mac 2008, jam 9.59mlm dgn berat 3.25kg..sy dibenarkan pulang ke rumah keesokan harinya setelah baby kencing dan berak dgn baik..hari ketiga,misi dtg rumah, tgk macam ada kekuningan, suruh ke klinik kesihatan cek kuning. Kuning tinggi, refer ke hospital dan admit. Masa ni anak sulung, xbiasa lg pengalaman macam ni memang berendam air mata je la..sedih sgt tgk baby masa tu..dgn stress sbb sakit bersalin pon xhilang lagi..katil hospital dahla tinggi, siksanya nak menyusukan baby masa tu..rasa mcm yang jahit2 pon dah tetas(rasa je padahal xpon..hehe)..baby plak bukannya suka dok bawah lampu..letak je nangis..nangis je letak..eh..makanya double trouble the stress..susu pon mulalah rasa segan2 nak keluar tp saya tetap kuatkan semangat menyusukan dia sbb dah niat nak fully breastfeed baby..3mlm jugalah kami berkampung dibawah cahaya biru itu..huhuhu..maka masa inilah macam2 petua pon muncul..sy mmg x suka nak bg baby makan or minum apa2 sebab klu boleh nak sgt dia turun sendiri kuning tu secara natural..tapi kuning dia ni makin naik dan kalau turun hanya sedikit(ni kes baby xmau dok bwh lampula)..ada org petua bg air kacang bendi tu..dan dgn berat hati sy cuba..alhamdulillah serasi dgn Razin dan kuning dia turun sejak tu..tp sy bg sikit jela..jgn korang p bg baby minum sampai bergelas2 plak..cicip2 je..yang penting susukan baby sekerap mungkin..bagi dia kerap kencing dan berak..balik ke rumah je tiap2 hari kena cek darah dia..dekat sebulan gakla berulang alik ke klinik kesihatan..very very the stressful! Segala jamu2 hanya boleh dibedal slps sebulan..alhamdulillah razin membesar dgn sihat dan debab sampai sekarang..haha..

To be continue...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan