Sengkak rahim

Assalamualaikum

Hari ni cikgu nak kongsi sedikit info yang cikgu dapat dari seorang kawan. Info menarik ni bagi ibu yang baru sudah melahirkan 😀

"Orang bersalin normal kena sengkak..tapi orang bersalin czer tidak perlu sengkak?

APA ITU SENGKAK?

Urutan sengkak atau deep tissue massage dilakukan selama 3hari untuk mengemaskan keselurahan tubuh badan dan posisi rahim selepas hari ke40..

Pada hari ke44 bersalin,sebagai rawatan penutup bersalin normal dilakukan sengkak peranak atau tetap batu merian atau womb uplift massage untuk menetapkan posisi rahim kembali ke tempat asal.Di sini bidan tahu keadaan dan kesihatan rahim ibu.

Bagi perbidanan melayu,melakukan sengkak pada awal minggu sama sekali tidak boleh kerana rahim masih bengkak dan mantah.Perbuatan tersebut boleh menyebabkan kesan sampingan serius seperti tumpah darah atau sekatan keluaran darah nifas.yang lebih memudaratkan ialah posisi rahim terbalik secara menunduk atau mendongak atau serong (intervorted/retroverted).Apabila ini berlaku ia boleh mengakibatkan ibu sukar hamil atau mudah keguguran.

Sengkak peranak hanya boleh dilakukan pada hari ke44 selepas 3hari dirawat dengan urut sengkak yang dimula pada hari ke40 bersalin.

Ibu bersalin secara pembedahan tidak perlu melakukan sengkak peranak iaitu tidak perlu diasak naik peranak.Ini kerana semasa melahirkan anak,ibu tersebut tidak melakukan sebarang peneranan seperti kelahiran normal dan rahim juga tidak bertukar posisi asal.

-for info 👆🏾.

copy paste

MINYAK HERBA ASMAK sangat sesuai digunakn untuk urutan ibu dalam pantang juga bagi mempercepat penyembuhan luka pembedahan dan luka bersalin. Hubungi cikgu di talian 013 5819100 untuk mendapatkan minyak yang istimewa ini 😀😊


Ulasan

Catat Ulasan