### 1. Smoothie Pisang Susu Kambing dan Bayam
Bahan-bahan:
- 1 cawan susu kambing
- 1 biji pisang masak
- Segenggam daun bayam
- 1 sudu teh madu (pilihan)
- 1/4 cawan ais (pilihan)
Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam pengisar.
2. Kisar hingga halus dan berkrim.
3. Tuang ke dalam gelas dan sedia untuk dinikmati.
### 2. Puding Chia Susu Kambing dan Vanila
Bahan-bahan:
- 1 cawan susu kambing
- 3 sudu besar biji chia
- 1 sudu teh ekstrak vanila
- Sedikit madu atau sirap maple (mengikut selera)
Cara penyediaan:
1. Campurkan susu kambing, biji chia, ekstrak vanila, dan madu dalam bekas.
2. Kacau rata dan biarkan selama 5-10 minit, kemudian kacau sekali lagi.
3. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman hingga pekat.
4. Hidangkan dengan buah-buahan segar sebagai hiasan.
### 3. Sup Labu Susu Kambing
Bahan-bahan:
- 2 cawan labu yang telah dipotong kecil
- 1 cawan susu kambing
- 1/2 cawan air atau stok sayuran
- 1 biji bawang besar (cincang)
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- Garam dan lada hitam secukup rasa
- Minyak zaitun untuk menumis
Cara penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, dan tumis bawang besar serta bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan labu dan air atau stok sayuran. Masak sehingga labu lembut.
3. Apabila labu sudah lembut, kisar semua bahan sehingga halus.
4. Masukkan susu kambing, kacau rata, dan perasakan dengan garam serta lada.
5. Biarkan mendidih seketika dan hidangkan panas.
Ketiga-tiga resepi ini sihat, mudah disediakan, dan bebas gluten.
0135819100 Cikgu Basariah
Tiga resepi sihat dan bebas gluten
Reviewed by Teacher Basariah
on
Isnin, November 04, 2024
Rating:
Tiada ulasan: