Assalamualaikum
Cikgu sebenarnya tak berapa gemar buat biskut sebab dulu selalu tak menjadi. Tapi tahun ni tergerak hati nak cari resepu mudah untuk isi masa lapang cikgu dan anak-anak.
Disebebkan cikgu suka biskut coklat chip so google dan jumpa resepi ni. Cikgu dah try memang mudah dan sedap. Tapi cikgu edit sket masukkan bahan lain dah kebetulan ada lebihan dari biskut sebelum ini.
RESEPI BISKUT FAMOS AMOS VERSI DERHAKA TAPI SEDAP
Bahan-bahan
250g butter (cikgu guna buttercup)
1 1/4 cawan gula perang
1 penutup esen vanila
1 biji telur
(Kacau sebati bahan-bahan ni)
Dah sebati, masukkan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
6 sudu besar minyak
Dah sebati semua bahan, masukkan:
2 cawan coklat chip (lagi banyak lagi sedap)
1 cawan nestum
1 cawan cornflakes diramas
Kemudian bulat-bulatkan dan susun atas tray. Pastikan buat jarak sket antara mereka. Jangan lupa oles dlu sikit marjerin kat tray tu.
Bakar guna api atas bawah 150 darjah selama 20 minit.
Siap. Selamat mencuba!
0135819100 Cikgu Basariah
Cikgu sebenarnya tak berapa gemar buat biskut sebab dulu selalu tak menjadi. Tapi tahun ni tergerak hati nak cari resepu mudah untuk isi masa lapang cikgu dan anak-anak.
Disebebkan cikgu suka biskut coklat chip so google dan jumpa resepi ni. Cikgu dah try memang mudah dan sedap. Tapi cikgu edit sket masukkan bahan lain dah kebetulan ada lebihan dari biskut sebelum ini.
RESEPI BISKUT FAMOS AMOS VERSI DERHAKA TAPI SEDAP
Bahan-bahan
250g butter (cikgu guna buttercup)
1 1/4 cawan gula perang
1 penutup esen vanila
1 biji telur
(Kacau sebati bahan-bahan ni)
Dah sebati, masukkan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
6 sudu besar minyak
Dah sebati semua bahan, masukkan:
2 cawan coklat chip (lagi banyak lagi sedap)
1 cawan nestum
1 cawan cornflakes diramas
Kemudian bulat-bulatkan dan susun atas tray. Pastikan buat jarak sket antara mereka. Jangan lupa oles dlu sikit marjerin kat tray tu.
Bakar guna api atas bawah 150 darjah selama 20 minit.
Siap. Selamat mencuba!
0135819100 Cikgu Basariah
Resepi Biskut Famos Amos
Reviewed by Teacher Basariah
on
Rabu, Mei 13, 2020
Rating:
Tiada ulasan: