Jumaat, Disember 24, 2010

demam campak

hmm..tetiba je terlintas nak tulis pasal hal ni di blog..baru-baru ni Razin kena demam campak buat kali kedua..orang tua-tua kata campak sekam..omputih kata 'measle' kot tapi yang pastinya bukan 'chicken pox' sebab aku tgk yang kuar dari badan dia bintik-bintik merah macam ruam dan tak nampak plak kandung air..kalau 'chicken pox' atau cacar air mesti besar dan kandung air..rasanya la..tapi simptom nak kena ni aku dah dapat agak berdasarkan pengalaman kali pertama hari tu..mula-mula Razin akan panas sket badan dia macam nak demam gitu..pastu dia akan merengek lebih..pastu pada malamnya suhu dia akan tinggi sangat..klu sukat mau dekat 40 darjah gitu..huhu..risau gak takut kena tarik tapi syukur alhamdulillah tak da apa2..aku dan suami pon dah ambil langkah jaga-jaga berdasarkan pengalaman yang pertama dengan cara menjerlum kepala razin dengan air yang dicampur dengan asam jawa(petua daripada internet) dan juga meletakkan cool fever yang boleh didapati di kedai runcit..alhamdulillah ok..nak tulis lagi tapi razin ngamuk lak..esok aku sambung len yer..

1 ulasan: