Ahad, Julai 06, 2014

Jom rancang aktiviti siang hari masa cuti di bulan posa

Asslamualaikum

Kalau tak posa, waktu siang banyak aktiviti boleh buat antaranya makan, makan dan makan..opps!

Okes, ni tips untuk hilangkan bosan di siang hari pada bulan posa.

1. Baca Al- Quran. Satu huruf dapat 10 pahala tau! Kalaula pahala tu nampak mcm duit, kompom korang yang rajin baca Al-Quran ni dah jutawan. Hehe.



2.Berzikir. Setiap amalan di bulan puasa ni pahalanya akan digandakan. Kalau pompuan yang period, tak leh baca al -Quran kan? so, elokla korang berzikir daripada bergosip yang bukan-bukan.



3. Berfikir. Berfikir pun satu ibadah. Tapi  jangan pulak asyik dok pikiaq nak makan apa je time berbuka nanti. Fikirkan permasalahan negara ke, cara tingkat produktiviti kerja ke, cara tambah pendapatan secara halal ke, cara nak belanjaka bonus ke, opps!



4. Window shopping. Ni sangat sesuai bagi orang yang malas baca Al-Quran mahupun berzikir dan mmg tgh berjimat cermat.Kalau korang takut letih, korang 'window shopping' je secara online. Yelah, bulan puasa ni kalau banyak sangat berfikir pun akan guna tenaga banyak. Korang cepat lapar. Tapi, hati-hati ye. Jangan tersilap masuk blog atau web yang banyak tonjol makanan. Kang kurang pahala posa korang. Hihi. Dah kata membeli belah melalui tingkap, so jangan pulak korang betul2 shopping. Abes duit..hehe.



5. Shopping!Sebenarnya ramai yang tak suka membeli belah pada bulan posa sebab akan menggunakan banyak tenaga. Sebab tu korang akan dapati orang tak ramai terutama pada waktu tengah hari bulan posa. Kan ke panas dan akan mengundang dahaga? So, korang bolehla pilih barang yang korang nak dengan lebih tenang dan hepi.


6. Membaca. Pilih buku yang korang paling suka 'genre' dia. Kalau tau korang ni jenis tak suka buku serius or banyak tulisan, bacalah kamus bergambar ke, cerita arnab dan kura2 ke dan sejenis dgnnya. Tapi seeloknya bacalah buku yang dapat menambah nilai ilmu di dada korang. Macamla banyak sangat ilmu agama korang ada kan? So, rajin2lah membaca. Kalau tak suka buku, baca je blog cth macam blog cikgu ni yang santai lagi mulus..wahaha..puji diri (^_^)



7. Menyediakan bahan memasak lebih awal. Disebabkan korang bosan, apa salahnya korang cari menu berbuka yang agak 'complicated' supaya boleh bersedia utk memasak lebih awal. Contohnya korang pilih menu murtabak. Jadi, dari tengahari tu korang dah bolehla menguli tepung murtabak tu. Murtabak kan mahal sekarang ni. Buat tu jgn sikit sangat, buat banyak2 dan hantar kat satu taman perumahan korang. In shaa Allah banyak pahala korang. Untung2 ada jiran balas, penuh meja korang dengan makanan. (^_^)



8. Berkarya. Kelaparan atau kekosongan perut biasanya akan menjadikan otak lebih padat dan bijak. Maka, gunakan masa ini dengan sebaik-baiknya. Hasilkan pelbagai karya kreatif umpamanya puisi, skrip drama, pantun, seloka dan lain-lain. Ada yang berbakat arah jahitan, sulaman, buat kuih, masa ni pasti akan banyak idea tentang kuih, jahitan , sulaman yang pelik2. Maka, manfaatkan idea yang sampai tu. Untung-untung korang jadi peneraju or pengasas sesuatu yang baru. Jangan lupa patenkan idea korang tu ye. Nanti jadi billionaire korang.



9. Solat sunat. Bulan ni lah paling sesuai korang buat solat2 sunat yang selalu korang miss nak buat tu. Contoh solat sunat yang elok dibuat ialah solat sunat Dhuha. Maka, buat banyak2 rakaat. Doa banyak2. Allah kan Maha Pemberi.


Cukupla 9 je cadangan aktiviti. Mana yang sesuai tu korang buatla. Mana yang korang rasa mengarut tu jangan segan silu tolak ke tepi.

Wassalam.

5 ulasan:

  1. Balasan
    1. tidoq tu dikira aktiviti gak ek?bolehla..bolehla..apa2 pekerjaan dilakukan di bulan puasa ni asalkan tidak bertentangan syariat dikira ibadah..hehe

      Padam
  2. bagus gak cadangan ni cikgu.lagi-lagi kalau hari tak kerja.rasa masa lambat je berlalu.haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. betoi3..klu kerja x sedaq sgt kan?huhu

      Padam
  3. salam Teacher Basariah..
    hihi..tenkiu sharing.. bulan2 posa ni eloklah menambahkan amal ibadat..

    BalasPadam