Rabu, Mac 08, 2017

Steroid mengakibatkan ekzema tidak pulih!

Assalamualaikum

Jom baca pengakuan benar pesakit ekzema..cikgu copy paste je..semoga bermanfaat buat yang melaluinya

Saya rasa kisah Ni akan Buka mata Dan minda Atuk Nenek Pakcik Makcik yang mengecam Anak menantu yang tak mahu mengunakan krim steroid doctor Dan pakar kulit kepada cucu kesayangan anda .

Kesan sebenar steroid ni dikongsikan Oleh seorang penghidap eczema kronik  yang merupakan seorang pelajar jurusan kejuruteraan .

"Mizhana, saya betul-betul berhenti menggunakan steroid dalam apa jua bentuk dah dekat 4 tahun, saya hanya sapu krim natural Kat kulit saya. Memang proses penyembuhan berlaku tetapi sangat perlahan dan masih belum pulih sepenuhnya kerana saya tak pantang makan apa-apa Dan tidak mengamalkan apa-apa diet eczema seperti berpantang makanan proses, gula Dan tepung. Tapi Saya syukur kulit Saya tenang tanpa steroid Dan mula pulih ke Arah yg lebih baik. Saya takkan give up mengunakan kaedah semulajadi rawat ekzema.

Sebelum berhenti mengambil krim steroid yang tinggi dos Dulu, saya menangis setiap Kali tengok kulit saya yang sangat buruk Dan hodoh di muka, leher habis seluruh badan. Semuanya berlaku selepas Saya Berhenti menggunakan krim steroid yang Agak kuat dari sebuah Klinik Pakar Kulit.

Saya menganggap ianya krim antiseptic tanpa periksa bahawa sebenarnya ia adalah steriod. Saya diberikan pil steroid Dan krim sapuan steroid.

Saya mengambil steroid oral selama kira-kira seminggu dan keesokkan harinya selepas pil steroid oral pertama saya, saya rasa saya telah pulih.

Saya rasa penyembuhan eczema saya dalam tempoh semalaman adalah ajaib, semua orang di sekeliling saya cakap tidak lama lagi kulit saya akan cantik semula.

Saya Sangat seronok Dan berfikir kenapa saya Boleh sembuh cepat dengan ubat doctor Ni ..penyembuhannya adalah luar biasa maka saya pun buat beberapa research tentang bagaimana steroid Boleh sembuhkan eczema saya. Terkejutnya Saya Rupanya ia banyak mudarat yang tidak diberitahu doctor kepada pesakit. Saya paling terkejut Bila terbaca kesan penggunaan nya juga Boleh reputkan tulang . Baby eczema Pon doctor bagi steroid yang sama .

POINT PENTING: Saya rasa sesuatu yang tak Kena dengan steroid selepas Saya Berhenti pengambilanya dan 3 minggu lepas tu kulit Saya Jadi Sangat dahsyat. Semasa menggunakan steroid, kulit Saya dalam kawalan tetapi selepas saya berhenti, penyembuhan saya berhenti dan ekzema saya menjadi lebih buruk selama kira-kira 3 minggu sebelum ia reda. Saya fikir banyak Kali Adakah kulit Saya Ni perlukan lagi steroid, takkan lah kulit Saya Ni dah ketagihan.  Kulit saya Ni tak ubah macam penagih dadah Saya tengok.

Saya bagitaw mak Saya Pasal Ni . Mak pulak cakap memang orang sakit perlu bergantung pada ubat.  Saya mula kecewa . Saya Tanya doctor Pon doctor cakap Saya perlu bergantung kepada steroid seumur hidup . Hah?? Saya Ni muda lagi takkan nak tulang reput sebelum Tua ?

Saya fikir kalaulah steroid topikal seperti yang doctor dakwa sebagai rawatan untuk ekzema, mengapa apabila kita berhenti menggunakannya, gejala ekzema menjadi lebih teruk?

Dan mengapa doktor akan menetapkan dos yang lebih kuat dan lebih kuat Bila krim yang dosnya biasa Dan rendah dah tak Jadi ape-ape Kat kulit?

 Adakah kita sepatutnya terus mengambil steroid lebih kuat dan kuat sehingga kita mati? Dan apa yang berlaku jika kita telah mencapai steroid topikal kelas pertama, Tapi Masih tiada perubahan pada kulit ?

Sekarang Saya dah faham rupanya kedua-dua jenis steroid baik oral dan topikal sapuan, ia tidak sembuhkan ekzema kita tetapi ia menekan sistem imun kita daripada kesan berterusan. Sebab steroid berfungsi sebagai surpression sahaja . Ia tidak merawat Tapi hanya sembunyikan simptom penyakit . Bayangkan badan dan kulit kita seperti belon dan steroid adalah apa yang tersimpan di dalam belon tu. Saya sangat pandang serius keburukan steroid pada badan kita, kalau nanti kulit Kita dah tak Jadi apa-apa lepas sapu steroid yang paling tinggi dosnya ..belon tu mesti meletup.

Maka semua toksin dalam badan Dan bawah permukaan kulit yang ditekan (surpression) steroid sekian lama mesti akan meletup semua sekali gus!. Saya mintak maaf takkan kompromi dengan orang yang percaya steroid Boleh sembuhkan eczema sebab Saya dah rasa azabnya macam mana "

copy paste fb The EXzema Academy



Bedak Asmak diperbuat 100% dari tanat liat putih koalin berkualiti tinggi dan campuran air bertapis. Bebas steroid dan in shaa Allah berkesan merawat pelbagai masalah kulit termasuk ekzema. Dapatkan sebotol Bedak Asmak pada harga cuma rm38(150g) dan rm24(50g). Hubungi: 013-5819100 (basariah)

Cod Teluk Intan
POS SELURUH MALAYSIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan