Apa itu Ekzema?

Assalamualaikum

Pernahkah Anda Mengetahui Penyakit Eczema?

Tidak tahu Ekzema itu apa?

Ekzema juga dikenali sebagai ekzema atopik atau dermatitis. Atopi bermakna kecenderungan mendapat penyakit seperti ekzema, asma dan demam alergi.

Kesannya seperti kulit kering, gatal, merah dan rekah, yang kadangkala meleleh cecair dan berdarah. Ruang yang lazimnya terkena ialah tangan, muka, leher, siku dan belakang lutut.

Ekzema bermakna penghalang kulit tidak berfungsi sebaik yang patut. Ini boleh membuatkan kulit  lebih senang diserang infeksi dan alergi yang boleh membuat keadaan lebih teruk.

Apakah Simptom/Tanda-tanda Ekzema?

Salah satu cirinya ialah ruam kulit yang sangat gatal. Terdapat ruam merah yang timbul pada kulit, terasa gatal, serperti gigitan nyamuk yang kelihatan lebam-lebam.

Eczema pada kanak-kanak selalunya muncul di sekitar siku dan belakang lutut. Manakala ezcema pada orang dewasa pula biasanya paling teruk di bahagian tangan.

Namun, ekzema boleh juga berlaku di bahagian badan yang lain

Mungkin kami dapat membantu merawat penyakit ekzema anda dengan menggunakan Bedak Asmak.

" Letak dekat anak Bedak Asmak, Yusuf, Betis dia kena eczema. Alhamdulillah nampak perubahann walau baru sapu 2 kali. Betis dia ekzema teruk merah-merah. Sekarang nampak beransur baik. Merah dah takde"

Dapatkan sekarang, sebelum penyakit ekzema semakin teruk.

Pm atau ws kami 013-5819100 (Basariah)


Ulasan