5 TIPS JAGA SILATURRAHIM

Assalamualaikum

Jaga hubungan silaturrahim penghubung manusia dengan rezeki

Bila sebut tentang silaturrahim, apa yang anda faham? Dalam kata lainnya, silaturrahim ni adalah kita menjaga hubungan sesama manusia tanpa mengira darjat, pangkat dan rupa.

Terdapat satu Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Abu Hurairah, “Sesiapa yang ingin rezekinya dilapangkan dan usianya dipanjangkan, maka peliharalah hubungan silaturrahim”. Berdasarkan Hadis tersebut, jelas lagi nyata bagi mereka yang menjalinkan hubungan yang baik, Allah akan menjaga mereka. Dari segi peningkatan umur, ibadat, rezeki, ajal dan sebagainya.

Seorang usahawan lagi banyak hubungan yang perlu dijaga sebenarnya. Betul tak? Anda perlu menjaga hubungan dengan kedua ibu bapa, adik beradik, ahli keluarga, pekerja syarikat, business partner, stokis, ajen, customer dan ramai lagi lah. Tak tersenarai pula nanti sebab terlalu banyak hubungan yang perlu dijaga.

Jadi, macam mana anda menjaga hubungan silaturrahim ini? Kita faham, bila dah jadi usahawan dan bos ni, banyak benda yang perlu kita buat. Kadang-kadang boleh sampai terlupa untuk menjaga hubungan silaturrahim ni. Kami kongsi tips sikit untuk anda yang sibuk ni dan dalam masa yang sama anda tak abaikan tanggungjawab menjaga hubungan silaturrahim ni.

1# Hargai waktu rehat

Macam mana nak hargai masa rehat ni? Tak susah pun. Dalam tempoh 5 hari bekerja, pasti ada waktu rehat dalam satu jam setengah ke 2 jam kan? Ambil la masa ni untuk bergaul dengan rakan-rakan di pejabat. Pergi lunch sama-sama, berborak cerita benda-benda yang luar dari pejabat. Aktifkan rehat anda dengan perkara-perkara yang bermanfaat dengan office-mate anda.

2# Hargai masa di rumah

Ini penting. Kami tahu anda usahawan, ada banyak benda yang anda nak fikir dan nak buat. Kadang-kadang sampai masa kerja tu tak cukup untuk siapkan. Terlalu dedikasinya seorang usahawan sehingga bawa balik kerja office ke rumah. Hmmm, jangan macam tu. Bila nak pulang ke rumah, kosongkan fikiran dengan kerja-kerja di syarikat. Ingat momen-momen indah di rumah bersama anak-anak dan pasangan. Mereka di rumah sentiasa menunggu kepulangan anda dengan gembira sekali. Kalau boleh, silent kan saja telefon bimbit tu. Luangkan masa bersama keluarga itu satu nikmat.

3# Hujung minggu yang terbaik

Banyak benda boleh dibuat pada hujung minggu ni. Salah satunya, cuba ambil peluang cuti hujung minggu ini dengan pulang ke kampung bertemu ibu bapa atau menziarahi sanak saudara yang terdekat kalau itu saja yang mampu. Bukan apa, untuk merapatkan lagi hubungan yang dah ada ni. Kalau yang jauh tu, cuba dekat-dekatkan dengan telefon mereka atau apa sahaja.

4# Buah tangan

Kalau dah pergi ziarah rumah sanak saudara tu, jangan lenggang sahaja. Bawa sekali setangkai pisang ke, sebuku roti ke, sebekas nasi goreng ke. Sebagai tanda ziarah tu. Bila bawa buah tangan, nampak la kemesraan yang terjalin tu. Tak seronok ke bagi hadiah kat orang? Seronok tau. Cuba anda buat dan jadikan habit. Asal pergi rumah orang, mesti bawa buah tangan. Anda akan rasai kelainan itu lama kelamaan.

5# Ringan tangan

Orang selalu cakap ringan tulang kan? Tapi ini ringan tangan. Maksudnya, selalu la bersedekah kepada mereka yang memerlukan. Atau ada rezeki lebih sikit, bagi makan kepada mereka yang memerlukan. Tidak semestinya menjalinkan hubungan silaturrahim ni dengan orang yang kita kenal saja. Dengan yang tak kenal pun, boleh juga. Lama-lama boleh jadi kenal. Dan, perkara yang pasti sekali anda akan didoakan oleh mereka supaya dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur dan disayangi oleh semua. Seperti hadis di atas. Itu la buktinya.

Banyak lagi perkara-perkara yang anda boleh lakukan untuk jalinkan hubungan silaturrahim ni. Satu perkara yang anda perlu tahu, banyak hikmah disebalik menjaga silaturrahim ini. Jangan terkejut bila bisnes dah berjaya nanti. Dan jika anda putuskan hubungan silaturrahim ini, tidak ada syurga lagi buatmu berdasarkan Hadis Nabi Muhammad SAW. Jangan lupa tau!

Kredit kepada penulis asal tidak dapat dikesan. Sila maklum jika tahu.

Promosi pengambilan agen dengan pakej hebat dibuka dalam tempoh terhad. Daftar segera dengan hubungi 0135819100 Cikgu Basariah
Berbaloi-baloi!


Ulasan