Assalamualaikum
Sabtu baru ni cikgu berjaya membawa pulang 1 1/2 kg udang galah dari teluk intan ke kampung. Jelas tak?Hehe..sapa yang mengidam..sila jangan skroll bawah,kang jenuh nak mencari..tambah2 musim hujan ni..hehehe..
Makanya, dengan hebatnya bonda cikgu (sebenarnya mak yang dah lama mengidam nak makan udang galah) ni terus memikirkan menu apa nak dibuat dengan udang yang merantau dari jauh ni.
Jom kita teropong resepi dia sket:
UDANG GALAH MASAK LEMAK GAYA BUNDA
Bahan2:
- udang galah
- serbuk kunyit
- serai
- bawang merah (potong empat)
- cili padi (mak letak 10 bijik je..kalau suka pedas letak 100genggam biji br mau kuar api cam biawak naga.haha!)
- bawang besar
- daun kunyit
- gula
- garam
- santan
- cabai besar (hiasan)
Cara2:
1. Kisar bawang merah, serai, cili padi dengan sedikit air.
2. Tuang bahan dikisar tadi ke atas udang dalam periuk dan letak serbuk kunyit secukup rasa. Masak dulu sebentar.
3. Agak2 dah sebati (kuar air udang sket) boleh masuk santan.
4. Tambah gula,garam dan daun kunyit yang diracik halus.
5. Untuk masak lemak ni,kita kena selalu kacau2 supaya taknaik pecah minyak..klu tak jadi kari.huhu..
6. Agak2 dah mendidih masukkan bawang besar dan cabai besar dan tutup api..dah siap
Senang kan?
Tryla..sedap tau!!!
Wassalam
Sabtu baru ni cikgu berjaya membawa pulang 1 1/2 kg udang galah dari teluk intan ke kampung. Jelas tak?Hehe..sapa yang mengidam..sila jangan skroll bawah,kang jenuh nak mencari..tambah2 musim hujan ni..hehehe..
Makanya, dengan hebatnya bonda cikgu (sebenarnya mak yang dah lama mengidam nak makan udang galah) ni terus memikirkan menu apa nak dibuat dengan udang yang merantau dari jauh ni.
ok encik udang, sila senyum sket..
tengok tu udang ni kenyit mata dia..ala2 cumel gitew..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaaa...Inilah jadinya...
Ha,amik!Segar dari dalam perik lagi cikgu bagi..mana mau dapat?
Jom kita teropong resepi dia sket:
UDANG GALAH MASAK LEMAK GAYA BUNDA
Bahan2:
- udang galah
- serbuk kunyit
- serai
- bawang merah (potong empat)
- cili padi (mak letak 10 bijik je..kalau suka pedas letak 100
- bawang besar
- daun kunyit
- gula
- garam
- santan
- cabai besar (hiasan)
Cara2:
1. Kisar bawang merah, serai, cili padi dengan sedikit air.
2. Tuang bahan dikisar tadi ke atas udang dalam periuk dan letak serbuk kunyit secukup rasa. Masak dulu sebentar.
3. Agak2 dah sebati (kuar air udang sket) boleh masuk santan.
4. Tambah gula,garam dan daun kunyit yang diracik halus.
5. Untuk masak lemak ni,kita kena selalu kacau2 supaya tak
6. Agak2 dah mendidih masukkan bawang besar dan cabai besar dan tutup api..dah siap
Senang kan?
Tryla..sedap tau!!!
Wassalam
UdANG gALah MasAk LEmaK..ko Ader?
Reviewed by Teacher Basariah
on
Khamis, September 05, 2013
Rating:
PERGHHHH boleh kecur air liur laaaaaaaa
BalasPadamamboi cikgu... masak lemak mmg sedap ni
BalasPadamsedapnya udang tu cikgu. MIntak skit. Hehehe... Memancing sendiri atau beli? Saya kalo dpt udang ni, rasa mcm nak bakar kosong je. Untuk rasa kemanisan udang tu. Fuh.
BalasPadamsalam kenal,
BalasPadamsedapnyaa..paling sedap makan udang besar ni kalau dapat nyonyok kepala dia tang otak dia tu..perghh
sedapppppppppppppp
BalasPadam