Ahad, Jun 01, 2014

Musim kenduri

Assalamualaikum

Sejak bermulanya cuti sekolah, maka bermula jugalah aktiviti memenuhi undangan kenduri.

Musim cuti memang dah sinonim dengan musim kenduri.

Ada kenduri yang dekat, ada yang jauh.

Anak-anak kecil pun biasanya akan kita bawa berjalan ke kenduri. Yelah, takkan nak tinggal anak pula kan?

Ada tak kat sini yang pernah hadapi, apabila pulang daripada kenduri di mana-mana, anak jadi susah nak tidur, mula nak demam dll? Biasa berlaku kepada anak kecil.

Bukan nak takutkan, tapi kita hidup bermasyarakat,ada manusia dan ada jin. Jin suka menyakat anak-anak kecil. Jadi, solusinya pastikan sebelum masuk rumah, bacakan doa dan hembus dahulu ke luar supaya tiada yang mengikut sehingga ke dalam rumah.

Tambah-tambah lagi apabila anda sampai ke rumah pada waktu maghrib atau malam di mana kejahatan itu berleluasa.

Boleh juga, ikhtiar dengan cara yang cikgu sekeluarga praktikkan di mana kami akan calit wangian kasturi di samping berdoa setiap kali memulakan dan mengakhiri perjalanan. Kasturi gold(kijang) dan kasturi silver (putih) sangat sesuai digunakan sebagai pendinding kerana kedua-dua kasturi ini tidak digemari oleh makhlus halus.

Lihat testimoni di bawah:


Berminat dapatkan kasturi? Jom layari website ini: www.kasturiemas.com.my

Orang daerah Teluk Intan dan kawasan sekitarnya bolehla dapatkan sari saya. Tapi sekarang musi cuti, saya di Kedah. Jadi yang area Bukit Besar, Jitra bolehla dapatkan dari saya pada masa cuti ni ye.

Wassalam.

5 ulasan:

  1. hati2 la jaga anak masing2...risau pulak

    BalasPadam
  2. Assalam,

    macam menarik pulak produk wangian ini... dua dalam satu kaedahnya...

    BalasPadam
  3. salam teacherbasariah..huuh..mmgm musim kenduri..sabtu ni ade kenduri kat mempaga..
    pernah baca kebaikan minyk kasturi ni.. hubby suka pakai

    BalasPadam
  4. Saya pun ada anak kecik jugak. Bawak pi merata kenduri rumah sedara memang payah nak tidoq. Mujur banyak rumah yang kami pi, ada ndoi. Bubuh dalam tu, teruih lena tak teriak dah. Hehe

    BalasPadam
  5. Ada jugak dgr pasal ni. Dari segi saikologi pun ada kajian pasal ni kan cikgu. Mereka kata, bila baby terdedah dgn suasana bising kenduri, lepas mereka tidur dlm suasana bising tu, roh mereka masih lagi dalam mode bising tu. Sbb tu mereka jadi tak lena tidur. So, selepas kenduri atau keramaian, kena bawak anak pegi bertenang, redakan daripada bising2 tu, then baru tidur kan. Haa.. gitu le kesahnya.

    BalasPadam