Ahad, Disember 11, 2016

Cara bantu bayi berak

Assalamualaikum

Bayi anda dah beberapa hari tak berak? Jom ikuti dialog dengan doktor ni 😀

Penulis asal: Klinik dr_gold86

~Baby tak berak~

Dr : baby 2 bulan..cukup bulan,berat normal,  bersalin normal, vaksin cucuk?
Ibu : ye doktor..
Dr : kenapa dengan baby ye?
Ibu : baby tak berak 5 hari dah..risau kot sakit dalam perut..kalau boleh nak xray tengok..

Dr : xpe puan..bagi saya interview dulu ye..=)..sebelum ni baby berak macam biasa ke?
Ibu : ye.
Dr : baby menyusu badan ka?
Ibu : ye..dia menyusu macam biasa.
Dr : bagus!! Sekarang ni baby ada meragam ke, muntah2, perut makin besar/buncit..baby ada kentut tak?
Ibu : semua tu xdak dr..baby macam biasa saja, cuma tak berak..

Dr : dr dah periksa..perut tak nampak membesar, lembut saja dan tak sakit..bunyi perut pon normal..
Ibu : so..macam mana ni dr??boleh buat x-ray?

Dr : jangan bimbang puan..kita try bagi baby berak dulu..kalau baby boleh berak, saya rasa tak perlu la nak buat xray atau ambil darah baby ye..
Puan ikut misi dulu ye..nanti dia ajar macam mana nak bagi berak..
Kak 'misi'..try buat anal stimulation dulu ye..

Ibu : dr..baby dah berak!!..banyak!!
Dr : alhamdulillah..pi tq kat misi tu..=) depa yang ajaq saya..

Kerap jugak jumpa baby yang 5-6 hari tak berak..even 10 hari pon ada..! So parents boleh try anal stimulation dulu dekat rumah..boleh guna putik kapas dan main2 di bahagian dubur baby..insyaA kalau bukan disebabkan penyakit2 lain, baby akan berak..

TAPI...
Parent still jangan amik mudah kalau baby tak berak..Terutamanya kalau baby ada simptom2 usus tersumbat!
- muntah2
- tak mahu makan/minum
- perut kembung/buncit/membesar
- tidak kentut dan berak
- baby meragam disebabkan sakit perut

So, kalau baby masih tak berak dan ada tanda2 ini, parent kena bawa baby untuk pemeriksaan lanjut. Supaya doktor boleh kesan tanda2 usus tersumbat dan bengkak..sebab usus tersumbat/bengkak ni adalah emergency dan memerlukan pembedahan segera!

Punca2 usus tersumbat? Banyak!biaq la dr yang pening fikir punca dia..

Semoga bermanfaat. Ibu boleh juga cuba sapukan Minyak Herba Asmak pada perut, tapak kaki dan labu betis bayi. In shaa Allah bayi tidur dengan lebih selesa tanpa kembung perut dan sembelit 😊


Tiada ulasan:

Catat Ulasan