Khasiat Akar Mengkunyit

Assalamualaikum

Akar Mengkunyit (Lignum Coscinium Blumeanum)

Mengkunyit ialah sejenis tumbuhan liar yang biasa dijumpai di hutan dan belukar. Ia merupakan sejenis tumbuhan memanjat yang dapat tumbuh hingga mencapai ketinggian sepuluh kaki (dengan memanjat tumbuhan lain atau sokongan). Daunnya lebar dan panjang berukuran 7 x 20cm.

Mengkunyit digunakan sebagai ubat resdung yang berkesan dalam perubatan tradisional melayu. Herba ini dapat menghilangkan gatal-gatal di muka, kulit kepala dan hidung, sering bersin dan hidung berair, berjerawat di muka, gatal-gatal di kuku kaki dan tangan. Ia juga mengandungi kesan antibiotik terhadap beberapa jenis bakteria dan kulat. Kandungan flavanoid yang tinggi dalam tumbuhan ini menyebabkan ia bertindak sebagai anti oksida yang dapat mengeluarkan histemin dan zat-zat alergi yang lain.

Satu lagi kelebihan herba ini ialah membantu meningkatkan kadar vitamin C dalam tubuh yang melindungi kerosakan akibat radikal bebas dan menguatkan sendi.Tahukah anda, akar mengkunyit merupakan salah satu bahan utama dalam ASMAK HERBS iaitu kapsul penawar resdung yang diedarkan oleh MHAMSB?

Nak cuba Asmak Herbs ini?
Hubungi Cikgu Basariah 0135819100.

Sebotol berharga RM35 dan mengandungi 30 kapsul.
Khasiat Akar Mengkunyit Khasiat Akar Mengkunyit Reviewed by Teacher Basariah on Khamis, Disember 07, 2017 Rating: 5

Tiada ulasan:

Imej tema oleh simonox. Dikuasakan oleh Blogger.