Rabu, Jun 27, 2018

Panduan memberi makan bayi 6 bulan

Assalamualaikum

Perkongsin yang baik dari puan Amyra Abas. Jemput baca ye.
.
.
.
Puree buah VS Bubur Nasi

Hi semua. Sy rasa terpanggil untuk kongsi sedikit info pasal makanan pertama anak 6 bulan. Disini sy tekankan, sy cuma berkongsi pengalaman membesarkan anak picky eater. Harap tiada misunderstanding, miscommunications, misjudging, miscal, misyou ehhh tiberrrrr. 😂

Arjuna my 1st son is a picky eater. Super picky eater. Sejenis yang tak manis tak mau makan. Langsung tak cuit. Suka instant food dan processed food. Sampai tahap sy terpaksa buat rice balls hari hari utk arjuna makan nasik until now.

Semua bermula dgn pemberian buah dan susu berperisa dari hari pertama. Bila bukak blog, tanya ibu ibu lain semua sudah pasti mereka akan cakap fruit fruit fruit. Puree buah. Buah lenyek. Kononnya wajib beri makanan semi solid sebab pencernaan anak belum matang. Like seriously?! Read more on this ya. Please. Namun bila kita tanya nurse, tanya doktor, pakar pemakanan, they will say BUBUR NASI. Wanna know why? Here we go.

Buah memang mempunyai gula natural utk memberikan rasa manis asli dlm pemakanan. Selalu org kata manis manis buah kan? Kita kira itu manisan standard. Ya bagi kita, namun bukan bagi bayi. Taste buds bayi sangat power, sepower super power tongkat ali kacip petimah. Eh? 😂

Taste buds anak selama 6 bulan pertama hanya mengenal susu. Samada susu ibu atau susu formula yang juga dah sedia ada manis. Jadi untuk keselamatan, elakkan memberi makanan yang ada rasa manis seperti buah buahan. Bayangkan berdouble manis anak kalian dapat. Buat lah BUBUR KOSONG BLEND TAPIS dan beri lah anak mengenal rasa dgn sesudu dua benda tawar dan tak sedap ni. Sesudu dua ok. Bukan sepinggan.

Perlu ditekankan, 6 bulan ini adalah fasa pengenalan makanan. Tak perlu beri banyak macam mak nye makan 3-4 pinggan. Beri sesudu dua, besok naik 3 sudu, lusa naik 4 sudu, tulat 4-5 sudu.

Muntah/muak bila disuap bubur kosong atau makanan lain itu adalah NORMAL ye mommies. Dont expect them to be us, macam kita kenal dgn suami, terus bercinta keeeeee? Mestilah tidakkk you allsssss. Kenal kenal rapat rapat sendat sendat mampat mampat dulu kan? Haaa gitu jugak lah anak kita. Nak kenal makanan bukan sehari dua boleh adapt.

Perlu diingatkan juga pentingnya tentang 4 DAYS RULE (4DR) utk mengenal pasti sebarang perubahan pada anak. Monitor wet diapers nya. Sembelit atau cirit kah? Monitor skin conditions nya. Normal atau naik ruam kah? Kalau lepas makan anak tetiba jd perdana menteri tu nanti PM tepi lah kongsi info anak makan apa. 😂

Kakak ipar sy org finland, dia bekerja sebagai physiotherapist kanak kanak. Dia cakap di finland tekankan makanan ruji utk anak. Bukan buah. Makanan ruji mereka macam pasta. Roti. Gandum. Quinoa. Oats. Kita ni yang tak berapa nak mat saleh tu, beri bubur nasik kosong sebagai permulaan dah lerrrr. Janji bubur nasi kosong blend tapis. Insyaallah peratusan ke arah picky eater tu akan berkurangan. Insyaallah ye. Bukan pasti!

Contoh cara pemakanan :
Bubur kosong 4dr pass
Puree sayur 4dr pass
Puree buah 4dr pass
Back to basic :
Bubur kosong 2-3 hari
Puree sayur lain 4dr pass
Puree buah lain 4dr pass
Dan seterusss nyaaaa.

Perlu diingatkan, setiap kali anak dah makan sedap campur campur, back to basic utk sehari dua je, berilah bubur kosong untuk stabilize taste buds anak. So then pemakanan anak akan balanced. Manis boleh telan. Tawar boleh telan. Pahit boleh telan. Payau boleh telan. Dan bila saja anak cirit atau muntah, berbaliklah kepada bubur nasik kosong. Its helps alot. Trust me.

Lagi satu, anak baru 6 bulan you allss, cuba elakkan makan campur campur untuk mengelakkan kita susah nak detect sebarang masalah pada anak (andai ada)
Lebih baik perkenalkan satu makanan dahulu. Bila dah 7 bulan boleh combine 2 makanan yg anak pass. 8 bulan boleh combine 3 makanan yang anak pass and so on. Jadi mak kene banyak sabar. Your child have his whole life to eat whatever he want, as for now, do our best to monitor his food intake as strict as we can.

Apa saja makanan yang bakal disuap ke mulut anak adalah pilihan kalian. Sy cuma berkongsi pengalaman agar kalian mampu mengelakkan anak kalian dari menjadi super picky mcm arjuna. Atleast you dont have to put so much afford to tackle his taste buds back in track. Sangat menyusahkan. Serious talk.

Disini sy nak highlights REAL FOOD LIKE FRUITS IS WAY MUCH BETTER THAN NESTUM, CERELEC, INSTANT BABY BISCUITS AND SO ON. THIS IS A PROCESSED TRASH. I WONT CALL THIS AS A FOOD. I WONT! 👎

 Please please please jangan sesekali suap anak dgn bahan bahan di atas. MAKANAN DI ATAS PEMBUNUH SELERA ANAK ANAK KITA. Trust me, you will thanked me one day for reminding.

Hugs.
MAK ANAK PICKY MICKEY
Amyra Abas


Perluka
0135819100 Cikgu Basariah

0 ulasan:

Catat Ulasan